Neem personeel au sérieux

Beste vrienden en vriendinnen,

 

3 regels van 3

 

Juni is de laatste maand van het boekjaar bij Microsoft en dat betekent niet alleen dat we het jaar aan het afsluiten zijn maar ook dat alle personeelsleden aan hun evaluatie toe zijn. Alles loopt hier immers elke maand, elk kwartaal, elk jaar op een vast ritme. Akelig hoor ik U al denken maar U wordt toch ook elke dag 1 dag ouder ? En dat is –naast het feit dat het in België altijd regent- het enige vaste gegeven in deze snel veranderende wereld …

 

In het begin van het kalenderjaar bespreekt elke medewerker samen met zijn/haar manager een development plan en aan het begin van het boekjaar worden de prestaties van het voorbije jaar geëvalueerd en de persoonlijke doelstellingen van het nieuwe jaar vastgelegd. En daar is geen ontkomen aan. Zo hoort het.

 

Verleden week donderdag hebben we met het directiecomité op iets minder dan 8 uur de evaluaties van meer dan 200 medewerkers ‘gecalibreerd’ zodanig dat iedereen op een consistente en objectieve wijze beoordeeld wordt. Vandaag hetzelfde met al mijn direct reports. We gebruiken hiervoor 2 eenvoudige regels van 3.

 

De eerste heeft betrekking op de prestaties tijdens het voorbije jaar, dus eerder korte termijn gerelateerd, en bepaalt de bonus die wordt uitbetaald :

 

  • Exceeded voor medewerkers die constant boven verwachtingen hebben gepresteerd, al hun doelstellingen hebben gerealiseerd en uitzonderlijke resultaten hebben neergezet
  • Achieved indien de doelstellingen werden gerealiseerd en de vooropgestelde resultaten werden behaald
  • Underperformed indien er een aantal tekortkomingen werden vastgesteld

 

De tweede regel heeft betrekking op het potentiëel van medewerkers en hun bijdrage in de toekomst, dus lange termijn, en bepaalt het aantal aandelen die worden uitgereikt :

 

  • Outstanding voor iemand die sneller evolueert dan het gemiddelde en uitstekende groeivooruitzichten biedt op de lange termijn
  • Strong indien er doorgroeimogelijkheden zijn
  • Limited bij iemand die de huidige of soortgelijke job nog een tijd zal blijven uitvoeren

 

En zo hoop ik dat iedere medewerker in alle objectiviteit de juiste appreciatie krijgt. Niet alleen voor de inspanningen van het voorbije jaar maar ook voor de mogelijkheden die er zijn om te blijven groeien samen met de onderneming. Want stilstaan is –ook voor een medewerker- achteruitgaan.

 

Tot morgen !

 

Bruno Segerssegers_bruno@hotmail.com

Schoten

19 juni 2006 23:45

 

PS En waar is de 3de regel van 3 ? Wel, onze HR afdeling bestaat uit 3 medewerksters die dit process volledig begeleiden. 3 voor bijna 250 medewerkers, da’s pas efficiënt.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s