Putting Flanders on the map

3 torens op een rij en iedereen herkent Gent, 3 aankondigingen op een rij en iedereen kent Vlaanderen” was de logica achter de Vlaamse innovatiemissie in Silicon Valley en Seattle, geleid door Fientje Moerman, Vice-minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Economie, Ondernemen, Wetenschap, Innovatie en Buitenlandse Handel. Na een missie van enkele dagen kan ik haar titel echter nog steeds niet in 1 adem en zonder spiekbriefje uitspreken (ik hou het op Vlaams Minister van Waarde Creatie, Flemish Minister of Value Creation) maar toch hebben we Vlaanderen –samen met belangrijke initiatieven zoals IBBT en i-City- op het netvlies kunnen plaatsen bij top ICT bedrijven. Onderstaande tiercé van pressreleases spreekt boekdelen :

  1. Samenwerking Cisco Systems en i-City in ‘living lab’
  2. HP, i-City en IBBT sluiten intentieovereenkomst
  3. Structurele samenwerking Microsoft en i-City

Als stichtend lid van IBBT op 22 april 2004 en van i-City op 13 juli 2004 had ik nooit durven denken of dromen dat we iets meer dan 2 jaar later zouden staan waar we nu staan. Vandaag was immers de kers op de taart. CEO Steve Ballmer heeft een intentieverklaring ondertekend waarin Microsoft zich duidelijk engageert om de proeftuin, het living lab van i-City te gebruiken als testcentrum voor nieuwe mobiele toepassingen op basis van de Microsoft technologie. Daarnaast heeft Microsoft ook de intentie om City Live, de eerste spin-off in oprichting van i-City, te steunen bij de marketing en verkoop van de nieuwe mobiele toepassingen voor telecomoperatoren.

Technologiebedrijven moeten producten sneller en sneller op de (veranderende) markt brengen. Daarom hebben ze dit soort testomgevingen nodig, niet een kunstmatig maar een levend lab. Zien hoe technologie en technieken aanvaard en gebruikt wordt door het publiek. Een plaats waar ‘alfa gebruikers’ onmiddellijk feedback kunnen geven over ‘beta producten’. In ons land hebben we verschillende proeftuinen voor land- en tuinbouwproducten maar het embryo van de proeftuin voor mobiele toepassingen staat in Hasselt. Microsoft maakt er al gebruik van, Cisco en HP gaan er gebruik van maken. Wow. In Limburg kwam het goud vroeger uit de grond, nu hangt het in de lucht.

Snoer na de overwinning de helm nog steviger vast”, zegt het oude Chinese spreekwoord. In Silicon Valley en in Seattle hebben we Vlaanderen op de kaart geplaatst maar –in lijn met de 3 torens van Gent- hierbij mijn 3 objectieven voor de minister om Vlaanderen op de kaart te houden :

  1. Realiseer zo snel mogelijk de City Live spin-off. Want een proeftuin die niet op regelmatige basis nieuwe groenten oplevert zal snel verdwijnen.
  2. Maak van Vlaanderen 1 living lab. Een proeftuin in Hasselt is –en dit met alle respect- maar een volkstuin(tje). Van Hasselt gaan we naar Leuven en zo naar Gent maar alleen het ‘stadsgewest’ Vlaanderen heeft wereldwijd de juiste schaalgrootte.
  3. Verbind de proeftuin met IBBT. I-City heeft de contacten gelegd met top ICT-bedrijven maar nu moeten we ervoor zorgen dat onze eigen Vlaamse researchers in deze proeftuin ook het juiste fundamenteel en toegepast onderzoek kunnen gaan doen.

In Vlaanderen praten alle mensen meer dan 2 talen maar door een ongelukkige samenloop van omstandigheden zijn we er via Lernout en Hauspie niet in geslaagd deze kennis te verankeren en een industrie uit te bouwen op basis van ons multi-linguisme en multi-culturalisme.

In Vlaanderen zijn we echter ook een dichtbevolkte regio, heeft iedereen anderhalve GSM en hebben we een hoge welstand. The mobile high society. Met de proeftuin kunnen we dit niet alleen tonen maar deze kennis ook verankeren. We krijgen nooit een tweede kans om hierrond een industrie uit te bouwen. Werk aan de winkel.

Oh ja, bezoek ook even mijn Vlaams blogvriend Geert Mareels die in Nieuw Zeeland (of all places) Flanders op de map aan het plaatsen is. 

segers_bruno@hotmail.com – W Hotel Seattle – 14/11 – 13:15 (04:15 local time)

PS Iedereen weet dat ik tegen het teveel aan ICT Awards ben maar mag ik alle lezers toch vragen tussen 14 en 27 november –voor de eerste en de laatste keer- op Bruno’s BlogBoek te stemmen als www.sitevanhetjaar.be ? Dan kan ik eindelijk het voorbeeld geven; de BoB (Best of Blogs) Award weigeren en op 8 december in Dancing Carré eens carré mijn mening zeggen over de nood aan echte Gouden bITjes. Niets meer, niets minder. Intussen probeer ik te achterhalen wie ongevraagd mijn dagelijks bloed, zweet en tranen genomineerd heeft als een blog.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s