De politieke rattenvangers (Trends dd. 02/10)

Wegens het afsluiten van de Trends blog aangaande de lokale verkiezingen van 8 oktober hernemen we vandaag deze bijdrage in Bruno’s BlogBoek. Niets mag verloren gaan voor het nageslacht.

Iedereen kent het sprookje van de rattenvanger van Hamelen dat o.a. werd beschreven door de Gebroeders Grimm. De legende verhaalt van een gebeurtenis die plaatsvond in de Duitse stad Hameln. Er kwam een man naar Hamelen die beweerde rattenvanger te zijn en bereid om de stad van een rattenplaag te ontdoen. De bevolking beloofde hem goed te betalen voor zijn diensten. De rattenvanger gebruikte daarvoor een fluit en met zijn spel lokte hij alle ratten achter zich aan, waarna ze verdronken in de Wezer rivier. Het volk van Hamelen weigerde na dit succes echter de rattenvanger te betalen. Hij verliet hierop de stad, maar keerde enkele weken later terug. Terwijl de inwoners van de stad in de kerk zaten, bespeelde hij opnieuw zijn fluit, waarop de kinderen van de stad, 130 in getal, hem volgden. Hij leidde hen een grot binnen waarin zij werden opgesloten.

In de politiek bestaan geen sprookjes maar het begrip ‘rattenvanger’ is meer dan bekend. Bijna in elke coalitie, zowel op lokaal als regionaal vlak, worden rattenvangers meer dan geappreciëerd. Kijk maar wat het Vlaams Belang in Antwerpen doet met Hugo Coveliers. Of wat Sp.a destijds deed met Bertje’s Spirit of CD&V met Geert’s N-VA. Uit het sprookje heeft men wel geleerd dat de rattenvangers moeten betaald worden. Hoe Coveliers betaald gaat worden is nog niet duidelijk maar we weten alvast dat rattenvangers Bert en Geert dik betaald geweest zijn met een ministerportefeuille in de Vlaamse regering Leterme die ze anders nooit behaald zouden hebben. Omdat niemand graag geassociëerd wordt met het begrip rattenvanger doet Minister Bourgeois intussen verwoede pogingen om het begrip van politieke vliegenvanger te introduceren. Bekijk het filmje aandachtig want na 1 minuut begint de stunt op een zeer discrete manier. Geert, de vliegenvanger van Izegem, hier komt hij.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s