Gaming als excuus voor racisme ?

Beste vrienden en vriendinnen,

 

Het worden geweldige weken

 

Het zat eraan te komen. Niemand keurt de racistische moordpartij in Antwerpen goed maar –zoals steeds- heeft men al een bliksemafleider gevonden : games. Een halve eeuw geleden was er reeds een onderzoekscommissie in US over de slechte invloed van stripverhalen.  Later waren de zwartepieten de rock-n-‘roll, de televisie, de films en vandaag is het de beurt aan …. de games.

 

Morgen zendt de Gentse lokale zender AVS in Opinie een debat uit aangaande gaming met Steven Malliet, assistent KULeuven, Paul Goossens, leraar en auteur van de petitie tegen pestspel Bully en ondergetekende die de BLISA, de belangenvereniging van de gamesindustrie, vertegenwoordigde. Geen extreme standpunten maar een open debat met volgende conclusies : 

  • Bij gezonde jongeren hebben gewelddadige games geen invloed op het gedrag. Bij psychisch zieke jongeren kan er wel impact zijn, maar die is er ook vanwege films, televisie en de hele maatschappij, waar geweld banaal geworden is
  • Mensen gamen graag omdat ze graag een veilige plek opzoeken waar zij ongestoord dingen kunnen uitproberen om in het reine te komen met angsten en verlangens m.a.w. een uitlaatklep voor bestaande agressie
  • Geen enkele eenduidige wetenschappelijke conclusie over oorzakelijk verband tussen gamen en gewelddadig gedrag. De conclusie is dat er geen conclusie is
  • Problemen onstaan wanneer jongeren geen onderscheid kunnen maken tussen fictie en realiteit, hier is een rol voor opvoeders en ouders
  • De PEGI norm adviseert consumenten, vooral ouders, over de leeftijd waarop een game veilig kan worden gespeeld en waarschuwt voor de inhoud. Dit moet niet alleen met alle betrokkenen (overheid, gezinsbond, …) gecommuniceerd worden maar er moet ook een controle op komen

Al de rest kan U morgen zondag zien op AVS. Kijk ook even naar het puntje op de i in Opinie want dat stond een beetje scheef. Het debat ging in elk geval rechtuit.

 

Intussen blijven de nieuwe media de schuld krijgen voor alles wat slecht is. En blijven voor leuke kijk- en leescijfers zorgen. Deze dagen dus (weer) geen diepgaande discussie met de echte betrokkenen over het racisme in onze reële samenleving maar een oppervlakkige discussie over de invloed van virtual reality games. Wedden dat Goedele haar Recht van Antwoord ook gaat zoeken ? Geweld, games, Goedele, geweldig ….

 

Tot morgen !

 

Bruno Segerssegers_bruno@hotmail.com

Schoten

20 mei 2006 19:00

 

PS Sigaretten verkopen aan een jongere beneden de 18 jaar is strafbaar, een +18 PEGI spel verkopen nog niet. De wapenwet is plots goedgekeurd, waar wachten we op ?

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s