Wat vertelt Bill aan CEOs ?

Beste vrienden en vriendinnen,

 

Het einde van information overload en information underload

De voorbije dagen werd er aardig wat geschreven over CEOs, niets inhoudelijks, alleen maar over het loon. Ik heb nog nooit zoveel nullen bij elkaar gezien. Nils, onze jongste zoon van bijna 17, is er ook achtergekomen wat vader verdient. Al jaren wordt er ten huize Segers immers geklaagd over de hoogste belastingsschaal. Nils heeft deze week in zijn cursus economie kennis gemaakt met de verschillende belastingsschalen in België. Hij weet gelijk wat het verschil is tussen bruto en netto, maar deze keer in absolute cijfers. Van transparantie gesproken …

 

Gisteren en vandaag vond in Redmond de 10de Microsoft CEO Summit plaats. Tijdens die Summit ontvangt Bill jaarlijks een honderdtal CEOs voor een exclusief programma. Onder hen 1 Belgische CEO maar gelukkig volgt er achteraf een Executive E-Mail waarvan niet alleen CEOs maar ook alle andere geinteresseerden kunnen genieten. Laat ons eens kijken wat Bill vertelt aan CEOs, over het verleden, het heden en de toekomst want “The Next 10 Years” was het thema van deze Summit.

 

10 jaar geleden stond e-mail nog in de kinderschoenen als medium voor zakelijke communicatie. E-commerce was een onbekend begrip en de meeste bedrijven deden zaken via fax en telefoon. Bill vertelde in zijn eerste CEO Summit speech dat bandbreedte zou toenemen, dat de meerderheid van de volwassenen e-mail zouden gebruiken en dat het Web integraal deel zou uitmaken van de wijze waarop we vakantietrips plannen, bestellingen doen en vrienden contacteren. Niet alles kwam uit bvb. de spraakherkenning, maar ook dat komt eraan.

 

Vandaag kunnen we onmiddellijk communiceren en samenwerken met collega’s, klanten en zakelijke partners overal ter wereld. Wereldwijde bevoorradingsketens zorgen dat produkten heel snel van fabriek naar hun plaats op het rek gaan. GSMs zijn overal. Mobiele toegang tot e-mail wordt de norm. Produktiviteit is nog nooit zo hoog geweest. Aankopers kunnen overal ter wereld gaan shoppen zonder van hun stoel te komen. Verkopers hebben nu toegang tot markten die vroeger ontoegankelijk waren (lees maar over de Long Tail in mijn blog van 11/05). De hoeveelheid informatie die we verzamelen over klanten, concurrenten en afzetmarkten is ongelooflijk.

 

En toch lijkt het erop dat de IT-tools die we vandaag gebruiken niet opgewassen zijn tegen deze snelle evolutie. Het probleem is immers tweevoudig. Het eerste is informatie overload. Er komen teveel zaken op ons af en hoe kunnen we gefocused blijven op taken die het belangrijkst zijn en de meeste waarde creëren ? Het andere probleem noemt Bill information underload. Er komen inderdaad vele zaken op ons af maar we hebben zelfs niet de tools om die informatie effectief te gebruiken. We zijn dus nog veraf van ‘de juiste dingen juist te doen’ (zie blog 12/05). Bill’s information overload en information onderload beletten het. En de uitdaging wordt met de dag groter.

 

Gelukkig is er een nieuwe generatie van technologische innovaties onderweg. Oplossingen die ervoor zorgen dat we snel de juiste informatie kunnen vinden, dat we met die informatie intelligente beslissingen kunnen nemen en deze kennis onmiddellijk kunnen delen met iedereen in onze organisatie en daarbuiten. Het informatie overload en onderload probleem oplossen is meer dan betere ‘search’ tools; het gaat over écht Enterprise Information Management. Software die stroomlijnt hoe we informatie zoeken, gebruiken en verdelen zal ervoor zorgen dat we betere relaties hebben met klanten, sneller innoveren, de uitvoering verbeteren en flexibel connecteren met partners en toeleveranciers.

 

En wat met de komende 10 jaar ?  Er is een tendens te overschatten wat er de komende 2 jaren staat te gebeuren en te onderschatten hoeveel veranderingen er in 10 jaar op ons afkomen. Bill zegt dat netwerken nog steeds sneller zullen worden en computers krachtiger; geheugen opslag wordt goedkoper en hoge resolutie schermen worden niet alleen goedkoper maar ook lichter en meer draagbaar. Mobiele telefoons worden even krachtig, zowel in snelheid als geheugen, als de desktop PC van vandaag. En software zal hoe langer hoe meer gesofisticeerd worden; met begrip voor de manier waarop er gewerkt wordt en veel intuïtiever in het gebruik. Via search gaat men onmiddellijke toegang tot kennis krijgen; mensen gaan tools gebruiken die toelaten in het Engels of elke andere taal met de computer te werken en hen direct te linken met de informatie of de mensen die ze nodig hebben. In deze nieuwe wereld zullen oninteressante taken geautomatiseerd worden en zullen medewerkers veel meer van hun tijd en creative energie kunnen stoppen in taken die echt waarde en groei genereren.

 

U kan ook altijd de volledige memo raadplegen. Dat weet U alvast evenveel als al die CEOs. Of U kan zich ook inschrijven om de volgende memo te ontvangen. Informatie is er voor iedereen.

 

Tot morgen !

 

Bruno Segerssegers_bruno@hotmail.com

Schoten

18 mei 2006 23:30

 

PS Overmorgen (zaterdag) vertel ik waarover AVS, de Oostvlaamse lokale zender, het op zondag zal hebben in hun wekelijks Opinie debat. Vandaag (donderdag) hebben we dat allemaal ‘live-on-tape’ opgenomen in Gent en maakte ik o.a. gebruik van het editoriaal in De Morgen van gisteren. Bill kan 10 jaar voorspellen, ik 5 dagen. Ook niet slecht.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s