Sinterklaas Kapoentje

Wie zei daar ook weer dat werklozen niet vroeg opstaan ? Het is halfzeven en ik ben al aan de slag. Tja, het leven van een zelfstandige vrijbuiter kan soms hard zijn. Maar vandaag sta ik op samen met al die kleine goedgelovige kinderen om te kijken of de Sint en Zwarte Piet iets in mijn schoentje hebben achtergelaten. Wie weet, een nieuwe arbeidsovereenkomst ? Of een lucratief consultingcontract ? Ik had zelfs 2 schoentjes klaargezet maar tot mijn grote spijt heeft de Sint vannacht niets achtergelaten. Volgens mij bestaat die kerel dus niet. Of is het bij gebrek aan schoorsteen in onze elektrisch verwarmde woning ?

Geen paniek echter. Ik heb vandaag mezelf getrakteerd op het nieuwe boek van Rudy Aernoudt, Vlaanderen Wallonië, je t’aime moi non plus, dat de schrijver persoonlijk komt presenteren tijdens een ontbijtsessie in kasteel Middelheim. Altijd leuk om aanwezig te zijn op dit type sessies; je krijgt niet alleen het boek maar je kan achteraf ook altijd doen alsof je het boek gelezen hebt. En ik kijk er echt naar uit. Ooit was er het manifest van de denkgroep de Warande, nu is er dit boek dat wel eens gepositioneerd wordt als het anti-manifest en door sommigen gezien wordt als een pleidooi voor een unitair België. Het eerste is waar, het tweede is helemaal niet waar. Rudy kent als voormalig kabinetchef van minister Kubla en minister Moerman zowel Wallonië als Vlaanderen en houdt een vurig pleidooi voor Wallonië, de belangrijkste handelspartner van Vlaanderen. En dat alles in een bredere Europese context, die België ver overstijgt. Rudy wordt ingeleid door Peter Anthonissen, één van de betere Belgische communicatieadviseurs en organisator van de Brandtpunt ontbijtgesprekken over aktualiteit. In de zaal slechts één BV; één Bende Vlamingen.

Rudy is economist en filosoof, een niet al te grote gestalte, guitige ogen en zwart krullend haar. Kortom, een echte Zwarte Piet figuur. Peter is jurist, iets groter, serieuzer, een zwaardere stem en een leuke baard, een Sinterklaasfiguur dus. Ik zal er seffens aan moeten denken wanneer Peter inleidt en Rudy praat. Eigenlijk zou ik op deze heuglijke dag Peter achteraf in een Sint pak moeten hullen en Rudy zwart schminken en dan samen –vanuit kasteel Middelheim- naar het nabijliggende Koningin Paola Kinderziekenhuis trekken. Om daar als Sinterklaas en Zwarte Piet de langdurige zieke kinderen en het Simon & Odil project een hart onder de riem te steken. Want we kunnen blijven lullen over die transfers van Vlaanderen naar Wallonië maar hoeveel transfereren wij van ons geluk en welvaart naar de minder gelukkigen en welvarenden om de hoek ? Just do it. And do it now !

segers_bruno@hotmail.com – Schoten – 06/12 – 06:30

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s