In memoriam Hugo Schiltz

Beste vrienden en vriendinnen,

 

Antoinette, wie heeft de bal ?

 

Deze ochtend kwam via SMS het bericht binnen aangaande het overlijden van Hugo Schiltz. De geschiedenis flitste door mijn hoofd.

 

Het moet in ’79 of ’80 geweest zijn. 5 studenten op een vrijdagavond in een Renault 4 onderweg van Leuven naar Antwerpen. We stonden stil aan de lichten in Hofstade, klaar om de E19 op te rijden. Naast ons stopte plots een zwarte limousine – 2 keer zo lang als ons R4ke- met achterin Hugo Schiltz, de BV met een –toen nog natuurlijk- zwarte haardos. Plotseling schoof (jaja, in een R4 werd een raam niet opengedraaid maar wel opengeschoven) iemand het achterraampje open en riep snel “Antoinette, wie heeft de bal ?”. Hugo kon er best mee lachen maar zijn chauffeur hebben we nooit meer ingehaald.

 

Antoinette Spaak van het FDF (of was het RW ?) was immers jaren aan een stuk 1 van Hugo’s Waalse opposanten bij de federalisering van België. Jaren volgden we als student het matchke Vlaanderen-Wallonië dat uiteindelijk via het Egmontpact leidde tot de Belgische staatsvorm zoals we die nu kennen. Na jaren oppositie had de VU –onder impuls van Hugo Schiltz- eindelijk willen (mogen ?) deelnemen aan een regering die instond voor de federalisering van België. “Niet vergaand genoeg” zegden een aantal met als resultaat het uiteenvallen van de VU in een NV-A met wat Spirit (volgens de enen) of in de NV Spirit (volgens de anderen) of in een VB. Zoveel jaren later weten we echter allemaal dat we nog nergens hadden gestaan indien iemand zoals Schiltz niet de politieke moed had gehad om mee in het beleid te stappen.

 

Ik ken Hugo niet persoonlijk, de laatste jaren heb ik enkel af en toe met hem aan tafel gezeten, maar toch heb ik een enorm respect voor die paar politici die kunnen zeggen dat onder hun impuls de eerste zin van de grondswet drastisch werd gewijzigd … België is een federale staat … Da’s pas change management. We zullen Hugo missen, zeker op de IJzerbedevaart, waar hij meer dan 100 %  achter de nieuwe AVV-VVE beweging had gestaan.

 

Tot morgen !

 

Bruno Segerssegers_bruno@hotmail.com

Verblind door de zon aan de Belgische kust

6 augustus 2006 20:30

 

PS Tekst werd aangemaakt via Pocket Word op een Windows Pocket PC Phone en vervolgens gepubliceerd op de MSN Space via Internet Explorer. Geen PC in de buurt want het is vakantie. De digitale kloof overbrug je via een GSM, niet via een PC. QED.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s