Over Microsoft, US en Europa

Beste vrienden en vriendinnen,

 

De smoes van Kroes

 

Deze ochtend (7 uur lokale tijd) open ik mijn ochtend e-mail post die vanuit Brussel binnenkomt. Deze keer een stevig en korrekt artikel in De Standaard van vandaag op p. 45 over Europa, Amerika en Microsoft. Lees maar mee :

 

Microsoft moet betalen

 

280,5 miljoen euro boete voor Microsoft (DS, 13 juli). Het levert lekkere krantenkoppen op. Maar wat heeft Microsoft nu precies gedaan om die nieuwe boete te verdienen? Dat is niet bijzonder duidelijk. Europees Commissaris Neelie Kroes lijkt toch wat voortvarend te werk te gaan.

Microsoft was er in 2004 toe veroordeeld om, onder meer, technische details te publiceren over de manier waarop twee Windows-computerservers met elkaar communiceren. Maar de 12.000 pagina’s die Microsoft vrijgaf, bevatten volgens Kroes niet alle gegevens die gevraagd waren. Waarop Microsoft repliceerde dat de Commissie niet duidelijk heeft geformuleerd wat zij dan wél wil, maar dat het zijn best doet om alsnog alles op papier te krijgen. Ondertussen ging Microsoft trouwens ook in beroep tegen de veroordeling, en het Europese Hof zal zich daar binnen een maand of zes over uitspreken. Microsoft is daarbij zeker niet kansloos, want de juridische gronden van de Commissie zijn een beetje wankel. Dus straks valt misschien de bodem onder de hele procedure uit. Waarom dan de haast, waarom de stoere uitspraken en deze bijkomende boete?

Laten we ook onthouden dat het niét de Europese softwarebedrijven zijn die hebben aangestuurd op deze procedure. Het was het Amerikaanse Sun Microsystems dat in 1998 klacht indiende tegen Microsoft, sindsdien stonden ook IBM en Oracle aan de Europese klaagmuur. Juridische procedures als deze zijn in de (Amerikaanse) IT-sector een doodgewoon instrument geworden in de concurrentiestrijd. Waarom kiezen zij Europa als strijdperk? Omdat de Amerikaanse rechtsmiddelen uitgeput zijn.

Neelie Kroes moet goed oppassen dat zij zich niet voor de kar van de Amerikaanse concurrenten van Microsoft laat spannen. Want de belangen van die bedrijven lopen lang niet altijd gelijk met de belangen van de Europese bedrijven, laat staan de Europese consumenten.

Microsoft domineert al ruim 20 jaar de enorme markt voor pc-software. Het is logisch dat zo’n situatie de aandacht trekt van de regulatoren. Maar opgelet: Microsoft heeft deze markt ook zelf gecreëerd. De pc is doorgebroken in de jaren ’80, omdat er meer en goedkopere software voor te vinden was dan voor de duurdere, merkgebonden computers die vooraf gingen. Het werd opeens mogelijk om één softwarepakket in de winkel te leggen dat op computers van tientallen fabrikanten kon draaien. Een heleboel bedrijven – ook Europese en Belgische – hebben van die grote nieuwe afzetmarkt geprofiteerd. Ik zie daarentegen niet meteen een Europees bedrijf dat er schade van heeft ondervonden. Het Britse computermakertje Sinclair, van de Spectrum en ZX-81 computers, misschien? Schade aan de consument is nog moeilijker te bespeuren.

Opgelet, dat Amerikaanse bedrijven alle rechtsmiddelen, ook de Europese, aanwenden tegen Microsoft, dat moet kunnen. Maar dan geldt ook het omgekeerde: Microsoft heeft het recht om zich te verdedigen. Met alle juridische manoeuvres en handigheidjes. Jawel, zelfs het voorwenden van hardhorigheid door te beweren dat het de Europese strafmaatregel niet goed begrepen had’. Neelie Kroes heeft daar blijkbaar geen geduld voor. Dat getuigt van weinig respect voor de eigen Europese rechtsregels. Of, misschien, van een beetje te veel haast om in komkommertijd eens flink te scoren in de media.

 

Dominique Deckmyn is hoofdredacteur van het magazine ,,IT Professional”.

© 2006 Vlaamse Uitgeversmaatschappij NV

 

Dominique’s versie van de ‘Smoes van Kroes’ zou ik eigenlijk in het Engels moeten vertalen en vandaag als een pamflet verdelen aan meer dan 10000 Microsoft medewerkers hier in Orlando. Dan krijgen ook zij wat beter inzicht over de werkwijze van een Europese instelling die geen enkele concurrent heeft.

 

Tot morgen !

 

Bruno Segerssegers_bruno@hotmail.com

Orlando

19 juli 2006 13:30 (07:30 local time)

 

PS En zoals ik eerder al zei. Over dit leuke hotel, met alles erop en eraan maar waarvan ik gisteren zo goed als niets gezien heb, blog ik nog wel deze week.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s