Groeten uit het Cremlin

Beste vrienden en vriendinnen,

 

Het Kremlin krijgt een digitale tegenhanger, het Cremlin !

 

Gisteren beloofde ik reeds mijn groeten uit het Kremlin maar deze blog is geschreven in de catacomben van het Cremlin. Het Cremlin is de bijnaam van het gemeentehuis van Aalter en Aalter is de gemeente waar de familie De Crem reeds jaren de scepter zwaait. Een mooi gemeentehuis, in elk geval. Ze mogen trots zijn, die van Aalter. Een mooie brede ingang, lokettengalerijen langs beide zijden, een auditorium in het midden waar de burgers zich kunnen amuseren en daar bovenop een raadzaal waar burgemeester, schepenen en raadsleden zich ‘boven de burgers’ kunnen wanen . Kortom, het leven zoals het is (hoor ik U denken) maar niets is minder waar, zeker in Aalter.

 

Exact 50 jaar geleden, op 21 april, werd de autosnelweg Brussel-Oostende, de eerste autosnelweg van België, geopend. Voor Aalter een bijzonder belangrijk moment, want daardoor kwamen zowel de hoofdstad als Gent, Brugge en kust een stuk dichterbij te liggen.

 

Vandaag praten we echter over digitale snelwegen en daarom –50 jaar later- is Aalter de eerste gemeente in Vlaanderen (en België) die al haar burgers aansluit op deze snelweg via een compleet vernieuwde website, DigitAalter, waar burgers en ambtenaren, van thuis uit of op het gemeentehuis, met hun electronische identiteitskaart gebruik zullen kunnen maken van een aantal gemeentelijke loketfuncties.

 

Voor Microsoft is dit de eerste implementatie van het Digital City concept in Vlaanderen en daarom een persconferentie vanuit het Cremlin, met alle hotshots, en onmiddellijk leuke koppen in de (technische) pers en het journaal.

 

En waarom kozen wij–of all places- Aalter ? Niet op basis van het alfabet (want dan waren we in Aaigem, Aalbeke of Aalst gestart) maar omdat Aalter de enige ISO9002 gecertifiëerde gemeente in België is. ISO9002 is een kwaliteitsnorm. Eenvoudig uitgedrukt betekent dit dat ‘die van Aalter’ ze allemaal op een rijtje hebben, da’s daar geen rommelkot en daar hebben ze alle administratieve processen goed gedocumenteerd.

 

Je bouwt geen huis op een moeras en daarom wordt DigitAalter de eerste digitale stad in Vlaanderen. Hun website en hun electronisch loket openen de poort (een portal), niet naar de afgrond of naar de chaos, maar naar een gestructureerde administratie. Felicitaties aan iedereen daar in Aalter en ik hoop nu dat we in Vlaanderen –in plaats van in alle gemeenten het warm water terug uit te vinden- via deze ISO9002 ervaring ook andere gemeenten en burgers kunnen aansluiten op de digitale snelweg.

 

Indien alle burgers in alle Vlaamse steden en gemeenten met hun electronische identiteitskaart, van thuis of vanuit het gemeentehuis, in de toekomst kunnen wat ze vandaag in Aalter aan het doen zijn dan pas hebben we e-government of een echte informatisering van de samenleving in Vlaanderen. En dan weet Bill dat België meer heeft dan taartenbakkers.

 

Aalter gaat alvast via ISO naar ISA; Informatisering van de Samenleving in Aalter.

 

Tot morgen !

 

Bruno Segers – segers_bruno@hotmail.com

Schoten

21 april 2006 18:00

 

PS Het Cremlin is echter zo lek als het Kremlin; het persbericht van de aankondiging van vandaag lag gisteren al bij De Morgen en een paar andere kranten. Of is het omdat Pieter De Crem sneller schiet dan zijn schaduw ?  

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s