Van cordon sanitaire naar Cordon Populaire

‘Why Worry About Tomorrow’ prijkt op de achterruit van een wagen die traag voor ons uit rijdt. Een makkelijke uitspraak als je in Jamaïca, het land van Love, Peace en Harmony woont, iets moeilijker wanneer je terugkeert naar een streek waar 1 op de 3 inwoners duidelijk nog niet gelooft in een tolerante multiculturele samenleving.

VB is weliswaar niet meer de grootste partij in Antwerpen en burgemeester Harrie haalde een prachtige score in Schoten, toch zien we niet alleen dat 1 derde van de kiezers in Antwerpen en Schoten VB blijven ondersteunen maar bovendien deint het VB verder uit naar de kleinere gemeenten. Ik weet steevast dat Patrick en Harrie hun positief beleid gaan verderzetten maar reken ook op dezelfde instelling bij de coalities in die kleinere gemeenten. We mogen de maatschappij -met of zonder doorbreken van het cordon sanitaire– niet in slaap laten wiegen door het extreem-rechts gedachtengoed. Verschillende generaties hebben te hard gewerkt aan onze prachtige welvaartstaat om dit alles zomaar te laten verzuren.

De verkiezingen zijn weliswaar afgelopen, de coalities worden gevormd en de politici gaan aan de slag. Het is nu aan de bedrijfsleiders om hun verantwoordelijkheden te nemen en bvb. de 0110 beweging een breder maatschappelijk draagvlak te geven. Extreem-rechts ‘verweet’ me een paar weken geleden dat ik 1 derde van Microsoft personeel en klanten beledigde door via MSN het Tom Barman initiatief te ondersteunen. Vandaag moet elke internationale bedrijfsleider niet alleen uitleggen dat België een duur land is om zaken te doen maar ook dat 1 derde van de bevolking niet openstaat voor andere culturen. Interessante gegevens om potentiële investeerders aan te moedigen …

Er is dus werk aan de winkel om iedereen in de maatschappij te sensibiliseren rond deze problematiek. Ik spreek me niet uit over wat er met het Cordon Sanitaire moet gebeuren, ik weet alleen dat er behoefte is aan een Cordon Populaire waarin de politiek samenwerkt met alle andere geledingen in de maatschappij. Artiesten hebben met 0110 de eerste stappen gezet, waar blijven VBO, en vooral Voka en Unizo, om dit Cordon Populaire daadwerkelijk in gang te schieten in Vlaanderen ? Het is te makkelijk voor bedrijfsleiders om te stellen dat de VB discussie alleen door politici moet gevoerd worden om vervolgens -openlijk of stiekem- VB te ondersteunen. Burgemeesters zoals Patrick en Harrie, in resp. Antwerpen en Schoten, hebben hun verantwoordlijkheden alvast opgenomen. Het is nu aan bedrijfsleiders om de komende 6 jaren hetzelfde te doen. Dit Cordon Populaire verdient een meer dan presidentiële campagne zoals een Bal Populaire destijds. Ik ben benieuwd.

Bruno – Onderweg van Negril naar Montego Bay – 09/10 – 19.00

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s