Wapenstilstand in Silicon Valley ? Niet veel van gezien …

Uit onderzoeken blijkt dat de meeste landgenoten zich slechts echt Belg voelen wanneer de nationale voetbalploeg speelt of wanneer 1 van onze tennissters een groot tornooi wint. Ikzelf voel me echt Belg of Vlaming wanneer ik me met een delegatie landgenoten in het buitenland bevind. Gisteren was het weer zover; de eerste dag van de Vlaamse innovatietrip aan de Amerikaanse Westkust. Onder leiding van minister Fientje Moerman, haar kabinet en de medewerkers van Flanders Investment & Trade bezochten meer dan 30 bedrijfsleiders, academici, politici en pers de IT-kroonjuwelen Cisco en HP in het hart van Silicon Valley.

We namen alle tijd om elkaar beter te leren kennen en naar gemeenschappelijke opportuniteiten te zoeken voor IT-bedrijven en de Vlaamse regio. Zowel bij Cisco als bij HP zette de minister Vlaanderen op de kaart als een creatieve economie in het centrum van Europa waar Information & Communication Technology als een accelerator voor innovatie gebruikt wordt; het plan Flanders i2010 en initiatieven zoals IMEC, VITO, VIB, IBBT en i-city passeren de revue. Prachtige projecten maar wie zei daar ook weer dat de ICT-sector bulkt van de afkortingen ? Vooral na het uitspreken van het woord IBBT prijkten de vraagtekens in de ogen van de Amerikanen maar dat wisten de lezers al vanaf Bruno’s BlogBoek dd. 27/04. Toch laat onze delegatie een zeer positieve indruk achter bij de 2 klassebedrijven van resp. meer dan 20 en 50 jaar oud.

Maar een aantal verschillen blijven opmerkelijk tussen de Amerikaanse en Vlaamse cultuur. In Amerika ben je slechts geslaagd als je een aantal keren gefaald hebt bij het opzetten van een nieuwe onderneming terwijl je in Vlaanderen geslaagd bent als je niet gefaald hebt in een bestaande onderneming. Er zijn dus nog stappen te gaan om een echte ondernemerscultuur te creëren. Binnen onze universiteiten denken we ook niet commerciëel genoeg. En wat meer assertiviteit en communicatie van alle betrokkenen mag ook wel. Een Amerikaan verkoopt soms lucht terwijl wij veel te bescheiden zijn in het in de verf zetten van onze realisaties. Dan blijven nog de hoge loonkosten en het feit dat onze jongeren graag cocoonen in hun regio. De moderne Engelse term voor het ‘onder de kerktoren’ fenomeen. Tja, welke jonge werknemer wil zijn 6 weken vakantie in Vlaanderen omruilen voor 2 weken in US ?

We hebben ook gezien dat alles ‘convergeert’ in Silicon Valley; telefoons worden personal computers, personal computers worden telefoons, TV’s worden PC’s, PC’s worden TV’s etc … Kortom, in de Information & Communication Technology industrie is het helemaal geen Wapenstilstand vandaag. Tenzij in Stanford University, het hart van de valley, waar Cisco en Google ooit het levenslicht zagen en waar studenten vreedzaam samenwerken aan de spinoffs van de toekomst. Daar trekken we nu – op een zaterdagochtend om 07:30 nota bene- naar toe voor het Brainport Flanders event. Waar is de tijd dat ik in Leuven broste op zaterdagochtend ….

segers_bruno@hotmail.com – Hilton Hotel San José – 11/11 – 16:30 (07:30 local time)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s