Freya praat haar (mooie) mond even voorbij

Sinds Bruno’s BlogBoek dd. 18/06 weten jullie dat Minister Freya Van den Bossche mijn onvoorwaardelijke steun geniet. Uit eigen ervaring weet ik dat mooie mensen dikwijls onterechte kritiek krijgen; niet omdat zij fouten maken maar gewoon omdat de anderen denken dat mooie mensen geen intelligente dingen kunnen doen, zeggen of schrijven. Niets is minder maar, getuige daarvan deze blog ! Bovendien heeft Freya al haar beste eigenschappen genetisch meegekregen van haar superintelligente vader Luc Van den Bossche die zelfs na een fles whisky en enkele sigaren probleemloos elk kruiswoordraadsel of complexere puzzel in minder dan een minuut oplost. Daarom sprong ik enkele maanden geleden onmiddellijk in de bres toen er commotie ontstond rond Freya’s proefschrift. Ter ondersteuning werd toen de Bruno en Freya Stichting opgericht, kortom de BeF Stichting, waarvan Bill Gates nog steeds de Ere-Voorzitter is.

‘Dienst-wederdienst’ dacht Freya. Ze weet dat ik nu in een dipje zit en zij scoort hoog met haar 900 miljoen euro overschot op de begroting van volgend jaar. Dit kan zelfs verhoogd worden met een andere 900 miljoen euro indien Financiën op een juiste manier gerund wordt. Freya weet dat ik beschikbaar ben en prompt lanceerde zij het idee van een crisismanager bij Financiën om dit euvel vlug op te lossen. Maar ja, intelligente mensen zijn soms ook te snel. In alle paarse euforie van de voorbije week vergat Freya mij te contacteren om even te overleggen hoe dit best kon aangepakt worden en ik betreur dat het vandaag al in de zaterdagkrant wordt aangekondigd.

Crisismanager is het ‘nec plus ultra’ want dan kan je de crisissen oplossen die door andere managers zijn veroorzaakt. Toch is een crisismanager bij Financiën helemaal niet nodig want bij Financiën kan het probleem alleen maar opgelost worden door managers en ambtenaren weg te halen i.p.v. crisismanagers toe te voegen. Zowel het invullen van de personenbelasting als de vennootschapsbelasting gebeurt immers al jaren op dezelfde manier. De aangifte is nog steeds een manueel cut-and-paste proces waar één groep mensen niets anders doet dan gegevens die op andere plaatsen reeds electronisch aanwezig zijn op een (electronisch) formulier over te schrijven terwijl de andere groep controleert of dit juist gebeurd is. De enige oplossing is dus minder ambtenaren én meer budget voor IT. Crisis direct opgelost. Ik zal Freya een uitnodiging sturen voor het seminarie van volgende maand. Microsoft Chairman en BeF Ere-Voorzitter Bill Gates komt dan o.a. vertellen hoe eenvoudig het is om mensen en systemen te laten samenwerken. Geen crisismanager nodig maar wat meer budget en IS-managers voor het team van Financiën CIO Louis Collet.

Toch wil ik Freya bedanken om aan mij te denken als crisismanager. En voor het geschonken vertrouwen hierbij een eenvoudig grapje over Minister Reynders. I.p.v. de aanvraag voor een crisismanager kan deze grap binnen de regering circuleren. Iets wat niet lachend gezegd kan worden is immers de waarheid niet.

Op een dag verhuist de kleine Didier naar het platteland en koopt bij een oude boer een ezel voor 100 €. De boer moet de ezel de dag erop bij Didier thuis brengen maar die bewuste voormiddag gebeurde er iets verschrikkelijks.

 “Sorry jongen, maar ik heb slecht nieuws: mijn ezel lag deze ochtend dood toen ik hem wilde voederen.” “Wel dan”, zei Didier, “geef me gewoon mijn 100 € terug.” “Maar dat kan ik niet. Ik heb alles al uitgegeven.” “Wel goed dan, breng me dan toch die ezel maar.” “En wat ga je er wel mee doen, dan ?” “Wel, ik ga hem als prijs verloten in een tombola.” “Maar je kunt toch geen dode ezel verloten !” “Zeker weten van wel ! Ik ga gewoon aan niemand zeggen dat ie dood is.”

Daarop bedenkt de boer dat het eigenlijk zijn probleem niet is, en vindt dat hij het voorstel van die jongen niet moet afkeuren. En hij levert dus de dode ezel af bij de kleine Didier. Eén maand later loopt de boer nog eens bij de kleine Didier langs.

“En jongen, hoe is het nu met mijn dode ezel afgelopen ?” “Wel, zoals ik je al zei: ik heb hem verloot. Ik heb in het totaal 500 tombolabiljetten van 2 € /stuk verkocht, en uiteindelijk een winst behaald van 898 € !” “En is er dan niemand die geprotesteerd heeft ?” “Alleen maar de winnaar. Maar ik heb hem onmiddellijk zijn 2 € teruggegeven, en klaar was kees !”

Epiloog. Ondertussen zijn de jaren voorbijgegaan. Didier is groot geworden. Hij is nu Minister van Financiën.

Ik reken erop dat Freya deze grap laat circuleren zonder bronvermelding want anders gaan de aangiften van de familie Segers – De Groot en de BVBA All Together geen zwarte maar zware tijden tegemoet.

segers_bruno@hotmail.com – Schoten – 21/10 – 23.00

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s