Ontvangst bij de Gouden Gids van België

Een zachte na-herfstavond. Buiten zitten nog vele mensen op de rumoerige terrasjes aan de buurt van 1 van de vele Brusselse stations. Met een aantal zijn we te gast bij de Gouden Gids van België.

De Gouden Gids is een oude Belg, niet letterlijk maar figuurlijk. Een échte oude Belg die trots is op zijn afkomst en zijn land, die het land op vele en verschillende manieren heeft gediend, die behoort tot de generatie die altijd heeft willen werken en altijd heeft kunnen werken. En die terecht niet wil stoppen met werken en voor vorst, voor vrijheid en voor recht nog steeds in de bres zou springen. Want echte Gidsen springen nog altijd voor hun vrienden in de bres.

Het huis is een statige patriciërswoning in het centrum van Brussel. We zijn bij elkaar met een 30tal vrienden van de Gouden Gids. Een perfecte Belgische mix, alle talen, leeftijden en provincies door elkaar. Deze avond spijtig genoeg geen vrouwen maar daar ligt de Gouden Gids niet zo wakker van. Met de vrouwen ga je immers geen oorlog winnen heeft men hem van jongsaf geleerd. Wel vindt hij het spijtig dat op het laatste moment een 5tal vrienden heeft moeten afzeggen. Want 40 was toch een mooier getal geweest.

Iedereen praat zijn eigen taal en begrijpt elkaar. Aan de muur kijkt en luistert de geschiedenis van meer dan 175 jaar België mee. Koning Albert II en Koningin Paola schitteren in de meest recente kleurenfoto aan beide kanten van de haard. De cocktail wordt verzorgd in pikfijn zwart-wit door obers die zelfs door fluitende kogels niet van hun stuk zouden kunnen gebracht worden. Een korte verwelkoming, geen 5 minuten lang, door de Gouden Gids zelf. Alles straalt vriendschap en warmte uit, een schril contrast met de digitale GSMs die discreet rinkelen bij een paar vrienden maar niemand zal het wagen het toestelletje boven te halen. Uit respect voor het gezelschap, het vertrouwen en de uitnodiging van de Gouden Gids.

Daarna aan tafel. Ronde tafels natuurlijk, netjes geschikt door de Gouden Gids zelf. Dagen ligt hij wakker over de tafelschikking want het is belangrijk dat aan 1 tafel niet teveel gelijkgezinden gezeten zijn. L’union fait la force’ mais ‘de la discussion jaillit la lumière’. Een jonge oude Belg en schrijver vertelt over zijn recente audiëntie bij de Koning en stelt onomwonden dat Vlamingen en Walen elkaar meer dan nodig hebben. Iedereen knikt instemmend, buiten wappert de Belgische driekleur in alle grandeur. Daarna terug naar het gelijkvloers voor een koffie, een sigaar en iets meer voor degenen die willen. Een stevige handdruk op het einde en een oprecht in de ogen kijkende Gouden Gids laten -voor de zoveelste keer- een onuitwisbare indruk.

Wat verder in de nacht kleurt de hoogbouw van de Europese Commissie de Brusselse skyline donkerblauw met gele sterren. Toevallig vandaag werd in het Brusselse parlement de beleidsverklaring voorgelezen met –voor de eerste keer- een meer dan duidelijke nadruk op de Europese functie van Brussel. En in Zaventem werd de nieuwe en definitieve naam ‘Brussels Airport – Welcome to Europe zojuist boven de doopvont gehouden. Volledig akkoord dat Vlamingen en Walen elkaar meer dan nodig hebben om te overleven maar hoe zal Brussel het beste overleven ? Met België of met Europa ? Mijn antwoord staat in Bruno’s BlogBoek dd. 06/06. De beste vlucht is de vlucht vooruit, ook voor Brussel.

segers_bruno@hotmail.com – Schoten – 19/10 – 23.45

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s