Exact 5 jaar geleden in De Standaard

Zaterdag ll. publiceerde De Belegger een zeer interessant artikel over Microsoft met een overduidelijke ‘koop’ aanbeveling. Ik ken niets van aandelen en de beurs maar weet, primo dat Microsoft een zeer rendabel business model heeft, secundo dat het MSFT aandeel de voorbije 5 jaar zo goed als niet bewogen heeft en tertio dat Microsoft aan de vooravond staat van de lancering van het LOVE gamma; Windows Live, Office, Vista en Exchange. Kopen dus dat aandeel, dalen kan het immers niet. En deze keer bevestigen alle analisten het.

Deze ochtend registreerde ik toevallig onze zoon en student Hans voor De Standaard Online. Bij het uittesten stootte ik op 2 artikels die exact 5 jaar geleden verschenen in De Standaard van 16 oktober 2001. Artikels van de hand van Dirk Delmartino, toen topjournalist bij de kwaliteitskrant en sinds ettelijke jaren topmedewerker bij Microsoft Belgium en Europa. Microsoft stond toen aan de start van een belangrijke produktcyclus met de launch van Microsoft XP en andere produkten. Ook toen veel discussie over de zin van de upgrade naar deze produkten, over de EU en al dat andere gedoe maar vandaag worden deze versies door zo goed als iedereen gebruikt. Het aandeel steeg toen van 29 naar 36 dollar in 1 kwartaal … zoals jullie kunnen zien op de toegevoegde grafiek. Daarna leek het echter gedurende 5 jaar meer op de temperatuurcurve van een gezonde vrouw i.p.v. op de koersgrafiek van een groeiaandeel.

Nogmaals, ik ken niets van aandelen en heb zeker geen ‘inside information’ maar toch geloof ik dat Microsoft van een groeiaandeel naar een cyclisch aandeel evolueert; een aandeel waarvan de koersopstoten bepaald worden door ofwel het lanceren van nieuwe releases ofwel door het uitbetalen van het dividend. Daarom geloof ik zeer sterk –en blijkbaar ook De Belegger en anderen- dat Microsoft terug het potentiëel heeft om op zeer korte tijd (een kwartaal ?) van 28 dollar (tot 35 ?) op te klimmen. Over of het daarna terug een temperatuurcurve wordt wens ik geen uitspraken te doen. Dat is voor mijn kristallen bol van 2007.

Dirk is intussen vertrokken bij De Standaard maar ik ben ervan overtuigd dat zijn opvolgers dezelfde mening zijn toegedaan. Ik kijk –samen met Dirk en alle Microsoft medewerkers- uit naar hun artikels die deze dagen in De Standaard gaan verschijnen. De Tijd heeft hen (met het artikel in De Belegger) alvast de loef afgestoken.

segers_bruno@hotmail.com – Schoten – 16/10 – 23.30

INTERVIEW. Belgisch Microsoft-topman Bruno Segers schetst uitdagingen voor softwaregigant

Knip en plak tussen websites

De pc bestaat 20 jaar, seniorenclubs organiseren internetcursussen, scouts sms’en zich een weg door het bosspel. Microsoft, de grootste softwareproducent ter wereld, is aan een ongezien offensief bezig om overal bij te zijn, van spelletjes, over bedrijfsnetwerken tot diensten. Om die strategie te betalen, moet Windows de schatkist blijven stijven. Volgende week ligt daarvoor de nieuwe versie XP in de winkels.


Afwachten of de Microsoft-critici, waaronder een steeds actievere Europese Commissie zo blijkt uit lekken, op termijn een streep door Bill Gates’ rekening zullen trekken.

Microsoft is 25 jaar geleden begonnen als verkoper van DOS, een systeem om computers te besturen. Wereldfaam bereikte het bedrijf als producent van de DOS-opvolger, Windows, en talrijke softwaretoepassingen voor de computer. Microsoft is zonder meer het meest succesvolle technologiebedrijf uit de geschiedenis, topman Bill Gates is nog steeds de rijkste man ter wereld. In de voorbije twee decennia bereikte het bedrijf een absoluut dominante positie in de personal computerwereld. Letterlijk iedereen, thuis of op kantoor, werkt dagelijks met een van de softwareproducten van Microsoft.

,,Maar we zijn meer”, zegt Bruno Segers, general manager België-Luxemburg bij Microsoft. ,,We worden nog altijd geassocieerd met Windows en de computer op je bureau. Hierin zijn we groot en uniek. De jongste acht jaar zijn we echter sterk geëvolueerd. We leveren ook systemen die de ruggengraat van bedrijven ondersteunen.” Voor de servers — centrale computers die netwerken aansturen — heeft Microsoft Windows NT ontworpen.

