Bedenkingen rond de kerstboom

Er is al aardig wat gezegd en geschreven over The World Is Flat, de bestseller van New York Times columnist Thomas Friedman. Die volgt voor zijn Amerikaanse werkgever al jaren buitenlandse zaken en is dus zeer goed op de hoogte van alles wat er reilt en zeilt binnen en buiten Amerika.

Friedman praat over de vooruitgang van de globalizatie en de impact daarvan op de wereldeconomie in het begin van de 21ste eeuw. Hij gelooft dat de wereld plat is omdat zowel industriële als ontwikkelingslanden in één globale markt opereren. Landen zoals India en China worden probleemloos deel van logistieke ketens die zowel producten als diensten leveren over de oceanen heen. Allemaal mogelijk dankzij de nieuwe technologieën en meer specifiek het internet. En dat het allemaal snel gaat moest Friedman aan de lijve ondervinden. Eerste uitgave in april 2005, tweede herwerkte uitgave in april 2006 en ik hoop dat hij niet aan een derde uitgave werkt voor april 2007 want dat zou de lancering van Bruno’s BlogBoek herleiden tot een non-event.

Voor wie het hier op het oude continent toch allemaal wat te snel gaat tijdens deze rustige kerstperiode is er één geruststellende stabiliserende realiteit. Ooit werd er immers beslist de nulmeridiaan door Greenwich in UK te trekken met als gevolg dat 2 trends steeds wereldwijd geldig zullen blijven :

  • Amerika zal –minstens 5 uur- blijven achterlopen op Europa maar dat wisten we al lang want jaren geleden vertrokken velen die niet meer meekonden in Europa naar de far west.
  • India en China zullen –minstens 5 uur- blijven voorlopen op Europa maar dat wisten we al lang want jaren geleden kwamen de 3 wijzen reeds uit het oosten.

Al schrijft Friedman elk jaar een boek, de zon zal blijven opkomen in het oosten en blijven ondergaan in het westen. En voor al die ongelovige Thomassen die de wereld nog steeds niet begrepen hebben verwijs ik naar het feit dat Toyota in 2007 General Motors zal voorbijsteken als grootste automobielbouwer terwijl het Indische Mittal Steel al 2 jaar de grootste staalproducent is.

Laat ons daarom de wijze raad volgen van Julien De Wilde, ex-CEO Alcatel en Bekaert. Als China-kenner bij uitstek stelde deze man dat zijn kleinkinderen beter Chinees zouden leren i.p.v. Engels. Misschien een goede tip indien u nog geen geschenk hebt klaarliggen onder de kerstboom. Ikzelf zal de komende dagen ook de moeite doen om mijn lezers wat meer Chinese cultuur bij te brengen. Na een stage bij een wereldbefaamde Chinologe kan u morgen en overmorgen mijn eerste stukjes bewonderen.

segers_bruno@hotmail.com – Schoten – 23/12 – 23:00

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s