Verplichte literatuur voor mensen die willen werken én leven

Ik hou niet zoveel van mensen die hun huis vol spreuken hangen, hun kantoor vol posters of alleen in oneliners praten. Zowel de wereld als het leven zijn te mooi en te complex om samengevat te worden in een paar woorden. Vooral in US kickt men op holle slogans en via search engines of websites zoals The Quotations Page of Citaten is het een koude klus om voor elk moment van de (werk)dag een citaat te vinden. ‘Only if you can make a quote they will quote you’ klinkt voor mij echter zoals de logica van ‘Ik kan in mijn jas, mijn jas kan in mijn valies, dus ik kan in mijn valies’. Niks waard dus.

Toch hebben citaten steeds een ‘stop effect’, het doet mensen nadenken of glimlachen bij het horen –of lezen van- het citaat want er zit altijd wel iets achter. Bovendien is de houdbaarheid van citaten oneindig en het is zeer interessant om de oude wijsheden toe te passen in het heden. Plato (400 voor Christus) klinkt vandaag zelfs nog prachtiger met zijn ‘Een echte meester herken je niet aan het aantal slaven dat hij bezit, maar aan het aantal meesters dat hij zelf opgeleid heeft’. Op 21 juli 1969 sprak Neil Armstrong op de maan zijn legendarische woorden ‘Een kleine stap voor mij maar een grote stap voor de mensheid’ en velen onder ons herinneren het soortgelijke ‘ik had de bal maar in te koppen’ van meester oneliner Steve Stevaert bij het behalen van de eclatante Sp.a verkiezingsoverwinning een paar jaar geleden. Kort en krachtig, het spreekt soms boekdelen.

Gisterenavond was ik aanwezig op de avant-première ter gelegenheid van de publikatie van Georges Anthoon’s boek “Talent in Actie”. Georges is een energieke 50er, een gedreven type, een bezige bij én de primus-inter-pares van de Belgische personeelsdirecteurs. We hebben elkaar al een paar keer ontmoet, leuke gesprekken gehad maar het laatste wat ik Georges zag doen was een boek schrijven. Georges zit volgens mij nooit stil en de eerste gave om een boek te kunnen schrijven is dat je op een stoel moet kunnen blijven zitten.

Tijdens de introductie gisterenavond was Georges helemaal zichzelf; een leuk verhaal, een vlotte presentatie ondersteund door beeld, licht, geluid én –hier komen we- een aaneenschakeling van vele citaten. Een zeer boeiende uiteenzetting voor dat tijdstip van de dag en een duidelijke boodschap dat alleen het individu zijn/haar loopbaan en leven op het juiste spoor kan zetten. Achteraf nog een hapje en een drankje, het boek zelf als uitsmijter en dan de wagen in naar huis. Met het ongeloof dat Georges een boek had geschreven. Want ik was overrompeld door citaten.

Het is nu meer dan 5 uur later, de 250 paginas zijn uit. En mijn felicitaties gaan naar Georges voor zijn prachtig verhaal, dat leest als een trein. Tja, een trein is nodig om alles op het juiste spoor te zetten, ook je loopbaan en je leven. Georges is erin geslaagd om de combinatie te maken van verhaal en advies met eerlijke en persoonlijke ervaringen. Dit alles ondersteund door verschillende eenvoudige citaten en gebracht in een luchtige layout. Met kernboodschappen na elk hoofdstuk én met een kort werkboek op het einde. Want lezen zonder acties te nemen is voor een doe-beest zoals Georges een doodzonde. Kortom, het boek van Georges, over Georges en met Georges. En met losse citaten die 1 voor 1 worden toegelicht en in hun frivole aaneenschakeling de hersenen prikkelen voor de rest van het leven. Verplichte literatuur voor jongeren en ouderen die hun werk en leven serieus nemen.

Georges heeft niet alleen bewezen dat hij zelf kan (samen)werken en medewerkers boeien, hij kan vanaf nu ook schrijven en lezers boeien. Petje af. Ik onthou zeker ‘wie veel met de bal aan de voet loopt, krijgt ook de meeste trappen’. Advies voor mij op het werk en voor zonen Hans en Nils op het voetbalveld. Ik ga slapen.

segers_bruno@hotmail.com – Schoten – 12/10 – 04.30

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s