Weer een prettige zet van ons Laurette !

Hoe saai zou België (en deze blog) zijn zonder politici zoals Laurette Onkelinx ? Zij slagen er tenminste in om op regelmatige basis kijkers, luisteraars, lezers en bloggers mateloos te inspireren met hun baanbrekende initiatieven. Lees maar Bruno’s BlogBoek dd. 21/08.

De eerste keer ontmoette ik de Luikse passionaria (dochter van een Limburgse vader en een Francaise van Algerijnse afkomst, dus geen slecht woord over dit multiculturele schoolvoorbeeld) als Minister van Arbeid en Tewerkstelling in het kader van een project aangaande het dichten van de digitale kloof. Het waren de tijden dat Steve Stunt in Hasselt het gratis idee lanceerde en de PS kon natuurlijk niet achterblijven. Er werd een Belgisch project gelanceerd om gratis personal computers (met alles erop en eraan, incl. internet, kortom een Internet voor Iedereen avant-la-lettre) uit te delen aan minderbedeelden. Dit alles zou grotendeels betaald worden door de zeer winstgevende verkoop van de participatie van de Belgische staat in Shanghai Bell (een prachtig lange termijn joint-venture initiatief van Chris Morel, de vader van het jonge dochtertje dat zich trouwens beter zou ontfermen over Chineeskes i.p.v. in Schoten ruzie te komen stoken). Maar dat was buiten de waard Rik Daems gerekend, de toenmalige Minister van Telecommunicatie en Overheidsbedrijven en Participaties, belast met Middenstand. Een gelukkige combinatie want 1 telefoontje naar Unizo chef Kris Peeters volstond om de Belgische middenstand dit initiatief onmiddellijk te laten kelderen. Welke middenstander zou immers bereid zijn achteraf alle problemen op te lossen bij zaken die gratis werden uitgedeeld ? En zo werd het geld van de ‘eenmalige operatie’ Shanghai Bell toch nog gebruikt voor het juiste doel nl. het verkleinen van de staatsschuld i.p.v. het vergroten ervan. Achteraf kreeg Rik de ezelsstamp voor het failliet van Sabena maar voor zijn doordachte Shanghai Bell beweging verdiende hij minstens een standbeeld. Het standbeeld kreeg hij niet, de beeldmooie PS politica Sophie Pécriaux wel. Al deze heisa had echter kunnen vermeden worden indien het basisconcept juist was. Wat doet een minderbedeelde immers met iets wat hij gratis krijgt ? Juist, hij verkoopt het. En de digitale kloof wordt plots een digitale canyon. Maar daar had men op het kabinet van Laurette niet aan gedacht.

Jaren later was het weer hetzelfde, deze keer als Minister van Justitie. Het Phenix project, de basispijler van het ambitieus en strategisch correcte e-justice project van haar voorganger, de blauwe ‘witte ridder’ Marc Verwilghen, moest sneller en goedkoper worden uitgevoerd. Bestaande contracten werden verbroken (met de nodige juridische en financiële consekwenties), nieuwe dure adviseurs en consultants werden aangesproken om uiteindelijk te besluiten dat het Phenix project zal uitgevoerd worden met de gratis open source software. Software mag dan wel gratis zijn maar de installatie, de programmatie en het onderhoud zijn dat zeker niet. Maar dat zal haar opvolger wel ontdekken. Bovendien lach ik mij te pletter met het feit dat de meest confidentiële gegevens van het land worden opgeslagen in een ‘open source’ gegevensbank, een gegevensbank waarvan de code door iedereen kan geraadpleegd en gewijzigd worden. Ik heb zeer veel sympathie voor het ‘open source’ model maar soms vraag ik me af waar het gezond verstand van een aantal mensen gebleven is. Blijkbaar hebben we in dit land nog niet veel geleerd sinds het kraken van het BISTEL (spreek uit bistel, niet bi-stel) systeem van Wilfried Martens op 20 oktober 1988. Toch past deze riskante ‘open source’ beslissing volledig in het nieuwe, open en transparante beleid dat nu in justitie gevoerd wordt. Binnenkort sluiten we de grenzen misschien af maar de systemen –en de gevangenissen en binnenkort ook het transport- worden meer dan ooit open. De meest populaire zomergrap circuleert nog altijd dankzij Laurette. De overeenkomst tussen de gevangenis van Dendermonde en een Tourrit ? 28 ontsnapten en er zijn geen Belgen bij !

Laurette weet inderdaad van geen ophouden. Na de danspartijen met Rik en Marc kon ik me een paar weken geleden verheugen in haar tango met premier Guy Verhofstadt. Mijn Last Tango in Brussels en tegelijkertijd een wurggreep op de federale regering haalde niet alleen de Trends blog maar ook Trends Magazine. Maar wat ik toen nog niet begrepen had in de Hoxca affaire werd een week later heel duidelijk gesteld door Frans Crols, de voormalige Trends hoofdredacteur en oude rot in het vak, in zijn artikel Onkelinx vreest de Albanese stemmen. Een kandidaat burgemeester heeft zoveel mogelijk stemmen nodig en het doel heiligt blijkbaar de middelen. Alleen 1 persoon had het ganse spelletje doorzien, deze keer geen blauwe man maar een groene dame, Isabelle Durand, de leading lady van Ecolo én woonachtig te Schaarbeek. Deze voormalige Minister van Overheidsbedrijven leerde het vak om Laurette op het verkeerde spoor te zetten blijkbaar van haar voorganger Rik Daems. Ook Isabelle verdient een standbeeld voor deze moedige daad. Laat ons het onmiddellijk maken –en betalen- want een koper voor dat standbeeld heb ik al gevonden; Christian Heinzmann die de NMBS perceptie van ‘geld verdienen zonder werken’ dankzij Isabelle Durand tot een realiteit kon maken.

Isabelle is intussen Ecolo kopstuk af en Laurette geen burgemeester in Schaarbeek maar beide dames zijn survivers en hebben hun win-win al gevonden. Misschien gaan beide dames toch nog voor een duo-baan als burgemeester maar ze werken samen alvast aan een nieuw concept, de duo-bus. Isabelle brengt haar kennis van rollend materiëel in terwijl Laurette alles weet over de passagiers. Een foto van het prototype vandaag in primeur in Bruno’s BlogBoek dankzij 1 van onze wakkere reporters in Albanië waar nu de testritten worden uitgevoerd omwille van de grote beschikbaarheid van de doelgroep. Deze duo-bus zal gebruikt worden voor het gratis openbaar vervoer in Schaarbeek én –tijdens de stille uren- voor het transport van gevangenen in België. Succes verzekerd voor deze Laurabelle bus ! Last-minute bookings zullen kunnen via Bruno’s BlogBoek incl. speciale tarieven voor VIP events. Met aan het stuur Laurette of Isabelle. Wat een stel !

segers_bruno@hotmail.com – Schoten – 11/10 – 15.00

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s