Kerstwensen, de lokale versie

Zoals beloofd rond ik eerst mijn globale WIEWIECHU kerstwens af die ik gisteren in Bruno’s BlogBoek lanceerde :

Lee Wang geeft toe: "OK!…eventjes dan….en ze beginnen eraan…… Ze tellen samen af    3…2…1…

WIEWIECHU A MELLY KLISMAS

WIEWIECHU A MELLY KLISMAS

WIEWIECHU A MELLY KLISMAS AND E HEPPY NU JIEL

De volledige en correcte tekst van deze universele kerstschlager waarvan het gebruik terug gaat tot in de 16de eeuw kan u overal op het internet vinden maar bij deze wens ik alle lezers –in de taal van Bredero en Conscience- alvast een fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar !

Kerstmis staat symbool voor vrede en verdraagzaamheid en met het nieuwe jaar op komst het tijdstip bij uitstek voor beste wensen en goede voornemens. Zoals steeds was de koning de eerste met zijn kersttoespraak waarin dit jaar de vorst begrip toonde voor Vorst en stelde dat niemand boven de wet staat. Alleen werd niet vermeld welk van de duizenden wetten het deze keer betrof. De (ver)bouwwetgeving ? De vorst had het verder over de rol die België speelt in het bewaren of herstellen van de vrede overal ter wereld onder leiding van André Flahaut, Louis Michel en Karel De Gucht, de Belgische Henry Kissingers van de 21ste eeuw.

Ik blijf liever wat dichter bij huis en met Wannes Van De Velde’s Kerstmis Is Dien Dag Dat Ze Niet Schieten in het achterhoofd lanceer ik een simpele lokale oproep voor wat meer samenwerking i.p.v. tegenwerking. Want overal in ons klein landje staan mensen nog dagelijks, niet met geweren maar met getrokken messen, tongen of pennen tegenover elkaar. Om te wijzen op elkaars verschillen en de kloof te vergroten :

  • Tussen regering en oppositie terwijl elke politicus verkozen is door het volk met de plicht te zorgen voor een betere samenleving
  • Tussen het cordon sanitaire en het Vlaams Belang terwijl elke Vlaming als het ware geboren wordt in een multiculturele samenleving
  • Tussen Vlamingen en Walen terwijl deze Belgen wederzijds elkaars meest nabije en grootste handelspartner kunnen zijn en blijven
  • Tussen werkgevers en werknemers terwijl al deze werkenden beseffen dat jobs nodig zijn om de welvaart in stand te houden
  • Tussen Antwerp en Beerschot terwijl elke Antwerpse voetbalsupporter gelooft dat Europees voetbal mogelijk is in de stad aan de stroom
  • Tussen lokale filialen en hoofdkantoren terwijl elke werknemer binnen een multinational beseft dat salarissen betaald worden door de klanten
  • Tussen allochtonen en autochtonen terwijl elk kind leert dat deze begrippen achterhaald worden in een globale wereld zonder grenzen

Mijn dank ook aan de Technische Diensten van steden en gemeenten die overal ten velde Kerststallen geplaatst hebben met al dan niet levende dieren en mensen. Waarom geven we dat budget niet aan het OCMW van diezelfde steden en gemeenten ? Beseffen we dan –anno 2006- nog altijd niet dat de Kerststallen van deze eeuw niet in Bethlehem staan maar in Borgerhout, de Marollen en achter onze eigen hoek ? Nog altijd leven zeer veel mensen in onze eigen buurt beneden een bestaansminimum maar het is blijkbaar makkelijker te storten voor –met alle respect- Unicef en de initiatieven zoals Tsunami 1212 en Music for Life terwijl het lokale OCMW beter dan wie ook de Kerststallen in uw buurt kent. Waarom opent elk OCMW volgend jaar niet een gemeentelijke OCMW-Kerstrekening ?

Vrede voor Iedereen”, dus roep ik vandaag voor de eerste keer “Eigen Volk Eerst” en vraag ik iedereen om de armoede in de eigen streek eerst te bestrijden. Loop even langs het OCMW of als het u niet past steun dan een lokaal kerstinitiatief zoals Simon en Odil voor langdurig zieke kinderen. Voor een echte Kerstmis met de minder gelukkigen in uw eigen buurt. Mijn lokale kerstwens.

segers_bruno@hotmail.com – Schoten – 25/12 – 12:30

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s