Sex and the cITy (Data News dd. 08/12)

Mijn tweede maandelijkse column zoals vandaag verschenen in Data News en zoals zojuist goedgekeurd door hoofdredacteur Kurt op het feestje van vriend Ben.

Onze ICT-sector heeft dringend een nieuw elan nodig. Een maand geleden voerde ik in deze column een pleidooi voor één Grand Gala de l’ Informatique Belge met één serie van Awards, de Gouden bITjes. We moeten immers stoppen met al die versnippering, elk magazine of organisatie vindt ICT belangrijk en wil dat benadrukken met één of andere award maar we vissen steeds in dezelfde vijver van kandidaten en in de zaal zitten steeds dezelfde aanwezigen. Die weer blij zijn dat ze gratis kunnen eten en drinken op kosten van de sponsors en die wederom een reden hebben gevonden om na de files naar huis te rijden. Toch blijf ik hopen op dit soort prestigieus event want zo kunnen we eindelijk ook buitenstaanders en sympathisanten overtuigen over de aantrekkelijkheid van onze sector. Het Grand Gala moet ‘the place to be’ worden, daar mag je niet ontbreken.

Dat is echter niet voldoende. Er zijn nog meer hulpmiddelen nodig om de ICT-sector terug aantrekkelijk te maken want jongeren kiezen alleen voor beroepen die iets uitstralen. Een recept hoorde ik destijds van Johan Vande Lanotte, ongetwijfeld de meest aantrekkelijke politicus van het land. Te weinig kandidaten voor het leger ? Maak een serie zoals Windkracht 10 ! Te weinig verplegend personeel ? Spoed op VTM ! Te weinig politieagenten ? Flikken op VRT ! Inderdaad, de media kunnen een beroep maken of kraken. Het werk en de werkomstandigheden worden veel romantischer voorgesteld dan de werkelijkheid maar na afloop van bovenvermelde series stelde men een toeloop van kandidaten vast en de sector was gered. Vraag blijft alleen welk feuilleton, welke ‘format’ en welke acteurs in staat zijn om ditzelfde effect te realiseren met de zo saaie en complexe ICT-sector ?

Het antwoord is eenvoudig. Sex and the cITy ! Iedereen kent Sex and the City, de populaire Amerikaanse televisieserie die gaat over de belevenissen van vier vriendinnen in hartje Manhattan, New York. Al van het eerste seizoen was de serie een hit, een belangrijke stap in de emancipatie van de vrouw en een luchtige kijk op het leven als hippe dertiger met een carrière en goede vriendinnen als basis voor hun geluk. De serie gaf vrouwen wereldwijd de boodschap dat alles mogelijk is de dag van vandaag en haalde veel onderwerpen uit de schemerige wereld van het taboe. Het idee werd verspreid dat alles kan, zolang je het zelf goed vindt. Kortom, alles wat de ICT-sector vandaag nodig heeft. Naam en format hebben we dus al, nu nog de acteurs.

DataNews zal zorgen voor het screenen van de kandidaten maar ik heb alvast een voorselectie gemaakt. Poupou moet zeker deel uitmaken van het plot. Deze nestor van de Belgische ICT-sector zorgde voor een doorbraak in de publieke sector en heeft een notaboekje vol met leuke anekdotes uit (roze) kabinetten waar zelfs Humo van achterover zou vallen. Niet moeilijk, Poupou’s onkostennota’s waren destijds niet onderhevig aan de strenge Sarbanes Oxley procedures. Paul Percent, de Pieken Paultje van de ICT-sector, moet er ook bij. Paul is één van de betere verkopers in de sector, nam op alles zijn percent en zou zelfs zijn schoonmoeder verkocht hebben. Zijn opus major ? Van een bestaande klant de Data General minicomputer overkopen, deze persoonlijk doorverkopen aan een andere klant en bij de bestaande klant een splinternieuwe Data General neerzetten. En twee keer langs de kassa passeren. Naast deze 2 heren hebben we zeker wat meer vrouwelijke en technische profielen nodig maar dat laat ik aan de DataNews redactie.   

Oh ja, en een lokatie hebben we al gevonden. Het moet natuurlijk in Brussel zijn en uit goede bron verneem ik dat er nog steeds een flat vrij is op de hoogste verdieping van het VRT-gebouw. Het is trouwens niet meer dan logisch dat Sex and the cITy een VRT- en geen VTM-productie wordt. Niet de commerciële omroep maar wel de openbare omroep moet jongeren klaarstomen voor de informatiemaatschappij van de 21ste eeuw. Kijk maar na in de beheersovereenkomst.

Bruno Segers
Ex-algemeen directeur Microsoft Belgium & Luxembourg
Vrijbuiter, blogger en jobzoekende in de (ICT)sector

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s