Aangename kennismaking

Beste vrienden en vriendinnen,

 Onze grondstof zit tussen 1,65 en 1,95 m boven de grond

Ik weet niet meer van wie ik het gehoord heb maar iemand stelde ooit dat in een kennismaatschappij de grondstof tussen 1,65 en 1,95 m boven de grond zit, nl. in het hoofd van de mensen. Binnen Vlaanderen zijn we in een versneld tempo onderweg naar een kennismaatschappij en daar moest ik aan denken wanneer ik al onze landgenoten zie paraderen op de wandeldijk tussen Knokke en Heist. Zou dit een representatief staal zijn van de toekomst van onze regio ?

Ze lopen hier allemaal rond; de ondernemers en de loonslaven, mensen die het gemaakt hebben en mensen die denken dat ze het gemaakt hebben. Een discussie over maken en niet maken gaan we hier niet voeren. Dat is subjectief. Maar over ondernemers en loontrekkenden wel. We worden allemaal betaald door de klant, toch is er een enorm verschil tussen een ondernemer en een loontrekkende. Een ondernemer stopt immers eerst zijn of haar geld in zijn bedrijf of neemt bepaalde persoonlijke risico’s om een bedrijf te starten. Loontrekkenden krijgen vanaf dag 1 een salaris en hoeven hun geld niet in het bedrijf te stoppen of risico’s te nemen.

Ik ben (nog steeds een beetje) loontrekkende maar heb een enorm respect voor ondernemers omdat zij –en zij alleen- de wereld veranderen. Niemand kon het beter uitdrukken dan Jason Pontin van Red Herring. “Entrepreneurs are often difficult to understand. Their ideas require translation, or a critical apparatus to be broadly understood. But such is the case with poets. Entrepreneurs are the poets of business. They do not do it for money. They do it to change the world. They are my heroes”. Aan de loontrekkenden wens ik een deugddoende vakantie toe terwijl ik hoop dat de zeebries de ondernemers zal toelaten om met een frisse neus naar nieuwe ideeën te zoeken.

Spijtig genoeg loopt Claudia Schiepers hier niet rond. Claudia won het programma Topmanager van VT4 en had gisteren haar eerste werkdag in Londen als Corporate Communications Manager bij Capco, het bedrijf van ondernemer en TV-ster Rob Heyvaert. Haar eerste werkdag stelde niet veel voor, las ik. En het loon nog minder. Maanden aan een stuk afficheerde VT4 dat de winnaar een contract van onbepaalde duur zou krijgen en een stevig salaris van 200.000 euro per jaar. Wat blijkt nu ? Die 200.000 euro is de totale som die het bedrijf ophoest (brutoloon, sociale lasten en aardig wat andere kosten). De jongedame houdt 6.000 euro netto per maand over terwijl een appartement in Londen 2.000 euro per maand kost. Tja, Claudia weet nu ook wat het verschil is tussen een ondernemer en een loontrekkende …

Tot morgen !

Bruno Segerssegers_bruno@hotmail.com
Hoog boven de dijk, ergens in Knokke-Heist
2 augustus 2006 19:00

PS Tekst werd aangemaakt via Pocket Word op een Windows Pocket PC Phone en vervolgens gepubliceerd op de MSN Space via Internet Explorer. Geen PC in de buurt want het is vakantie. De digitale kloof overbrug je via een GSM, niet via een PC. QED.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s