Brussel, het nieuwe sterke merk

Jaarlijks publiceert BusinessWeek een rangschikking van 100 globale merken die elk meer dan 1 miljard dollar waard zijn. Ondanks alle veranderingen in de wereld is de TOP 5 de voorbije jaren ongewijzigd gebleven; Coca-Cola, Microsoft, IBM, General Electric en Intel. Het levende bewijs dat we leven in a ‘US-centric global world’ maar dat wist u al.

In ons land zijn er ook brand marketeers aan de slag die proberen het ‘merk’ België, het ‘merk’ Brussel, het ‘merk’ Vlaanderen en het ‘merk’ Wallonië te positioneren in binnen- en buitenland. Geen eenvoudige klus, toch zijn de trends duidelijk. België verliest zienderogen terrein ten voordele van Brussel. Westvlaming Johan Vermeersch was duidelijk een visionaire voorzitter, hij doopte destijds –na een fusie- de kakafonie van RWDM om tot FC Brussels. En ziedaar, enkele weken na het omdopen van Zaventem tot Brussels Airport wordt Brussels Airlines overmorgen de nieuwe naam van de tandem SN Brussels Airlines en Virgin Express. Een aantal Belgische dagdromers hadden gedacht dat het terug Sabena ging worden … maar alle oude Belgische trots die in het midden van het land ligt krijgt vanaf nu Brussel in het logo want alle ketjes begrijpen dat Europa hen meer gaat bieden dan België. 

Brussel wordt –in analogie met Washington in US– het DC van Europa en wordt ‘the place to be’ voor vele buitenlanders die niet stilstaan of België dan wel de combinatie Vlaanderen/Wallonië het grondgebied rondom Brussel is. Binnenlanders praten over de nieuwe federale regering en de volgende fase van de staatshervorming maar weinig beseffen de impact van de globale en Europese evoluties op onze Belgische hoofdstad. De vlucht vooruit lijkt de beste strategie, niet alleen voor FC Brussels, Brussels Airport en Brussels Airlines maar ook voor Brussels DC samen met al haar inwoners en instellingen.

segers_bruno@hotmail.com – Schoten – 05/11 – 22.30

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s