Van VLD naar VeLD

Beste vrienden en vriendinnen,

 

De Verenigde Staten van Europa

 

Jullie kennen allemaal mijn sympathie voor paars maar daaruit hoeft niet geconcludeerd te worden dat ik ook een uitgesproken fan ben van het beleid van onze paarse regering. Ik heb daarentegen wel een boon voor Guy Verhofstadt. Onze premier heeft niet alleen een visie maar ook een passie voor het ‘nieuwe politieke klimaat’ en een enorme werklust om dit te realiseren. Voor mij betekent VLD nog altijd Verhofstadt Laten Doen en deze ochtend was ik aanwezig bij de presentatie van de VeLD, Verhofstadt europees Laten Doen, het zoveelste opus major van onze blauwe kopman.

 

We moeten inderdaad naar een concept van “De Verenigde Staten van Europa”, de titel van een boek dat reeds in december 2005 werd uitgegeven. Het oude continent, met zijn rijkdom aan verschillende talen en culturen, moet een hecht politiek blok worden dat een rol kan spelen in de wereld en dat een echt economisch beleid kan gaan voeren. Alleen op die manier kan Europa meespelen tussen het bestaande Amerikaanse machtsblok en nieuwe realiteiten zoals Japan, India en China.

 

En België moet in dit process een hoofdrol kunnen spelen. We zijn immers de voorbije eeuwen overheerst geweest door zo goed als alle andere Europese ‘buren’. Denk maar aan de Oostenrijkers, de Spanjaarden, de Fransen, de Nederlanders, de Duitsers etc … “Eendracht maakt macht” zeggen alle Belgen en dat is nu net wat we moeten doen met alle bestaande en nieuwe europeanen. België heeft alle troeven om de spelregels te definiëren en dus ook de leider van Europa te worden.

 

Met Guy Verhofstadt hebben we alvast de ideale Europese President. Ooit was ik Europees Vice President bij Merant. Niet omdat ik supercompetent was maar voornamelijk omdat ik noch de Franse, noch de Duitse, noch de Engelse nationaliteit had. Niemand voelde zich bedreigd door ‘le petit Belge’. Bovendien heeft Guy de juiste visie om dit continent samen te kneden tot “De Verenigde Staten van Europa”. Guy for President of Europe !

 

Daarnaast hebben we met Brussel de ideale Europese hoofdstad (Bruno’s Blogboek 06/06). We hebben reeds de Europese Instellingen aangetrokken en een studietrip naar Vatikaanstad en Monaco kunnen aardig wat meer inspiratie brengen. Er is een paus in Rome maar zouden we met Godfried Danneels geen Europese schaduwpaus kunnen hebben in Koekelberg ? Ook het Vatikaan kan wat oppositie gebruiken. Vanuit Monaco kunnen we misschien het idee van een Grote Prijs overnemen (door de Wetstraat en de Beliardstraat) ? Wat meer casino’s en een fiscaal aantrekkelijk klimaat zou aardig wat Belgische VIPs (waaronder Justine Henin, Tom Boonen, Stefaan Everts, Axel Merckx, …) terug kunnen brengen naar de oevers van de Zenne. Brussels for Capital of Europe !

 

Maar dat is niet voldoende. Ook de Verenigde Staten van Amerika hebben een President en een Washington DC. De Verenigde Staten van Europa moeten dus meer hebben. En die meerwaarde kan ook uit België komen. Want we hebben onze meest unieke troef nog niet uitgespeeld; ons vorstenhuis ! Albert heeft Duitse roots, een Italiaanse vrouw, een Spaanse schoonzus, een Zweedse moeder, een dochter in Engeland en hij praat Frans en Nederlands. Volgens mij belt hij met een Nokia en drinkt hij -als Coburg- dagelijks Tuborg. Alle culturen van het oude continent zijn in hem vertegenwoordigd. Albert for King of Europe !

 

De Blauwe Wimpel was ooit de prijs voor de snelste overtocht per boot van Europa naar Amerika. Ik ben blij dat Guy zijn nek heeft uitgestoken voor deze Europese race en dat hij zijn boek nu overal in Europa gaat presenteren, vanuit de Europese logesalons ondersteund door vriend Karel De Gucht. Maar daar stopt de steun voor het behalen van deze prestigieuse Blauwe Wimpel. Andere blauwe Belgische kameraden zoals Rik Daems en Patrick Dewael zijn immers gevallen voor het vrouwelijk schoon in resp. Wallonië en Vlaanderen (indachtig het advies van Ingeborg) en kroonprins Van Quickenborne werkt als een beest aan de administratieve vereenvoudiging van de overheid onder de verscheurende keuze “De Verenigde Staten van België” of “Het Verenigd België van Staten”.

 

Guy zou misschien beter hier eerst wat helpen maar de visie over de toekomst van België vat je –in tegenstelling tot Europa- niet samen op 92 pagina’s. Bovendien moet die visie ook het akkoord krijgen van 7 parlementen. En dan maar afgeven dat de Fransen en de Nederlanders ‘neen’ zeggen tegen de nieuwe Europese Grondwet. Waarvan akte.  

 

Tot morgen !

 

Bruno Segerssegers_bruno@hotmail.com

Kasteel Den Brandt – Antwerpen

6 juli 2006 09:45

 

PS  Maandagavond zal ik tijdens de 11 juli viering in De Warande eens navragen hoever het staat met de uitgave van het boek “De Verenigde Staten van België”. In Brusselse kringen blijft men het immers manifest oneens of dit boek nog een bestseller kan worden. Daarom koos Guy wschl. voor een andere titel. De vlucht vooruit. Zoals al zijn voorgangers.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s