Daar gaat mijn 13de maand

Beste vrienden en vriendinnen,

 

Een leuke smoes voor Neelie Kroes

 

Die dagelijkse mail toch. Zelfs tijdens de vakantie kan het je dag bepalen. Zoals maandag reeds aangehaald hing er een aankondiging van Europees Commissaris Neelie Kroes in de lucht aangaande de anti-trust case en Microsoft. En zo ziet een “vakantiedag” er plots anders uit :

 

11u30 : bekijken persconferentie Neelie Kroes

13u00 : inbellen voor interne briefing met alle Microsoft Country Managers

13u30 : beluisteren persconferentie Microsoft International

14u00 : interview Kanaal Z in Diegem

15u00 : interview VRT Radionieuws vanuit Schoten

16u00 : beschikbaar voor andere Vragen & Antwoorden

 

Maandag stelde ik al dat “Monopolist zijn is niet erg, je als monopolist gedragen wel” en “Duur leergeld voor Microsoft” maar wat is er eigenlijk allemaal aan de hand ? Of hoe leg je deze complexe zaak uit aan een buitenstaander ? Hierbij een korte poging. Op basis van de laatste informatie van vandaag.  En de boete van 280 million €.

 

In Maart 2004 legde de Commissie 2 eisen op aan Microsoft. Eerst en vooral moest er een ‘afgestripte’ versie van Windows XP –zonder Windows Media Player- op de markt gebracht worden in Europa. Daar hebben we voor gezorgd ondanks de uiterst geringe vraag voor dit produkt. Getuige daarvan de verkoopscijfers; er worden meer brillen aan blinden verkocht dan Windows XP N aan PC gebruikers. Daarnaast eiste de Commissie dat Microsoft de Windows server communicatie protocollen zou vrijgeven incl. “complete and accurate technical specifications” om dit alles te implementeren. En over die “complete en nauwkeurige technische specificaties” gaat het …

 

Microsoft wou conform zijn met de uitspraak maar het was blijkbaar niet duidelijk wat “complete and accurate technical specifications” betekent. In December 2004 leverden we meer dan 10000 paginas technische documentatie. We kregen geen enkele feedback gedurende 9 maanden maar toen bleek plots dat de Commissie andere verwachtingen had. En slechts in April 2006 geraakten we het eens –na het aanduiden van een ‘neutrale scheidsrechter’ Professor Neil Barrett in Oktober 2005- om technische documentatie af te leveren volgens een strikt stappenplan, startend in April 2006 en eindigend op 18 Juli 2006.

 

In December 2004 hebben we dus de informatie niet in de juiste vorm aangeboden. En daarom een dwangsom vanaf 16 December 2005 tot en met 20 Juni 2006. We hebben als het ware een huis gebouwd voor Commissaris Kroes maar het was wel het verkeerde … En i.p.v. een klacht van de bouwheer tegen de aannemer –zoals gebruikelijk in de bouwwereld- worden we geconfronteerd met een dwangsom van de bouwheer. Je zou voor minder in beroep gaan. Het goede nieuws is wel dat we sinds April 2006 weten welk huis de Commissaris verwacht. En daar zijn nu 300 medewerkers in Redmond druk mee bezig. Opleveringsdatum 18 Juli. Sleutel op de deur (maar met open vensters, U begrijpt wat ik bedoel).

 

We hebben al veel geleerd maar blijkbaar nog niet voldoende. En vooral niet snel genoeg. Elke monopolist moet leren begrijpen dat op een bepaald moment anderen de regels bepalen. Mevrouw Kroes bepaalt de regels in Europa, niet Microsoft. We hadden in Maart 2004 beter de vraag gesteld “Wat bedoelt U juist met complete en nauwkeurige technische specificaties ?” Dan hadden we tenminste geweten welk huis de Commissaris in het hoofd had. Want –ook bij Microsoft- blijft de klant koning. Er loopt intern een programma “Conditions of Satisfaction” waar we onze klanten bevragen over wat zij verwachten van Microsoft voor een optimale service. Misschien hadden Steve en Bill deze cruciale vraag ‘al dan niet via een smoes’ destijds aan Neelie Kroes en de EU –onze belangrijkste klant- moeten stellen. Dan had ik vandaag tenminste een échte vrije dag, samen met al die juristen en communicatiespecialisten daar in Brussel.

 

Tot morgen !

 

Bruno Segerssegers_bruno@hotmail.com

Schoten

12 juli 2006 23:15

 

PS Ook in Schoten gaat het nieuws snel. Van “We hebben je gehoord op de radio, Bruno !” of “We hebben je gezien op Kanaal Z, Bruno !” tot “ Geen 13de maand dit jaar, Bruno ?”

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s