Het was ni slecht op Anderlecht

Vandaag werd het nogmaals duidelijk dat we een land zijn met 3 snelheden. Neen, deze keer niet Brussel, Vlaanderen en Wallonië maar wel het bedrijfsleven, de politiek en de sport.

Eerst openden de deuren op het Voka Congres in de Brabanthal in Leuven onder het thema ‘Kiezen voor een Europese toppositie’. Voorzitter Urbain Vandeurzen stelde onomwonden dat het niet goed zal blijven gaan met de bedrijven –en dus ook met de welvaart- in Vlaanderen. De vergrijzing, de loonlast en de hypercompetitieve globalisering beginnen door te wegen. Daarom heeft onze economie een groot onderhoud nodig en een radicale vernieuwing van ons economisch DNA. We moeten beter en slimmer ondernemen om zo sneller en slimmer te concurreren. Alleen innovatie, internationaal denken en het ontwikkelen van het juiste talent kunnen voor groei en banen zorgen. In de logistiek, digitalisering en gezondheidszorg bvb. Maar stelde Theo Dilissen dat in 2003 ook al niet in zijn eenvoudig essay Kennis Maken ? Het wordt tijd dat we het nu echt gaan doen.

Wat later de federale beleidsverklaring van premier Verhofstadt in het Brusselse parlement. Vol positivisme, optimisme en vastberadenheid. Alles loopt immers op wieltjes, geen reden tot paniek. Ondanks een nachtelijke ruzie tussen Laurette en Karel over huurgelden hebben we niet alleen een begrotingsoverschot van 900 miljoen euro gerealiseerd maar ook het stijgen van het zeepeil gestopt door een paar ecotaksen (nvdr dit is geen vraag van de Groenen, maar van vriend Johan die graag Oostende boven water zou houden), de bouwsector ondersteund en de tabakssector gerold. De hardste werkers (ploegarbeiders en workaholics) betalen eindelijk minder belastingen. Naast het Zilverfonds krijgen we een Zilverzorgfonds dat door de volgende federale regering via een eenmalige operatie zeker zal worden omgevormd tot een Zilverzorgzonderfonds. Niet veel nadruk op besparingen en op de zware staatsstructuur en nog minder op het feit dat we marktaandeel verliezen en geen investeringen vanuit het buitenland aantrekken. Kortom het gaat goed met België, we groeien immers bijna 3 % en hebben 160.000 van de 200.000 jobs gecreëerd.

Van Voka in Leuven, over het parlement in Brussel naar dé match in Anderlecht. Want zowel de bedrijfsleiders van Voka als de politici uit Brussel waren in grote getale afgezakt naar het ommuurde grasperkje van mijnheer Constant voor de hedendaagse versie van ‘brood en spelen’. Iedereen hoopte immers dat het crescendo ging blijven gaan. Urbain was misschien wat te pessimistisch en Guy wat te optimistisch maar het Europese Anderlecht zou wel even de maat nemen van het rood-zwarte elftal uit dat modestadje in het Noorden van Italië en zo de tweede ronde van de Champions League halen. Bovendien staan er bij Anderlecht elf gladiatoren op het veld die stuk voor stuk meer verdienen dan de bedrijfsleiders van Voka en de politici in het parlement. Onder druk van de publieke opinie moeten bedrijfsleiders en politici echter hun salaris publiceren terwijl het publiek duur betaalt om te komen kijken naar sportlui waarvan ze het salaris niet (willen) kennen. Logisch eigenlijk want vanuit de tribune kan je zien wat sportlui presteren, waar kan je zien wat bedrijfsleiders en politici doen ? Een climax is de match niet geworden, een afgang gelukkig ook niet. De twee helften kunnen samengevat worden met 2 Johan Cruijff uitspraken; je moet schieten anders ken je niet scoren en Italianen kennen niet van je winnen maar je ken wel van ze verliezen. Ik begrijp niet hoe Rik De Saedeleer en Jan Wauters 90 minuten aan een stuk kunnen praten en François Collin bladzijden aan een stuk kan schrijven over dit eenvoudige spelletje ….

Ook de krantenkoppen zullen morgen zeer eenvoudig én soortgelijk zijn. Op de voorpagina zal staan ‘Verhofstadt blaast paars nieuw leven in’, ‘paars verbluft vriend en vijand’, ‘paars is helemaal klaar voor een nieuw seizoen’… Op de sportpagina zal prijken ‘paars te goed voor België maar te slecht voor Europa’, ‘paars heeft tekort aan zuurstof’, ‘paars kan tweede ronde vergeten’… Van mij mogen ze beide reeksen koppen verwisselen, ik zie het verschil niet.

Hopelijk zijn er een paar bedrijfsleiders die morgen geen krant lezen en –in tegenstelling tot Anderlecht en België- écht op zoek gaan naar een Europese toppositie door via het juiste talent te innoveren en te internationaliseren. Ze mogen me bellen na de middag, dan ben ik uitgeslapen. Vanaf ’s ochtends zijn Urbain en Philippe op Voka echter al bereikbaar.

segers_bruno@hotmail.com – Anderlecht – 17/10 – 23.55

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s