Een verantwoorde taalkeuze is belangrijk

Beste vrienden en vriendinnen,

 

In welke taal moet er geblogd worden ?

 

Dat is inderdaad een andere ‘one million dollar question’. Er zijn verschillende alternatieven; Antwerps, Nederlands, Frans of Engels. Laat ons ze allemaal overlopen en een keuze maken.

 

1)      Ik ben geboren en getogen in Antwerpen en Schoten maar ik hou niet van het Antwerps dialect indien het gesproken wordt buiten Antwerpen. Wie praat er nu Nederlands in Zimbabwe ? Je praat toch de taal van de gastheer of gastvrouw ? Mij zal je niet op een Antwerpse ‘A’ betrappen buiten Antwerpen en ik ben er trots op dat mensen me achteraf stiekem komen vertellen dat ze niet wisten dat ik van Antwerpen afkomstig was. Dus geen Antwerps.

2)      Als algemeen directeur van een Amerikaanse multinational is Engels natuurlijk een voor de hand liggende keuze maar deze taal wordt in veel te veel bedrijven gebruikt als het Belgische compromis om wat papier en vertaalwerk uit te sparen. Dus geen Engels.

3)      Als goede Belg zou ik ook kunnen proberen om –in lijn met Le Moniteur Belge en alle Belgische officiële teksten- mijn blog in 2 kolommen te schrijven met links Nederlands en rechts Frans (of is het andersom ?) maar tot mijn grote spijt biedt geen enkele blog-site deze unieke mogelijkheid aan. Daar gaat de taal van Molière.

4)      En waarom niet in het Nederlands ? Ondanks mijn meertaligheid blijf ik denken in de taal van Gezelle, stel ik vast dat het praten in deze taal hoe langer hoe eenvoudiger wordt maar dat het schrijven in deze taal geen evidentie meer is (mijn blog staat vol fauten, vol hoofdletters i.p.v. kleine letters enz …) . Toch is mijn keuze bij deze gemaakt (of is het met dt ?).

 

We zijn dus vertrokken in het Nederlands en ik kijk uit naar de kritiek van alle taalpuriteinen (in Nederland gebruiken ze daar het woord ‘mierenneukers’ voor) die mij er op attent gaan maken wat er allemaal misloopt -volgens de nieuwe spelling- met de vorm van mijn blog. Ik ben echter meer nieuwsgierig naar al die censoren die me, op basis van de inhoud, gaan verplichten bepaalde stukken van de blog te halen om dat ze 1) waar zijn of 2) niet mochten geschreven worden. We zien het wel, de Belgen waren dc dappersten der Galliërs. En wie schrijft die blijft.

 

Tot morgen !

 

Bruno Segers – segers_bruno@hotmail.com

Agadir – Marokko

4 april 2006 20:30

 

PS Als je toch iets in het antwerps wil, lees en luister dan naar De Stad Van, gezongen door de ‘Redaxe’ van Gazet van Antwerpen en geschreven door Guillaume op het werk, tussen 2 reclamespotjes door. Weet wel dat ‘t Werk het zeilbootje is van Guillaume, een andere pure antwerpenaar.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s