Ladies Day in Schoten en Stanford

Onze Silicon Valley zaterdag zit er bijna op. Na Cisco en HP op vrijdag en voorafgaand aan het vertrek naar Microsoft op zondag hadden we vandaag een dag van voordrachten en panels op Stanford university. In de zaal –naast onze delegatie Vlamingen op doorreis in US- een ruime vertegenwoordiging van de 500 Belgische researchers die verbonden zijn aan Amerikaanse universiteiten.

Tante Mimi zal zeker al slapen in Schoten. Gisteren hebben we haar 80ste verjaardag gevierd maar ik schitterde door afwezigheid. Het event was al een langere tijd gepland maar deze Westkust trip gooide roet in het (waarschijnlijk smakelijke) eten. Tante verloor haar vader op jonge leeftijd, bleef kinderloos en verloor haar echtgenoot meer dan 25 jaar geleden. Ondanks alle tegenslagen blijft zij niet alleen prima te been maar daarnaast een bron van energie en positivisme die nog steeds met bus, auto, fiets of GSM de wijde wereld doorkruist. Een sterke vrouw.

Ingeborg slaapt waarschijnlijk ook al, helemaal alleen in het echtelijke bed. Na een drukke week heeft ze helemaal alleen alles in orde gebracht voor het verjaardagsfeest. Niet eenvoudig. Van alles in orde brengen voor ‘aangetrouwde’ familie zonder enige hulp van degene die alles in gang heeft gestoken en nu in US zit. En tussendoor nog navigeren tussen Hans in examenstress in Brussel en de voetbalwedstrijd van Nils. Een sterke vrouw.

Minister Fientje Moerman zit een aantal rijen voor me aandachtig te luisteren naar de voordrachten en actief te participeren in de debatten. Begin deze week van Brussel vertrokken naar Canada, daarna overgekomen naar de Amerikaanse Westkust en maandag terugvliegen naar Brussel voor het Creativity World Forum van Flanders DC volgende week in Gent. Meer dan 12 dagen aan een stuk fulltime aan het werk, waar nodig in contact met het kabinet in Brussel en daarnaast actief luisteren en deelnemen aan elk gesprek. Hier ter plaatse Vlaanderen in het daglicht plaatsen en in parallel inputs aan Brussel geven voor het bijsturen van het korte en lange termijn beleid. Een sterke vrouw.

Wat verder zit Prof. Dr. Catherine Verfaillie. Afgestudeerd in Leuven en in 1987 vertrokken naar de Universiteit van Minnesota waar ze al haar kennis opbouwde aangaande stamcellen. Begin 2005 keerde ze terug naar de Alma Mater om haar werk rond stamcelonderzoek verder te zetten in het nieuwe Stamcelinstituut Leuven, het STIL. In afwachting brengt Catherine 2 weken per maand in Minnesota en 2 weken per maand in Leuven door. Een sterke vrouw.

Aan de laatste 3 werkpaarden draag ik het Loflied op de Sterke Vrouw op uit het Boek der Spreuken, hoofdstuk 31, vers 10 – 31, dat Ingeborg voorlas op het 80ste verjaardagsfeest van feestvarken Tante Mimi : 

 

[10]

Een sterke vrouw, wie zal haar vinden?
Zij is meer waard dan edelstenen.

 

[11]

Haar man vertrouwt op haar
en zal daar rijkelijk bij winnen.

 

[12]

Ze brengt hem voorspoed, geen ellende,
alle dagen van haar leven.

 

[13]

Ze zoekt wol en linnen uit,
en spint en weeft met vreugde.

 

[14]

Zoals een koopmansschip naar verre streken vaart,
zo haalt zij van verre wat ze nodig heeft.

 

[15]

Ze staat al op als het nog donker is,
regelt het werk in huis, draagt haar slavinnen taken op.

 

[16]

Als zij haar zinnen op een akker zet, koopt ze hem,
van wat ze heeft verdiend, plant ze een wijngaard.

 

[17]

Zij is vol daadkracht,
onvermoeibaar is ze in de weer.

 

[18]

Handeldrijven gaat haar heel goed af,
’s nachts gaat haar lamp niet uit.

 

[19]

Haar handen zijn voortdurend aan het spinrok,
ze houdt altijd de weefspoel vast.

 

[20]

Haar handen strekt zij uit naar de behoeftigen,
ze geeft de armen hulp.

 

[21]

Niemand in haar huis hoeft sneeuw te vrezen,
zij heeft hen allen warm
* gekleed.

 

[22]

Ze maakt de mooiste dekens,
ze gaat gekleed in linnen en purperen wol.

 

[23]

Haar man geniet bekendheid in de stad,
hij vergadert met de oudsten in de poort.

 

[24]

Zij vervaardigt kleding en gordels,
en levert die aan kooplui.

 

[25]

Uit haar verschijning spreken kracht en waardigheid,
de dag van morgen ziet ze lachend tegemoet.

 

[26]

Ze spreekt wijze woorden,
wat ze zegt, zijn liefdevolle lessen.

 

[27]

Ze waakt over haar huishouding,
nietsdoen is haar onbekend.

 

[28]

Haar kinderen prijzen haar,
haar man bejubelt haar:

 

[29]

‘Er zijn veel sterke vrouwen,
maar jij overtreft ze allemaal.’

 

[30]

Charme is bedrieglijk en schoonheid vergaat,
maar een vrouw met ontzag voor de
HEER moet worden geprezen.

 

[31]

Moge zij de vruchten plukken van haar werk,

Tante Mimi heeft vandaag de vruchten kunnen plukken van haar 80-jarig werk, ik ben ervan overtuigd dat ze ervan genoten heeft en haar batterijen voor de komende jaren heeft opgeladen. Ik hoop dat Ingeborg samen met mij de vruchten van haar opvoedend werk wil plukken, dat Fientje samen met haar en onze kinderen de vruchten van haar Ondernemings- en Innovatiebeleid mag plukken en dat Catherine met al onze nakomelingen de vruchten van haar stamcelonderzoek kan plukken.

segers_bruno@hotmail.com – Stanford University – 12/11 – 02:00 (11/11 – 17:00 local time)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s