Le Petit Belge nog steeds aan het werk

Beste vrienden en vriendinnen,

 

Nationale FeestWerkdag

 

Deze ochtend (6 uur lokale tijd) open ik mijn ochtend e-mail post die vanuit Brussel binnenkomt. Niets nieuws vanuit België. Wat is er gebeurd ? Inderdaad, we leven in een globale wereld van ‘Always On, Always Connected’ maar zaterdag, zondag en nationale feestdagen wordt er bij de redakties maar op halve kracht gewerkt en worden er geen electronische nieuwsflashes uitgezonden. Begrijpe wie kan. Alsof de wereld dan stilstaat.

 

Ik begrijp het wel hoor. Mijn vader heeft jaren geleden op de barricaden gestaan voor de 5 dagen werkweek terwijl zoonlief elke dag probeert het juiste evenwicht te vinden tussen werk en privé. Ooit vertelde men ons ‘Neem uw werk nooit mee naar huis’ terwijl onze kinderen waarschijnlijk ‘Hun thuis mee naar het werk zullen nemen’. Er is dus behoefte aan een nieuw sociaal model waarmee het juiste evenwicht in deze ‘New World of Work’  bereikt kan worden. Daar zijn geen betogingen maar blogs voor nodig. Betogingen is voor een wereld van atomen, blogs is voor een wereld van bits.

 

Bij deze zet ik de strijd in met een aantal vaststellingen van oudste zoon Hans die in juli een maand als werkstudent –met glijdende uren- aan het werk is en vandaag van een dagje vrij geniet. Ik citeer “Er wordt gewerkt met een zogenaamde tikklok. Ieder personeelslid heeft een badge waarmee hij langs de tikklok komt elke keer als hij begint of stopt met werken. Bij verlies van deze badge moet je wel 5 euro betalen. Zelfs als je even een sigaret gaat roken moet je in en uitloggen. Werken tussen halfacht en halfzes. Om aan uw 36u te komen moet je iedere dag minimum 7u12 werken en maximum toegelaten arbeidsuren per dag is 8. Je bent verpicht om een middagpauze te nemen tussen 12u en 14u van minimum een half uur, doe je dat niet dan wordt er automatisch een half uur van uw uren afgetrokken. Je kan ook maximum 3 overuren opsparen zodat je bijvoorbeeld op vrijdag vroeger naar huis kan. Ik geef een voorbeeld: als je Ma Di Wo 8u werkt dat heb je ongeveer 3u opgespaard zodat je dan op vrijdag na 4u12 al naar huis kan. Als je dan zo vroeg mogelijk begint, om 7u30 dan kan je tegen 11u45 al naar huis. Nog een opmerkelijke regel in het arbeidsreglement is deze: "Wie met bedrieglijk inzicht voor een ander personeelslid tikt, zal een afhouding ondergaan gelijk aan 1/25 van de bruto-maandwedde. Hetzelfde geldt voor dit laatste personeelslid, voor zover de veronderstelde bedrieglijke verrichting met zijn/haar medeweten gebeurde". Einde citaat. Hans weet nu dat glijdende uren op verschillende manieren werken; bij grootvader, bij vader en bij zoon. Het is een rekbaar begrip.

 

Toch echt spijtig dat er geen krant is vandaag want vanuit Microsoft is er zeker wat nieuws te vertellen. 11000 Microsoft medewerkers hebben hier gisteren in Orlando gezien hoe al dat onderzoek & ontwikkeling van de voorbije jaren de komende 12 maanden een stroom van nieuwe produkten gaat opleveren onder het LOVE (Live, Office, Vista, Exchange) thema. Daarnaast werden –zo goed als gelijktijdig aan Wallstreet en de medewerkers- de prachtige resultaten van het 4de kwartaal en het voorbije fiscale jaar aangekondigd. En een ‘stock buy back’ er bovenop. Het aandeel is 10 % gestegen sinds we in België vertrokken zijn. We zullen wat meer naar US komen …

 

Over de resultaten en de ‘double digit growth’ van België hoort en leest U volgende week maar zodra de sessies afgelopen zijn gaan wij hier met de 100 Belgische medewerkers toch ook eens een feestje bouwen. Het is immers niet dankzij onze software maar dankzij onze medewerkers dat al die resultaten worden neergezet. Bij deze al mijn dank aan de thuisblijvers (die gisteren feestten met een BBQtje in Diegem) en aan de delegatie hier (die vanavond feesten in een Steakhouse in Orlando) voor het harde werk van het voorbije jaar. Thanks, thanks, thanks. Maar we zullen eerst rechtstaan.

 

Tot morgen !

 

Bruno Segerssegers_bruno@hotmail.com

Orlando

21 juli 2006 13:00 (07:00 local time)

 

PS In Frankrijk werd blogster La Petite Anglaise ontslagen door haar werkgever; bloemen verwelken, schepen (en contracten) vergaan maar blogs blijven gelukkig bestaan.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s