Niet 1 maar 2 digitale kloven !

De federale overheidsdienst Economie heeft vastgesteld dat 28 % van de Belgen nog nooit een computer heeft gebruikt en dat 34 % nog nooit het internet heeft geraadpleegd. Werklozen, laaggeschoolden en ouderen zien de nood niet, hebben de behoefte of de middelen niet. De digitale kloof bestaat dus wel degelijk …

Zou men ook onderzocht hebben wat 72 % van de Belgen daadwerkelijk met hun computer doen en wat het internet biedt aan 66 % van de Belgen ? Want daar gaapt immers een tweede digitale kloof. Bill Gates praat hier over ‘information overload’ en ‘information underload’ waarvan ik al sprak in Bruno’s BlogBoek dd. 18/05. Aan de ene zijde worden mensen overstelpt door informatie en aan de andere zijde krijgt men niet de juiste informatie op het juiste moment.

Minister Frank Vandenbroucke heeft een prachtig initiatief genomen om de eerste digitale kloof te overbruggen. Daar het vastleggen van ICT vaardigheden in de eindtermen zullen jongeren als het ware een rijbewijs hebben voor de informatiesnelweg bij het verlaten van het lager secundair onderwijs. Ik hoop alleen dat ze leren rijden met wagens die op de brede informatiesnelweg gebruikt worden en niet men een paar speciale modellen die niet gebruikt worden. Toch is het een initiatief in de goede richting, de eerste digitale kloof moet zo snel mogelijk aangepakt worden. En dat betekent vanuit het onderwijs.

Om de tweede digitale kloof te dichten hebben we niet het onderwijs maar wel de leveranciers van technologie én mensen met gezond verstand nodig. Ik licht even toe.

Hardware –en vooral software- hebben nog een hele weg te gaan. Niet alleen in gebruiksvriendelijkheid maar ook in functionaliteit. Zo tik ik deze bijdrage bvb. op een Sony Vaio PC die beveiligd is met een ‘fingerprint-reader’. Geen paswoord meer nodig, alleen mijn vingerafdruk en we zijn aan de slag. Software zoals Windows Vista is een betere uitvoering dan Windows XP maar of die andere digitale kloof daarmee plots zal overbrugd worden blijft nog de vraag. Het is alvast weer een stap in de juiste richting die Bill morgen op de Heizel in geuren en kleuren zal toelichten.

Maar de enigen die de tweede digitale kloof echt gaan overbruggen zijn mensen met gezond verstand en die hebben we vandaag in alle bedrijven, in alle instellingen en in alle posities meer dan nodig. Want nog steeds worden er IT-systemen gebouwd die het professionele en privé-leven moeilijker en zeker niet eenvoudiger maken. Ondanks alle technologische vooruitgang ziet het menu van een Banksys terminal er bvb. nog steeds zo goed als hetzelfde uit voor iedere gebruiker. Ik blijf nog steeds op mijn honger en wacht op een scherm ‘Goede morgen Bruno, weer 50 euro zoals gewoonlijk ?’ en daarnaast wat informatie die mij persoonlijk aanbelangt, geen standaard keuzescherm. Allemaal perfect mogelijk maar vereenvoudiging en massa-maatwerk i.p.v massa-marketing zijn nog veraf. Blijkbaar hebben we het allen maar complexer gemaakt. Niet complexiteit maar simpelheid is de ultieme uiting van intelligentie. Eenvoud maakt macht, simplicity is power. En dat is perfect mogelijk met de moderne technologie; de kloof tussen de gebruiker en zijn computersysteem moet verkleind worden en niet vergroot.

Vaste Bruno’s BlogBoek lezers kennen mijn afkeer van het teveel aan awards die te pas en te onpas worden uitgereikt maar toch ben ik zeer verheugd dat mijn partner in crime, Staatssecretaris Van Quickenborne, samen met Bill morgen de eerste Kafka Award zal uitreiken. Geen 5, 10 of 20 Awards, neen, er kan er maar 1 de beste vereenvoudiging hebben gerealiseerd. Zo eenvoudig is het. Vertrek alvast niet te laat naar de Heizel want u bent niet de enige in de schaduw van het Atomium …

segers_bruno@hotmail.com – Schoten – 08/11 – 23:15

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s