Zin in een ritje in of rond de Seattle Central Library ?

Op zondag ‘verkaste’ de Vlaamse technologie delegatie van het zonnige San José in Californië naar het druilerige Seattle in het noordwesten. Een verhuis van het steriele en klassieke San José Hilton naar de trendy W (spreek uit double u) in Seattle. In Seattle mag het dan misschien wel constant regenen maar in deze stad worden tenminste nieuwe trends gezet. Vroeger met Boeing, vandaag met Microsoft en Amazon. Allemaal hebben ze hier hun hoofdkwartier. En zijn ze allemaal trendsetter op wereldwijd gebied.

Ook de Seattle Central Library is een trendsetter. De minister stond erop de bibliotheek in Seattle te bezoeken omdat die uniek is. Als misvormde IT-ers dachten wij dus dat deze bib het verste stond in digitalisatie maar niets is minder waar. Deze bibliotheek is op een andere manier uniek; het is alsof men alles hier herdacht heeft vanaf een wit blad. Ook een bibliotheekbezoek kan blijkbaar een leuke, kleurrijke en verrijkende ervaring zijn voor jong en oud.

Bij de openingsdag op 23 mei 2004 bezochten 28.000 mensen het gebouw, tijdens de eerste openingsweken 20.000 bezoekers per dag en vandaag bezoeken 8.000 mensen dagelijks dit unieke gebouw dat werd ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas. Samen met de Space Needle en de Flash Gordon monorail vormt de Central Library het triplet van monumenten in Seattle. Het kunnen niet overal 3 torens zijn.

Het gebouw is langs buiten een speling van glas en metaal terwijl binnenin steeds nieuwe verrassingen en kleuren opduiken, toch vind je alle bestaande en een aantal nieuwe bibliotheekfuncties makkelijk terug. In het oude Rome bestond het Forum en hier is men erin geslaagd om van de bibliotheek een trefpunt te maken, een publieke ruimte in het centrum van de stad waar iedereen welkom en ook aanwezig is. Kortom, een Centerparc maar dan met culturele inhoud. Cultuur kan een feest zijn, en het gebouw straalt dat uit. Alle boeken zijn er al verzameld, binnenkort alles digitaliseren (en als Microsoft het niet gratis doet dan zal Google het wel doen) en uitbreiden met een mediatheek. En dan verbinden met het stedelijke breedband netwerk zodanig dat iedereen ook thuis toegang heeft tot deze unieke ervaring.

Eerste Schepen Sas Van Rouveroy was speciaal overgekomen vanuit Gent en ik hoop dat we binnen een 5-tal jaar iets van de Seattle Library terugvinden in Gent. Met de Vooruit werd  de toon gezet, ik hoop dat in Gent de ‘Vlaamse bibliotheek van de toekomst’ tot stand komt en laat ons hopen dat daar bvb. 800 mensen dagelijks komen ‘cultuur’feesten. Want feesten dat kunnen ze in Gent. Misschien moeten  we van de Boekentoren – de naam is alvast in orde – de bibliotheek van de toekomst maken. Dan heeft Gent écht 4 i.p.v. 3 torens.

En voor degenen die niet in Seattle waren kan je alvast even met het nieuwste Windows Live tool (waartegen Google Earth in het niets verdwijnt) een rondrit maken. De bibliotheek ligt tussen 4th en 5th Avenue en tussen Spring en Madison Street. Je rijdt er probleemloos rond. Pas op voor de speed-tickets.

segers_bruno@hotmail.com – W Hotel Seattle – 13/11 – 10:15 (01:15 local time)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s