,,De uitdaging, zeker op de Belgische markt, is meer zichtbaarheid te halen en te verdienen. Oracle en IBM zijn hier ook actief, maar wij bieden een breder spectrum”, meent Segers.

De manager beseft dat hij hier nog een weg af te leggen heeft. ,,Bedrijfsleiders redeneren nog te vaak: ‘Ik ga mijn bedrijf toch niet automatiseren met control-alt-delete’.”

Volgens Segers willen klanten praten over de brede waaier van mogelijkheden. ,,Mensen zoeken een partner die hen oplossingen levert. We zijn groot geworden met standaardtoepassingen, maar nu kunnen we ook oplossingen bouwen.”

Die evolutie was ook nodig. ,,Tot twee jaar geleden zaten we in een buyers-markt, een kopersmarkt”, zegt Segers. ,,Het product verkocht zichzelf.”

Microsoft heeft zich aangepast aan de veranderde markt. ,,Wij verkopen niet zomaar diskettes. Wij handelen niet langer over de toonbank in een winkel”, zegt Segers. De bulk van de inkomsten komt uit de verkoop van Windows en uit licenties, maar ,,software wordt voortaan verhuurd. We blijven leven van software, maar de dienstverlening neemt toe. Software wordt een dienst.”

Klanten die hulp nodig hebben, krijgen die binnen een paar uur. ,,Er is geen standaardoplossing voor banktransacties”, zegt Segers. ,,We moeten ons inleven in de filosofie van de klant. We zijn nu meer consultant-gericht.”

De oorspronkelijke visie van Bill Gates en Microsoft was een pc op elk bureau en in elk huis te krijgen. ,,Merk op dat hier geen sprake is van software”, zegt Segers.

Nu dat omzeggens gelukt is, is de visie herschreven. ,,Empower people through great software any place, any time on any device. Geef mensen toegang tot goede software, overal, altijd en op elk toestel”

,,Nu staat software wel in de verklaring, maar de service, de dienstverlening niet”, merkt Segers op. ,,Wie zegt dat wij daar niet groot in zullen worden.”

Microsoft heeft de voorbije jaren zijn verkooporganen geherstructureerd. Het softwarebedrijf wil nu ook zijn graantje meepikken van overheidsprojecten als e-government of de digitale handtekening, of bij banken en andere bedrijven die zaken willen doen via het Internet.

,,De grootste uitdaging voor Microsoft is zich correct te enten op de markt”, zegt Segers. ,,België is anders dan elders. De productmix is verschillend in elk land. Onze penetratie met internetportaal MSN is hier erg goed. Onze verkoop van producten voor thuisgebruikers minder. Nederland, dat veel Angelsaksischer is, is meer dan België een bedrijfsmarkt. In België heb je slechts een beperkt aantal grote bedrijven.” Voor een gigant als Microsoft is het in België bijvoorbeeld oppassen een middelgroot bedrijf niet te behandelen als een kleine kmo.

De kern van Microsoft is en blijft echter de pc. ,,Die blijft bestaan”, zegt Segers, ,,maar bijvoorbeeld de gsm wordt ook een pc-toepassing.”

Uitdaging is de toepassingen te doen samenwerken en versmelten. ,,Windows was de integrator van de pc”, zegt Segers. ,,Met cut and paste (knip en plak) kan je van de ene toepassing naar de andere op een pc. Vandaag raakt alles steeds meer verbonden. Servers, computers en allerlei apparatuur hangen vast aan elkaar.” Dit willen de nieuwe Microsoft producten bestieren.

.NET, bijvoorbeeld, is Microsofts visie op de toekomst van het Internet. ,,De volgende (derde) internetgeneratie speelt in op diensten”, zegt Segers.

Neem bijvoorbeeld alle paswoorden die je hebt op verschillende websites. Om eenvoudig te zijn zou de toegang vanzelf mogelijk moeten zijn eenmaal je je hebt aangemeld.

Om dat soort toepassingen mogelijk te maken, ontwikkelde Microsoft een platform met producten als Passport (betaal- en identificatiesysteem) en Hailstorm. Deze hagelstorm verbindt alle mogelijke voorkeuren en persoonlijke gegevens met elkaar en maakt zo een pakket aan (internet)diensten mogelijk.

De gegevens uit verschillende websites versmelten. Je zou bijvoorbeeld de status van je bankrekening kunnen koppelen aan het doen van een aankoop. Het is een erg complexe integratie, maar volgens Microsoft is het realiteit. ,,Je kan binnenkort met andere woorden knip en plak doen tussen websites”, zegt Segers.

