Double digit growth

Beste vrienden en vriendinnen,

 

Only if you fail to plan failure will come as a surprise

 

Bij Microsoft start het fiscale jaar op 1 juli. Dat betekent niet alleen dat we in de laatste rechte lijn zijn van het afsluiten van dit boekjaar maar dat we ook in de laatste rechte lijn zijn voor de planning (de begroting, de budgettering, zijn de mooie nederlandstalige woorden) van het nieuwe jaar. En aangezien voorbereiding de sleutelfactor is voor elk succes gebeurt dit planning process op een zeer nauwkeurige wijze. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat planning misschien wel het belangrijkste bedrijfsprocess is. Een organisatie is immers als een athleet; je loopt alleen maar records na een goede voorbereiding en wanneer er duidelijke doelstellingen worden gesteld voor elke fase van de wedstrijd. Only if you fail to plan failure will come as a surprise.

 

Planning is echter niet eenvoudig bij Microsoft. Iedereen, van jong tot oud, zowel privé én als burger én als werknemer of als werkgever, is een (potentiële) klant voor 1 of meerdere producten. Bovendien worden onze producten op verschillende manieren en onder verschillende vormen naar de markt gebracht. En we verkopen aan bestaande en nieuwe klanten etz …. Gelukkig hebben we ook in Brussel een aantal masterminds die dit alles kunnen analyseren en synthetiseren in multidimensionele Excel spreadsheets. Dan zie je tenminste nog een beetje het bos door de bomen.

 

Eind maart werd in het Redmond hoofdkwartier het startschot gegeven van het top-down planning process tijdens de jaarlijkse Priority Sharing Meeting waar niet alleen een aantal beleidslijnen werden toegelicht maar waar alle Country Managers –samen met hun Chief Operating Officers- ook wat ‘vliegtuigliteratuur’ ontvingen. Dit jaar het boek Double-Digit Growth van Michael Treacy over ‘How Great Companies Achieve It – No Matter What’ … Eind april gevolgd door nog wat meer gedetailleerde Worlwide Subsidiary Managers Memos.

 

We zijn intussen bijna 2 maand verder en binnen onze kantoren in Brussel en Luxemburg hebben we de bottom-up planning zo goed als gefinaliseerd. Aardig wat uren vergaderd, papier volgeprint, koffies leeggedronken, zweet gelaten, grijze haren gekweekt en vooral mails in alle richtingen verstuurd. Deze namidddag hadden we de voorlaatste discussie met het regionale management team om de bottom-up versie te checken. Nog een paar dagen en alles ligt vast maar het resultaat kan ik nu alvast verklappen.

 

Inderdaad, double-digit growth zowel voor omzet als winst.  Zonder discussie. Zonder het boek te lezen. ‘Geef de keizer wat de keizer vraagt’ is voor eeuwig.

 

Tot morgen!

 

Bruno Segers – segers_bruno@hotmail.com

Diegem

23 mei 2006 18:30

 

PS Gisteren (zie blog 22/05) had ik het al over het alleszeggende boek Got Game. Vandaag moet U in De Standaard De kijk van Van Dyck eens lezen. Dan hoort U het ook eens van een ander. Alvast bedankt aan Fons Van Dyck om deze ochtend te vertellen wat vanavond in Recht van Antwoord niet te zien –of horen- zal zijn.

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s