Ik ben niet kwaad … ik ben ….

Beste vrienden en vriendinnen,

 

Van woest naar trots

 

Een echte kennismaatschappij en netwerkeconomie kunnen we pas uitbouwen wanneer informatie probleemloos kan circuleren tussen alle betrokkenen. En aangezien aardig wat informatie wordt opgeslagen in documenten is het belangrijk dat deze documenten voor iedereen op een transparante wijze toegankelijk zijn.

 

De Belgische overheid wil terecht het voortouw nemen rond open standaarden en open formaten. En daar kan ik -na een carrière van bijna 25 jaar in de software industrie waarvan de laatste 5 jaar bij Microsoft- meer dan achter staan. Getuige daarvan zijn de gesprekken die we sinds ettelijke jaren zowel lokaal als internationaal met verschillende overheden en instellingen voeren.

 

Maar de verkiezingen komen eraan en dan wordt er hier en daar wel eens wat sneller geschakeld -en vooral- gecommuniceerd. Ik had vrijdag ll. weinig problemen met wat er besloten werd maar vooral de wijze waarop de beslissing tot stand gekomen was en de wijze waarop alles gecommuniceerd werd. Er zijn immers niet alleen een aantal Microsoft haters maar ook een aantal religieuzen die geloven dat een wereld zonder Microsoft een betere wereld is en die elke opportuniteit graag benutten om dit te bewijzen. Dus was ik exact een week geleden woest … niet over het wat maar vooral over het hoe.

 

Sinds vrijdag hebben die lui zich weer eens goed kunnen uitleven. Getuige daarvan de vele zinnige en onzinnige postings op het web met hier en daar zelfs scheldpartijen en intimidaties. Zoals reeds eerder vermeld is dit de enige echte reden waarom ik op mijn blog geen commentaar toelaat. Af en toe krijg ik die onzin in mijn mailbox maar ik wil mijn blog niet laten vervuilen. Conflicten hebben echter hun voordelen; ze genereren niet alleen betere meetings maar ook hogere kijkcijfers. En zo ben ik deze laatste week van juni de 5000 hits/week gepasseerd en staat mijn teller –na 1 kwartaal bloggen– op bijna 30000 hits. Met dank aan de anti-Microsofties.

 

En vandaag ben ik zelfs trots. Trots op de manier waarop alle betrokkenen (overheid, pers en Microsoft) tijdens de voorbije dagen hebben samengewerkt om de hele problematiek en de communicatie daarrond in de juiste context te plaatsen :

  1. De Federale Overheid en Microsoft staan achter het concept van open standaarden
  2. De Federale Overheid wil open standaarden vanaf september 2008 toepassen in België
  3. Vandaag is ODF de enige erkende open standaard
  4. In de toekomst kunnen daar OpenXML en andere open standaarden bij komen

En zo ligt nu de juiste uitdaging bij de juiste mensen. Tegen september 2008 moet de overheid niet alleen de juiste processen hebben maar ook een infrastructuur die toelaat met open standaarden te werken. Aan Microsoft om tegen september 2008 niet alleen ODF te ondersteunen maar ook te bewijzen dat er naast ODF “rijkere” open standaarden nodig zijn zoals OpenXML. Aan elke dictatuur moet een einde komen maar standardisatie mag innovatie niet uitsluiten.

 

Tot morgen !

 

Bruno Segerssegers_bruno@hotmail.com

Schoten

30 juni 2006 21:00

 

PS The nice thing about standards is that there are so many to choose from (Andrew S. Tanenbaum)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s