Tegenstanders vrezen dat Microsoft door deze diensten even dominant zal worden op het Internet als het is in de besturing van computers. Die vrees is terecht.

Een belangrijk element in het nieuwe Microsoft-verhaal is de interconnectiviteit of de verbondenheid. Die moet zorgen voor een verdere verlaging van de drempel om tot de pc te komen. De zakcomputer (waarvoor Microsoft eveneens software levert) integreert vandaag eenvoudig met Windows op de pc. Ook de gsm wil Microsoft integreren met de pc. ,,De software op de gsm kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je afspraken kan afstemmen op je persoonlijke gegevens op portaalsite MSN”, zegt Segers.

Zonder dat de klant daar veel van merkt, levert MSN veel software. MSN, met multimedia toepassingen in het besturingssysteem, staat steeds centraler in Microsofts strategie.

MSN zelf blijft trouwens verbazen, het zou zeer binnenkort de eerste internetportaal kunnen zijn die winst maakt. Dat moet ook. ,,Virtuele winst bestaat niet”, zegt Segers. ,,De dotcom is wel over de kop, maar de trafiek op Internet neemt niet af.” Vorige maand verwelkomde MSN internationaal zijn 100 miljoenste gebruiker. In België verwacht Segers deze maand de miljoenste gast.

De huidige generatie van 14-jarigen is opgegroeid met hotmail, instant messaging en sms. ,,In de mobiele computermarkt zijn we nergens”, geeft Segers toe. ,,Ook hier kunnen we een leuke positie opbouwen.”

Spelletjesconsole Xbox zorgt voor dezelfde drempelverlegging. ,,In de spelletjesmarkt zit een groot businesspotentieel”, zegt Segers. De spelletjesfans natuurlijk, maar vooral omdat je ook hier de ‘connectiviteit’ kan inbouwen. De Xbox past dus perfect in de proliferatiestrategie van Microsoft en is veel meer dan Microsoft dat concurrentie wil aandoen aan Nintendo of Sony. Bij Microsoft heet dat grensverleggend willen blijven. De innovatie komt echter van de software. De (spelletjes-)titels achter de Xbox, die begin 2002 in Europa uitkomt, moeten dat bewijzen.

,,De Xbox, daar gaan we voor”, zegt Segers. ,,Ook Microsoft heeft mislukkingen gekend, maar daaruit leren we. Dit zal geen mislukking zijn.”

Op 25 oktober lanceert Microsoft Windows XP, de nieuwste versie van zijn computerbesturingssysteem. ,,Dit is onze klassieke business”, zegt Segers. ,,Hoewel de markt is geëvolueerd, zal XP bewijzen dat de pc meer dan ooit een rol heeft”, zegt Segers. ,,De desktop is het centrum van het universum geworden. De pc verdwijnt niet omdat steeds meer toepassingen eraan vastgeklikt worden. Erg populair is de digitale camera bijvoorbeeld. Windows XP speelt daarop in.”

In XP zitten onder andere een Windows-mediaplayer en toepassingen voor digitale fotografie. ,,Dat zal de verkoop van cd’s opdrijven”, zegt Segers. ,,Multimedia wordt universeel.” Critici zeggen dat Microsoft daarmee hetzelfde beoogt als met de integratie van de internetbladeraar Explorer in de vorige versie van Windows, of vroeger de combinatie met eigen tekstverwerkingsprogramma’s, zodat concurrenten de markt uit worden gestoten. Die bundeling verontrust ook de Europese Commissie die vreest dat Microsofts aanbod innovatie en concurrentie belemmert.

,,De media-toepassing zit sinds 1990 in ons besturingssysteem”, zegt Segers. ,,Concurrenten (REAL bekend van de REALplayer bvb.) hebben het voorbije decennium fors geïnvesteerd in de uitbouw van die technologie, wij minder. Dat is hun zaak. Wij hebben vorig jaar vastgesteld dat de markt enorm geëvolueerd is. Daarom hebben we onze innovatie doorgedreven om te kunnen leveren wat de consument vraagt. Het was een niche markt, maar nu is het veel meer geworden. Dus concentreren we ons hierop.”

,,Met de internetexplorer hebben we dankzij focus en innovatie een unieke positie opgebouwd. We houden met die positie rekening”, zegt Segers. ,,We zijn zeer open. De mogelijkheid van multimediatoepassingen en digitale fotografie zitten inderdaad in Windows XP, maar we laten de keuze aan de consument of hij het gebruikt of niet.” Microsoft maakt bijvoorbeeld ook de ondersteuning van zijn toepassingen door Java (een uitvinding van Sun Microsystems) mogelijk. ,,Dat kan je downloaden op onze site. We zijn hierin geëvolueerd.”

