De vlucht van de adelaar

Deze week werd bekendgemaakt dat Patrick De Smedt na een carrière van 23 jaar Microsoft verlaat. Tja, het leven is niet eerlijk; een maand geleden waren er mensen die het bedrijf moesten verlaten, vandaag zijn er mensen die het bedrijf mogen verlaten.

Maar Patrick is zeker niet de eerste de beste. Hij heeft meer dan een staat van dienst bij Microsoft in Benelux en Europa. En zijn exit is meer dan verdiend. Ooit zat hij naast de totaal onbekende Bill Gates op een transatlantische vlucht. Patrick verkocht destijds time-sharing oplossingen op mainframes en het piepjonge kereltje met het grote brilletje naast hem zocht personen om het totaal onbekende Microsoft in Europa te gaan starten. Patrick had nog nooit een Altair personal computer van dichtbij gezien maar van nullen en enen wist hij alles. Zijn persoonlijkheid, charisma en talenkennis deden de rest. Binnen Microsoft Europa is men nog altijd aan het uitzoeken of Chairman Emeritus Bernard Vergnes dan wel Chairman Patrick De Smedt de eerste Europese Microsoft employee was. Didier Reynders zal er alvast niet van wakker liggen want beide heren wonen in België en betalen hun welverdiende belastingen in het taxparadijs van de lage landen.

Wie er soms wel van wakker ligt is Jan De Schepper, de ongekroonde koning van Telindus en Belgacom. Ooit vormde werkvoetballer Jan en stijlvoetballer Patrick het middenveld van (volgens mijn bronnen) Diegem en de Leuvense universitaire ploeg. Jan heeft meer dan 1 keer het ‘gat’ moeten dichten en zijn spontane ‘Microwatte‘ reactie op Patrick’s nieuwe werkgever jaren geleden spreekt boekdelen. Jan’s loopbaan bij onze beste Belgische roerganger John Cordiez kon nooit op tegen Patrick’s opgang in de schaduw van Bill. De koers van het Telindus (en Belgacom) aandeel verbleekt immers tegen Microsoft. Maar John en Jan hebben tenminste een Europabeker behaald met KV Mechelen die het Anderlecht van Patrick -en all time rich Bill- nog steeds ontbeert. Daarom is het niet belangrijk wat op uw bankrekening staat maar wel wat uw favoriete team als prestaties neerzet. Als Beerschotsupporter ben ik zelfs trots dat den Antwerp Malinois verleden week in de pan kon hakken. Sorry Jan. Den Antwerp is geen slechte ploeg.

Terug naar Patrick. Hij verzorgde eerst vanuit Parijs en later vanuit Amsterdam en Brussel de groei van Microsoft in onze contreien. Als zoon van een beroepsmilitair loste hij plichtsbewust elk kwartaal de salvo’s met de granaten die vanuit het hoofdkwartier in Redmond werden aangereikt. Hij deed het met stijl en klasse. Ik heb het als collega/concurrent bij Lotus mogen ondervinden. In het heetst van de strijd bedroeg de som der marktaandelen in de tekstverwerkingsmarkt in een bepaald kwartaal meer dan 100 %. WordPerfect had meer dan 50 % in de ‘installed base’, Lotus had meer dan 50 % met Ami Pro op basis van new ‘unit’ shipments terwijl Patrick met zijn Word CUPs (geen BH’s maar Competitive UPgrades) meer dan 50 % haalde op basis van ‘value’ new shipments. De IT journalisten van destijds verklaarden iedereen marktleider want zij hadden nog niet begrepen dat statistieken zijn zoals de bikini van Miss België; alles oogt mooi maar de waarheid blijft bedekt.

Na een regionale herstructurering iets minder dan 6 jaar geleden haalde ‘generaal’ Patrick me binnen als de eerste ‘kolonel’ van Microsoft in België en Luxemburg. Het waren de leukste jaren uit mijn carrière; werken voor een marktleider zoals Microsoft én werken voor een leider zoals Patrick De Smedt. Want Patrick kende zoals niemand de dagelijkse uitdagingen in een filiaal van een multinational. Later kwamen de hoteliers en de zeemeeuwen maar ik zal met weemoed blijven terugdenken aan Patrick die sierlijk als een adelaar telkens neerstreek in Brussel en met alle begrip en advies Microsoft tot nieuwe hoogten bracht in België.

De laatste jaren van zijn carrière passeerden in Brussel. Diplomaat Patrick zorgde voor opperbeste relaties met alle commissarissen in alle Directoraten Generaal, alleen met Neelie Kroes op DG Competition vlotte het wat minder. Maar ja, it’s a man’s world. En een mietje is Patrick nooit geweest.

Met Patrick blijf ik mijn liefde voor Microsoft en het purper van kardinalen gemeen hebben. Patrick voor het sierlijke technische voetbal van Anderlecht en ik voor het efficiënte werkvoetbal van Beerschot. Patrick is bij deze uitgenodigd voor de volgende match, niet vanuit de loge maar vanuit de tribune, da’s pas voetbal. In afwachting wens ik hem al het beste in zijn arendsnest in Tervuren want Patrick is een adelaar die nooit een zeemeeuw zal worden. Naast Tony Mary is hij dé kandidaat interim manager voor Microsoft in België.

Bruno – Negril – 06/10 – 23.50

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s