Er is meer dan 1 digitale kloof

Beste vrienden en vriendinnen,

 

Een open discussie achter gesloten deuren

 

Het voelde een beetje surrealistisch aan deze middag. Een themalunch over de digitale kloof. Bij de Club van Lotharingen. In het kasteel Fond’Roy, een prachtige lokatie in Ukkel. Destijds 1 van de (vele) bezittingen in België van Joseph-Désiré Mobutu, de redder des vaderlands in Zaïre (of de Congo volgens ons ma) maar zo heeft men het ter plaatse daar in Afrika (de oorsprong van de mensheid – zie mijn blog van 03/04) nooit begrepen. Dat waren pas kloven; de kloof tussen arm en rijk, tussen Noord en Zuid, tussen blank en zwart en tussen verarmen en verrijken. En in dat kader mijn betoog over de verschillende kloven in de nieuwe digitale wereld. Het zal je maar overkomen.

 

Nieuwe informatie- en communicatietechnologie (ICT) is overal aanwezig. Digitalisering staat op economisch, maatschappelijk en educatief vlak centraal. We live in a new world but it’s not a brave one yet.

 

Sommigen vallen immers uit de boot omdat ze geen toegang hebben tot de nieuwe technologieën (internet, PC, GSM) bij gebrek aan financiële middelen of omdat het hen ontbreekt aan kennis en vaardigheden om er optimaal gebruik van te maken. Zo ontstaat een eerste digitale kloof tussen ICT-armen en ICT-rijken. Omdat mensen ‘het’ niet hebben of ‘het’ niet kunnen gebruiken.

 

Maar er is meer. Aangezien de (technologische) veranderingen elkaar sneller opvolgen dan het tempo waarmee we leren ontstaat er –ook bij de ICT-rijken- een tweede kloof. Zij kunnen immers niet maximaal gebruik maken van de mogelijkheden omdat ze geen tijd nemen om ‘bij te blijven’. De tweede kloof heeft niets met hebben of kunnen te maken maar wel alles met willen.

 

Daarom zijn er 3 stappen naar The Brave New World :

 

  1. Projecten zoals Internet voor Iedereen zodanig dat iedereen ‘het’ heeft
  2. Projecten zoals Seniorennet, Digikids zodanig dat iedereen ‘het’ kan
  3. Een goede schop onder de kont van al de ICT-rijken die ‘het’ niet willen

Futuroloog Alvin Toffler gaf alvast een stevige schop (en ik schreef het al in mijn blog van 05/05) met zijn uitspraak “de ongeletterden van de 21st eeuw zijn niet zij die niet kunnen lezen of schrijven maar zij die niet in staat zijn om constant bij te leren, af te leren of te herleren”. Een beter pleidooi voor levenslang leren, bijblijven of veranderen ken ik niet.

 

Tot morgen !

 

Bruno Segerssegers_bruno@hotmail.com

Schoten

29 mei 2006 23:15

 

PS Het was inderdaad een open discussie achter gesloten deuren maar ik heb moeten vaststellen dat er nog aardig wat managers zijn met een ‘gesloten’ mind voor de nieuwe wereld en al zijn veranderingen. Daarom deze uitsmijter, niet van Toffler, maar van Segers ‘If you can’t manage the change, you‘ve to change the management’. Vraag het maar aan Joseph-Désiré, nu ook passé.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s