Over vakbonden en mutualiteiten

Gisteren veel volk in Brussel voor Veel Werk bij VW. Tienduizenden Belgen marcheerden van Zuid naar Noord en hielden even halt ter hoogte van de beurs om hun onafgewerkte Polo te veilen. Allemaal samen achter dezelfde slogan “Solidariteit voor Werk” en dit alles netjes georganiseerd door de vakbonden. Krachtige taal tijdens de toespraken van de vakbondsleiders aan het einde van de betoging maar geen enkele nationale vakbondsleider die durfde te vertellen dat zijn job en nationale organisatie overbodig geworden zijn in markten die steeds globaler opereren. We hebben nood aan een hechte Europese vakbond die echt ten dienste staat van alle lokale vakbondsmandatarissen. Solidariteit voor werk kan slechts bereikt worden indien de nationale vakbonden onderling solidair gaan zijn met hun collega’s in andere landen en zich aanpassen aan de realiteit van de Europese eenheidsmarkt. Het zal immers nooit meer worden zoals voorheen.

Wat minder volk (maar toch nog enkele duizenden) gisteren en vandaag op de 100ste verjaardag van de Christelijke Mutualiteiten in het Tour & Taxis complex. Ook daar viel het woord solidariteit in alle toespraken maar waren er tegelijkertijd duidelijke signalen aan de lokale besturen en de vrijwilligers dat we met zijn allen moeten openstaan voor veranderingen indien we iets van het unieke Belgische zorgsysteem willen behouden. Minister van Staat Jean-Luc Dehaene die duidelijk stelde dat gezondheid een kost heeft en dat we ons geen illusie moeten maken dat Europa ons systeem integraal zal overnemen. Voorzitter Marc Justaert die stelde dat er serieus moet bespaard worden. We worden hoe langer hoe ouder en gezondheidszorg wordt hoe langer hoe gesofisticeerder (lees duurder) en dat is onverenigbaar. Het zal dus ook hier nooit meer worden zoals voorheen.

Zowel de vakbonden als de mutualiteiten zijn bewegingen die hun verantwoordelijkheden moeten nemen voor het aanpassen van de maatschappij aan de nieuwe wereld. Zij moeten mee de veranderingen leiden. Geef mij dan maar de duidelijke taal waarmee zondag op het CM congres werd vooruitgekeken door de mutualiteiten i.p.v. de onduidelijke taal waarmee vakbondsleiders zaterdag bleven achteruitkijken. Alleen als we realiteit onder ogen zien kunnen we gezamenlijk op de veranderingen anticiperen.

segers_bruno@hotmail.com – Schoten – 03/12 – 20:45

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s