De dag van de bruine enveloppe

Beste vrienden en vriendinnen,

 

Ook uw lidkaart van de NV België ingevuld ?

 

Vandaag 31 juli is het weer zover. De uiterste datum voor het vernieuwen van het lidmaatschap van de NV België. Daarvoor hebben we allemaal een paar maanden geleden een bruine enveloppe ontvangen met daarin een andere bruine enveloppe, 2 zo goed als identieke formulieren en nog wat andere ‘dode bomen’ met meer informatie over de jaarlijkse kleine wijzigingen. En dan begint het traditionele proces; je vult op het kladje gegevens in die je overschrijft van andere papieren die de staat al heeft, je checkt alles op dt-fauten en schrijft het dan nog eens over op het definitieve formulier. Het kladje gaat in de map thuis en de rest gaat in de bruine enveloppe die je vlug zelf gaat posten bij het belastingskantoor in jouw gemeente. Want met De Post weet je maar nooit.

 

We kennen het proces allemaal, we doen het jaarlijks en een paar maanden later wordt ons verteld of we betaald worden –of moeten betalen- om lid te blijven van de NV België. Verleden jaar hing er zelfs een boete boven mijn hoofd omdat ik mijn formulier zogezegd niet had ingevuld en binnengebracht. Dat had ik dus wel gedaan maar hoe bewijs je dat je een enveloppe wel degelijk tijdig in de bus hebt gestopt ? Niemand stempelt daar immers af voor ontvangst. Dit jaar zou het me niet overkomen want alles kan nu on-line via de elektronische identiteitskaart, de eID. Hierbij het relaas van de grootste Belgische eID fan tijdens zijn eerste ‘vakantiedag’ …

In juli 2004 had ik een kort onderhoud met Bill Gates in New Orleans over de Belgische elektronische identiteitskaart. Gewapend met mijn Internationaal Paspoort (het boekje), mijn gewone identiteitskaart (de kaart) en een demo van de nieuwe elektronische identiteitskaart (de kaart met chip) had ik een boeiende discussie over dit innoverende concept. Ook Bill was snel overtuigd dat België uniek was en een wereldwijde voortrekker ging worden met dit ambitieus plan. Aardig wat critikasters in België –je bent immers nooit sant in eigen land- maar die hebben we allemaal de mond gesnoerd toen Bill dit in februari 2005 herhaalde voor alle Belgische journalisten en camera’s. De combinatie van de elektronische identiteitskaart en het Rijksregister zal toelaten dat België als snelste de overgang gaat maken naar e-government. Sommigen blijven nog steeds klagen dat op deze kaart geen adres of naam van partner staan maar, beste lezers, dit zijn veranderlijke gegevens. Op de kaart staan de vaste gegevens zoals foto, naam, geboortedatum en geslacht. Alle veranderlijke gegevens horen in het Rijksregister en moeten vlot opvraagbaar zijn. De eID moet het rijbewijs worden voor de elektronische snelweg en daar is men in dit kleine landje rond Brussel goed mee bezig. Men zegge het voort. En het gaat snel. Ondanks het feit dat er 2 Limburgse ministers (Peter Vanvelthoven en Patrick Dewael) aan het stuur staan.

 

Getuige daarvan deze middag het recyclagepark in Schoten. Samen met jongste zoon Nils was ik ‘vuilkar van dienst’ want –zoals ik voor de vakantie een clean desk wou op kantoor- wilde Ingeborg een clean house vooraleer we morgen naar de kust vertrekken. Tot mijn grote verbazing was de traditionele gemeentelijke afvalkaart niet meer nodig maar kunnen de inwoners zich daar nu ook al aanmelden met de eID kaart. Weer een kaart minder in mijn portefeuille. Wat een luxe.

 

En zo begon ik deze avond enthousiast –met diezelfde eID kaart- mijn belastingsaangifte on-line in te vullen via tax-on-web. En ongelooflijk … het werkte ! Ik vulde snel al mijn gegevens in en kon zelfs een simulatie uitvoeren van wat ik zou betalen of terugtrekken. Ik kon mijn ogen niet geloven. Snel aftekenen en elektronisch versturen. Het venijn zat spijtig genoeg in de staart. Ingeborg heeft nog geen eID en kon –als echtgenote- niet onmiddellijk aftekenen. Ze kon alleen een token aanvragen maar dat duurt 10 dagen en dat is dus te laat. Andere oplossing was de scheiding aanvragen maar dat duurt nog langer en dat is nog veel duurder … Dus alles toch op papier. The paperless office only exists on paper.

 

Gezien mijn ervaringen van verleden jaar wou ik echter niet alleen tijdig zijn maar ook een bewijs hebben dat ik wel degelijk mijn brief had binnengebracht. Ik heb intussen al mijn tax-on-web schermen overgeschreven met mijn zwarte pen, alles in de traditionele bruine enveloppe gestopt, dichtgelikt, de fiets op en zojuist –een uurtje voor de deadline- gepost in het belastingskantoor van de Vordensteinstraat. Het politiekantoor ligt iets verder en ik heb nog even geaarzeld om er een agent als getuige bij te halen maar –als mijn belastingsinspecteur ooit moeilijk doet- dan duw ik deze blog onder zijn of haar ogen. Dat is weer een lezer meer.

 

Tot morgen!

 

Bruno Segerssegers_bruno@hotmail.com

Schoten

31 juli 2006 23:30

 

PS In al mijn last minute woede had ik in elk vakje ‘penis’ willen invullen, da’s immers het enige wat ik kan aftrekken. Oei, “da’s erover” zou Ingeborg zeggen maar ze slaapt al. Morgen vraag ik voor haar in elk geval een eID aan. En dan vertrekken we naar zee.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s