Een, twee, drieje en de rest zit op de boerderije

Vandaag heb ik een leesdag. Want lezen is er de voorbije weken, zelfs in het weekend, niet bij geweest. Naast de traditionele Trends en Knack probeer ik af en toe nog wat technische literatuur door te nemen om toch een beetje bij te blijven in een snel veranderende wereld.

Uit vorige bijdragen weten jullie dat ik een vaste lezer ben van de eerste en laatste bladzijde van de magazines uit de Roularta groep. In de strijd tussen VRT en VTM neem ik steevast positie in tegen mijnheer Rik maar voor de geschreven pers ben ik één van zijn grootste fans. Want daar zitten journalisten en columnisten om uw pen aan af te likken. In de IT pers volg ik Dominique Deckmyn, Kurt Focquaert en Jozef Schildermans die doorgaans allemaal altijd technisch gelijk hebben maar daar gaat het niet om. Het gaat niet over gelijk hebben maar … over gelijk krijgen … van de markt.

In zijn DataNews opiniestukje steekt Jozef deze week de loftrompet over Apple’s iPod n.a.v. de introductie van Microsoft’s Zune en hij stelt dat Apple zich de eerste jaren beslist geen zorgen moet maken. En gelijk heeft Jozef want de Apple iPod biedt :

  • Een tot in de details uitgedachte en uitgewerkte ‘gebruikservaring’ waarbij gebruiksvriendelijkheid voorop staat
  • Een heuse ‘iPod-economie’ met een enorm aanbod aan alle denkbare en ondenkbare add-ons voor de iPod

De vraag blijft echter of Jozef gelijk gaat blijven krijgen … van de markt. Vervang iPod door Mac in bovenstaande tekst en Jozef had weer gelijk maar intussen weten we beter. Een Mac is –en blijft- gebruiksvriendelijker dan een PC maar het probleem is dat een minderheid een Mac gebruikt. Omdat het destijds lucratieve doch gesloten ecosysteem van Apple achterhaald werd door het open Microsoft software ecosysteem waarin alle PC leveranciers hun pijlen richtten op de zo gebruiksvriendelijke maar kwetsbare Mac.

We zullen zien wat de toekomst brengt, ik ga niet wedden met Jozef, tenzij voor een bak Westmalle Tripel, maar tegen 2012 wordt de markt van draagbare multimediaspelers verdeeld tussen 3 groepen; Apple iPod, Microsoft Zune en Microsoft compatibele spelers. Want een open software ecosysteem zal steeds een gesloten hardware ecosysteem inhalen. De Europese Commissie belet Microsoft alles in Windows te stoppen maar niets belet Microsoft om Windows in alles te stoppen. Zo ontstond niet alleen het PC ecosysteem rond Windows en zo bestaat er reeds een GSM ecosysteem rond Windows Mobile maar is er tevens een MP3 ecosysteem op komst rond Windows Media Player.

De vraag is niet of Apple iPod, Nokia en Sony Playstation marktleider gaan blijven. Neen, de vraag is hoe snel Microsoft marktaandeel gaat afsnoepen van deze marktleiders. Want Microsoft weet beter dan om het even wie dat een dominante marktleider alleen maar marktaandeel kan verliezen. En lukt het niet met de eerste release, dan gaat Microsoft voor de tweede release of voor de derde maar lukken zullen ze. Wie diepe zakken heeft geeft niet snel op. Vraag het maar aan Nokia en Sony.

Of zoals de supporters van Club Brugge dikwijls zingen “een, twee, drieje en de rest zit op de boerderije”. Dat is de Microsoft strategie in het West-Vlaams. Of als u het liever in een andere taal hoort “bring innovation to the masses; first innovate, than integrate”.

segers_bruno@hotmail.com – Schoten – 04/12 – 16:30

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s