Bedenkingen vanonder een Jamaïcaanse palmboom

Inderdaad, vandaag zijn het niet alleen lokale verkiezingen maar is er 1 week verstreken sinds 0110 en de concerten in het teken van verdraagzaamheid. Morgen, the morning after, zullen we definitief weten hoe verdraagzaam onze maatschappij geworden is. Vandaag is het tevens exact een maand geleden dat ‘het‘ gebeurde maar zowel intern als extern wachten nog velen op wat er staat te gebeuren met Microsoft in België.

Wie zou verleden week al de brieven ondertekend hebben om toppolitici te ondersteunen in hun lokale inspanningen ? Of was deze communicatie plots geen prioriteit meer ? Wie stuurt vandaag de SMSjes naar Patrick, Patricia, Peter, Pieter, Vincent, Kris, Johan, Harrie en al die anderen ? Ik durf wedden dat niemand eraan gedacht heeft. Wie zou Microsoft vertegenwoordigen op de verschillende verkiezingsshows vanavond ? Niemand, want men wist niet wie uit te nodigen. En hoe zouden al die andere externe en interne meetings de voorbije maand verlopen zijn ?

De VRT heeft een fulltime interim-manager, interim Joergen moet bij Microsoft 2 landen dienen en zijn aanwezigheid in België en Denemarken is omgekeerd evenredig met het aantal biersoorten in de respectieve landen. Halftime interim-management is geen oplossing; elk leger dat geen generaal heeft gaat weliswaar niet onmiddellijk muiten maar valt uiteen omdat iedere kolonel ‘zijn’ oorlog gaat voeren op het slagveld, in het hoofdkwartier of ergens daartussen. Iedereen is vervangbaar maar in de ‘war of business’ kan men daar best niet te lang met wachten.

Toch lopen de kandidaturen binnen. Toplui van concurrentiële bedrijven zoals IBM, Sun en Oracle hebben steeds de mond vol hoe superieur hun produkten zijn t.o.v. de ctrl+alt+del Mickey Mouse software van Microsoft maar zijn blijkbaar niet altijd even consequent. Hun CV’s komen spontaan binnen of ze komen maar al te graag op interview wanneer headhunters hen contacteren voor de Microsoft job. Van een passender eerbetoon kan je niet dromen, ik hoop dat de klanten eraan denken wanneer ze beide produkten nog eens vergelijken.

Dat het een Belg wordt staat als een paal boven water. In geen enkele international business school wordt gedoceerd hoe je in het complexe België moet navigeren. Dus kan je best een insider recruteren. Bovendien graag een dame. Gender diversity is weer 1 van de nieuwe buzzwords in global companies. Ondanks het feit dat er destijds merkelijk minder dames afstudeerden in onze richtingen, toch wil men vandaag persé meer dames aan het roer van IT ondernemingen. Microsoft België had destijds als eerste in West Europa een 50/50 gender split in het directiecomité, niet voldoende want nergens in West Europa is er een vrouwelijke Country Manager. Ik heb nog een sex operation overwogen maar toen dat fiskaal niet aftrekbaar bleek heb ik dat plan ook maar opgeborgen. Bij deze een warme oproep aan Mimi Lamote, Ingrid Lieten, Martine Reynaers, Lieve Verplancke en al die andere Belgische leading ladies om de stap naar IT te zetten. 1 van jullie als opvolgster en ‘voice en face’ zou zeker mijn ego strelen.

Want dat het een buitenstaander wordt dat staat vast. Ik heb te dikwijls in discussie gelegen over mijn persoonlijke opvolging. Uit mijn vorige teams kwam niemand in aanmerking voor de Belgische topjob maar toch had men ze graag zo snel mogelijk op regionale functies omdat daar qualiteit ontbrak … En die uit het huidige team zijn dan weer te licht omdat ze zogezegd ervaring ontbreken. Uit het voetbal heb ik echter geleerd dat ook jonge spelers die juist omringd zijn en juist gecoacht een team kunnen dragen. Ik blijf erbij dat het talent in huis zit en het zou -ook daar- weer mijn ego strelen indien dit talent zou kunnen doorgroeien.

Via mijn vele contacten met de Belgische markt weet ik echter dat velen zich uitverkoren voelen en denken ‘in de shortlist’ te zitten. Van Belgacom zijn er zelfs 2; de jongste zou het kunnen maar wil het niet, de oudste zou het willen maar kan het niet. Daarnaast heb ik mijn persoonlijke tiercé want ook ik verwacht -zonder compromis- een classback aan het hoofd van Microsoft. Vanuit mijn nieuwe verantwoordelijkheden blijf ik immers verder werken aan innovatie en een kennismaatschappij in België. Microsoft zal daarin een cruciale rol blijven spelen en ik verwacht dus ‘een partner in crime’ aan het hoofd van Microsoft België.

Maar het mag wel wat vooruitgaan met die vervanging. Want op 9 november is Bill op de Heizel voor hopelijk 10000 man. Bill laten introduceren door een Fransman of een Deen zou een kaakslag voor heel het land zijn. En een interne paleisrevolutie met een Belgisch compromis als gevolg zou een kaakslag zijn voor alle Microsoft medewerkers en business partners. Dan nog beter Tony Mary, Patrick De Smedt of ikzelf als interim manager.

Bruno – Negril – 08/10 – 22.45

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s