Groeten uit het Volkshuis

Deze avond waren een aantal ondertekenaars van de Oproep aan het Gezond Verstand die gelanceerd werd ter gelegenheid van de publikatie van het boek ‘Vlaanderen Wallonië, je t’ aime moi non plus’ uitgenodigd in de ambtswoning van de eerste burger, voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers, Herman De Croo. Aangezien ikzelf één van de 60 personaliteiten was die steun betuigde aan dit initiatief nog voor de oproep publiek gemaakt werd was een verplaatsing naar de hoofdstad van Europa onafwendbaar.

Is Bruno nu helemaal gek geworden ?’, hoor ik een aantal lezers al denken. In deze blog ventileer ik immers al meer dan 9 maanden dat niet Wallonië maar Brussel het probleem van België is. Zowel het Warande-manifest als het anti-Warande manifest zijn daar het levende bewijs van. Allebei gelanceerd in Brussel en vertrekkend van dezelfde objectieve gegevens komen ze tot verschillende subjectieve conclusies. Het Warande-manifest werd gelanceerd door een zakelijk mannenclubje dat aardig wat gemeen heeft met de Pickwick Club uit de roman van Charles Dickens.  Deze boys keken eerst naar het Noorden (richting Engeland) van het land en begonnen zo conclusies te formuleren. Het anti-Warande manifest werd gelanceerd door de grootste charmeur van Vlaanderen die –steeds op zoek naar het mooiste vrouwelijk schoon- zijn oogje had laten vallen op een knappe Franstalige blondine Geneviève. Rudy Aernoudt keek dus eerst naar het Zuiden (richting Parijs met al dat andere mooie vrouwelijk schoon) en formuleerde zo zijn conclusies. Die andere Vlaamse liberaal had het hem al voorgedaan maar playboy Rik produceerde liever een kind bij zijn Waalse Sophie dan een boek. Bij Rik heeft alleen Sophie genoten, bij Rudy mogen we tenminste allemaal mee genieten. Dus was ik aanwezig, voor het boek maar vooral om Rudy’s Geneviève nog eens recht in de mooie ogen te kunnen kijken en de handkus te mogen geven.

Ik stond echter niet te springen op de mooie ogen, laat staan een handkus van Herman De Croo, want onze eerste burger heeft enkele jaren geleden niet alleen mezelf maar vooral Bill Gates teleurgesteld. De Croo verklaarde toen vol trots aan Bill dat hij nooit een email stuurde of las maar dat hij nog steeds bleef geloven in de geschreven communicatie. Niet moeilijk, de voorzitter is immers een paardenliefhebber en wat zouden deze dieren doen als zelfs de postkoets overbodig zou worden ? Bill kon zijn oren niet geloven want enkele uren eerder had hij de loftrompet gestoken over de unieke Belgische elektronische identiteitskaart en het feit dat in dit land iedereen binnenkort meer dan 100 % van het internet en nieuwe technologieën zou gebruik maken. Tot hij de eerste burger hoorde …

Maar naast dat ene nadeel heeft Herman De Croo zoveel voordelen die hem tot een waardig eerste burger van dit land maken. De man is niet alleen perfect tweetalig maar ook de ‘primus inter pares’ als redenaar, charmeur, gastspreker of gastheer. Ook vanavond wist hij als een volleerd jezuïet zijn huigje naar de wind te zetten. ‘Overdreven nationalisme houdt de vrede tegen, kijk maar naar de geschiedenis’ en ‘het is niet een taal die volkeren verbindt, kijk maar naar onze relatie met Nederland’ waren verklaringen die tot nadenken stemmen. En ook de bevestiging dat je met dezelfde argumenten verschillende thesissen kan opbouwen. In zijn Maison du Peuple heeft Herman aardig wat punten gescoord; ik die dacht dat de man tegen de vooruitgang was en zich aan al het traditionele vasthield ontdekte plots dat zelfs de eerste burger uitkijkt naar een gezond debat over de volgende ronde van de staatshervorming. Hopelijk zegt hij dat morgen ook aan de andere kant van het park tijdens de nieuwjaarsreceptie voor de gestelde lichamen.

Bruno Segers – BOA Constructor – Schoten – 23/01 – 23:00

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s