Een van de minder belichte aspecten van Windows XP is dat er een gemeenschappelijke en open codebasis is. Dat moet iedereen toelaten eenvoudig toepassingen te ontwikkelen. Dat levert ook meer transparantie op tussen de zaken-gebruiker en de consument.

Toch blijft Microsoft geviseerd in verschillende rechtszaken, ook in Europa. ,,Al die zaken, in Europa en de VS, worden nu samengebracht”, zegt Segers. ,,Dat is een goede zaak.”

,,Het is zo dat, als je een machtspositie hebt, je op een smalle band loopt. Het is goed dat die regulering bestaat. Ik hoop enkel dat we kunnen blijven innoveren. Kijk naar MSN. Als je door een uitstekende internettoegang aan te bieden een unieke marktpositie uitbouwt, wat moet je dan doen? Stoppen met innoveren? Daar wordt uiteindelijk de consument het slachtoffer van. Hetzelfde geldt voor Windows.”

,,Er is duidelijk een wil om snel tot een oplossing te komen. Ook bij Microsoft”, zegt Segers.

Wel vindt Segers dat je op de nieuwe economie nieuwe regels moet loslaten. ,,Nu laat je oude wetten los op de nieuwe wereld.”

Lange tijd is gehoopt dat Windows XP de herleving zou inluiden van de technologieconjunctuur en de pc-verkoop zou aanwakkeren. Onder andere computerverkoper Dell rekent daar sterk op. Volgens de meeste analisten hebben consumenten en bedrijven de voorbije maanden bewust de aankoop of vervanging van hun pc uitgesteld tot Windows XP mee opgenomen was.

Het gebruiksgemak en de multimediatoepassingen van Windows XP zijn maar ten volle uit te spelen met de nieuwste generatie krachtige pc’s. De crisissfeer waarin de wereldeconomie momenteel verkeert, laat echter uitschijnen dat het voor het verhoopte kantelmoment te vroeg is. Alhoewel.

Het is steeds moeilijker te voorspellen hoe de consumenten zullen reageren in het vierde kwartaal. Volgens sommige analisten zal ook Microsoft in het huidige kwartaal, voor het eerst, echt de impact van de groeivertraging voelen in de cijfers.

Het vierde kwartaal, dat in juni werd afgesloten, was nog goed. ,,Tijdens de vakantie was het kalm. September startte kalmer dan anders”, zegt Segers, ,,maar eind september volgde een herleving. Wij hebben onze verwachte omzet gehaald in België.”

,,Ik denk dat mensen de pc-aankopen zullen herbekijken en opvoeren, maar de impact op de hele conjunctuur valt af te wachten. Zeker Europa zal niet op een knip reageren en opveren” zegt Segers.

,,Anderzijds voelen wij bij hardware-producenten dat ze op XP rekenen om de nakende herstart te simuleren. Een maand geleden had ik dat gevoel minder sterk. Het is misschien te vroeg om te spreken van een opleving, maar de sfeer keert ten goede.”

Dirk Delmartino

Software als elektriciteit

BRUSSEL — In een halfjaar tijd lanceert Microsoft de grootste stroom producten uit zijn 25-jarige geschiedenis.

Het begon op 31 mei met Office XP, de nieuwe versie van het tekstverwerkings- en spreadsheet-programma, goed voor een derde van de omzet. Daarna volgden Singer, een besturingssysteem voor mobilofoons, en Xbox, een spelconsole.

Op 25 oktober volgt de grote klapper: Windows XP, een krachtige nieuwe versie van het beroemde personal computer-besturingssysteem. Het is een cruciale datum voor Microsoft, maar ook voor de hele computerindustrie.

Maar Microsoft wil meer. Topman Bill Gates verwacht een dag waarop Microsoft-software elk toestel zal aandrijven en mensen eenvoudig toegang zal geven tot het Internet, waar ze ook zijn. Gates wil dit ,,altijd en overal” bereiken door Microsofts producten voor pc, server, set-top box (interactieve tv), mobilofoon en handcomputerprogramma’s te integreren met zijn technologie voor internetdiensten. Als het zover is, hoopt Microsoft software te leveren als een permanente stroom elektriciteit tegen maandelijkse of jaarlijkse betaling. Dat levert een permanente, voorspelbare inkomstenstroom op.

Als alles werkt zoals gepland, moet de Microsoft-software overal zijn waar een consument of een bedrijf in contact komt met het Internet. Aangezien het Internet vandaag de ruggengraat vormt voor de meeste computers, staat Microsoft daarmee in het centrum van de digitale wereld. Een hele ommekeer voor een bedrijf dat verweten werd te laat het potentieel van het web te hebben begrepen.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s