De man van staal

We zijn onderweg naar de 40ste Consumer Electronics Show in Las Vegas en hebben wegens een vertraagde vlucht nog alle tijd om wat bij te lezen. “Skiën is voor luieriken”, is de titel van een interview in De Tijd met Lakshmi Mittal, de Indiase zakenman die onlangs door de Financial Times uitgeroepen werd tot de Man van het Jaar 2006. De 56-jarige Indiase zakenman duwt zichzelf immers liever hellingen op dan dat hij naar beneden racet. Mensen die de overname van Arcelor door Mittal Steel van dichtbij gevolgd hebben weten wat ik bedoel. Terwijl ze daar in het grote kleinhertogdom Luxemburg dachten de wereld naar hun hand te kunnen zetten ging Lakshmi rustig door en creëerde de grootste staalgroep ter wereld.

In drie decennia bouwde hij uit het niets het grootste staalimperium ter wereld op. Die andere man van staal, Bill Gates, bouwde in exact dezelfde periode uit het niets het grootste softwarebedrijf ter wereld op. Bill is nu de rijkste man ter wereld, Lakshmi staat op nummer 5. Bill is the champion van de ‘new world’ terwijl Lakshmi een aktiviteit uit de ‘oude wereld’ combineerde met het lef en de ondernemingszin van de ‘nieuwe wereld’. Bovendien ontwikkelde hij zijn strategie vanuit de lageloonlanden, ver weg van de grote industriële centra van de wereld. Bill is samen met Jacques Welch van General Electric de koning van de globalization; Lakshmi Mittal de koning van de ‘reverse globalization’, een term die gebruikt wordt om overnames van West-Europese en Amerikaanse bedrijven door concurrenten uit Azië en minder ontwikkelde regio’s te omschrijven.

Ik moest onmiddellijk aan de ‘reverse mentoring’ van Jan Coene bij Picanol denken. Nooit eerder had ik in België iemand ontmoet met zulk een rustige en zware stem maar met zoveel visie, strategie, drive, persoonlijkheid en ambitie. Iemand die desnoods door muren stapt. Jan ging noch een man van staal worden, noch een man van software maar een man van textiel. In lijn met het logo ‘Intel inside’ ging elk textielstuk ter wereld –aan de binnenkant- het logo ‘I love my Picanol’ dragen. En Jan was alvast een man met een plan. Na jarenlang in de schaduw gewerkt te hebben van ABB’s Percy Barnevic en bijgeschoold door onze beste Belgische businessschool  Vlerick was Jan goed op weg om –na het falen van Lernout & Hauspie– van Picanol het eerste Belgische ‘think global, act local’ succesverhaal te maken. Naast het opkopen –voor een prikje- van het oude L&H hoofdkwartier in Ieper was ‘reverse mentoring’ bvb. 1 van de tactics. Terwijl in de meeste bedrijven een beginnende junior manager een bestaande senior manager als mentor kreeg ging het bij Picanol juist andersom. Daar kregen bestaande of nieuwe senior managers een bestaande of nieuwe junior manager als ‘reverse mentor’. Een Europeaan kreeg een Chinees, een ingenieur kreeg een financier, een IT-leek kreeg een IT-specialist enz … Mensen –en ook managers- leren immers het meeste uit tegenstellingen.

We kennen intussen de afloop van het verhaal. Picanol is (nog) geen globaal bedrijf geworden, Jan is niet de man van textiel geworden en is (nog) niet opgenomen in Forbes The World’s Richest People lijst. Enkele jaren na de start bleek immers dat Jan zich met zijn voorzitter een iets te ruime startpremie en –condities onderhandeld had wat later door de aandeelhouders niet in dank werd aanvaard. Wie kan het hem echter kwalijk nemen ?

Nu de moraal van het verhaal. Niemand wordt rijk door te werken. Er zijn maar 3 manieren om rijk te worden; door te huwen, door te erven of door vanaf niets te starten en dertig jaar plezier te hebben in wat je doet. Vraag het maar aan Bill Gates, Lakshmi Mittal of aan Albert Frère, de enige Belg in de Forbes gallerij en die volgende week op de ‘Trends Manager van het Jaar’ ceremonie zijn ‘lifetime achievement award’ ontvangt. En aangezien ikzelf niet rijk gehuwd ben en niet veel te erven heb ga ik met All Together voor mijn derde poging. Koop binnen 30 jaar dus Forbes Magazine en weet mij te vertellen of ik geslaagd ben. Ik start in elk geval van niets en ga dertig jaar plezier hebben in wat ik doe.

segers_bruno@hotmail.com – Aan de grond in Zaventem met DL125 naar Atlanta – 06/01 – 10:30

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s