The Bridge Brothers

Beste vrienden en vriendinnen,

 

De tweede rijkste geeft alles aan de rijkste ter wereld

 

Vakantie ! Tijd om uit te slapen en wat bij te lezen. Vandaag viel mijn oog op het artikel van Geert Noels in Trends “De rijkste mannen ter wereld geven het goede voorbeeld”.

 

Hierbij eerst wat belangrijke achtergrond informatie voor de outsiders : 

  1. Bill Gates is de rijkste man ter wereld via zijn bedrijf Microsoft
  2. Warren Buffett is de tweede rijkste man ter wereld via zijn beleggingsfonds Berkshire Hathaway
  3. Bill en Warren zijn vrienden en spelen samen bridge

Enkele weken geleden (Bruno’s Blogboek 14/06) schreef ik al over de Bill and Melinda Gates Foundation, de stichting waarmee Bill een aantal wereldgezondheidsproblemen wil aanpakken en waar hij het grootste deel van zijn vermogen en –vanaf Juli 2008- al zijn tijd in gaat stoppen.

 

Geert Noels is hoofdeconoom bij Petercam en dé expert in België rond zo goed als alle economische problemen en uitdagingen. Met bewondering praat Geert over de beleggingsstrategie van Warren Buffett die gebaseerd is op krachtige en eenvoudige principes. Ook de schenking is doordacht. Eerst en vooral wil Buffett –zoals Bill- zijn fortuin niet volledig nalaten aan zijn kinderen. Rijkdom kan immers ambities doen smelten, talent afstompen en dromen wegnemen. En dat wil niemand zijn kinderen aandoen. Daarnaast will Buffett zijn naam niet vereeuwigen met een eigen stichting. Neen, waarom niet weggeven aan iemand die het beter kan dan jezelf ? Buffett is even efficiënt met het weggeven van geld als in het verdienen ervan. En plots is het vermogen van de grootste stichting ter wereld verdubbeld.

 

Ik ben ervan overtuigd dat het allemaal geregeld is geweest tijdens een rondje bridge ten huize Gates of Buffett. De kaarten worden verdeeld. Iemand zegt “Ik vraag” en de andere roept “Ik ga mee”. En zo wordt een inzet van 30 miljard verdubbeld tot 60 miljard $. Meer dan dubbel zo groot als het budget van de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat is pas kaarten.

 

Geert gelooft dat je armoede niet bestrijdt door rijkdom hard aan te pakken. Je moet juist het tegenovergestelde doen, ervoor zorgen dat de algemene welvaart van iedereen verhoogt, zodat iedereen rijker wordt. Dat is meer dan correct Geert maar spijtig genoeg onvoldoende. Tenzij al die rijken (mensen met meer dan 1 miljoen $ op hun rekening volgens Merrill Lynch) ook handelen zoals Bill en Warren. Aan hen het initiatief in het kaartspel van Bill en Warren.

 

Tot morgen !

 

Bruno Segerssegers_bruno@hotmail.com

Schoten

8 juli 2006 22:10

 

PS  Met dank aan de 17 jarige Vlaamse Microsoft blogger Michael Van Goethem voor de link naar de Bill Gates screenshotgallery met een paar unieke beelden

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s