FC Antwerp – FC Brussels

In vele landen zou de titel van deze blog een voetbaltopper zijn. De ploeg uit de hoofdstad die op verplaatsing moet naar de ploeg van de grootste provinciestad. Die van AS Roma zitten met een Italiaans ei in de broek wanneer ze verwacht worden in het San Siro stadion van Inter Milan. Het nagelwitte en koninklijke Real Madrid trilt op de benen wanneer ze spelen in Barcelona, de hoofdstad van Catalonië. Of Arsenal dat vanuit London een bezoekje moet brengen aan Liverpool of Manchester ? Telkens daveren voetbaltempels op hun funderingen en staat de kop van de nationale rangschikking op het spel. De lokale provinciale supporters zijn er immers op gebrand om de kerels van de hoofdstad even een voetballesje te leren.

Vanavond zijn we met een paar andere ‘provincialen’ aanwezig op het Kiel voor een matchke Antwerpen – Brussel. Een minder dan halfvolle tribune, een voetbaltopper is het zeker niet want alleen de kop van de tweede kolom staat eventueel een beetje op het spel. Vanuit Brussel is FC Brussels naar Antwerpen gekomen maar dat is slechts een afkooksel van Anderlecht, het echte FC Brussels (tenminste volgens die van Anderlecht). De thuisploeg is ook niet FC Antwerp (want die proberen nog steeds voor de kop in tweede afdeling te spelen) maar wel GBA, den Beerschot, de echte ploeg van ’t stad. Ondanks het feit dat het 3 doelpunten worden voor Antwerpen en 0 voor Brussel blijf ik me afvragen of we ooit in dit zo versnipperde land nog topvoetbal gaan krijgen; voetbal van grote eigen clubs met grote eigen spelers.

Het antwoord ligt niet alleen in de bestuurskamers maar ook op de tribunes. Het is een geweten feit dat Antwerp preses Eddy Wauters niet te vinden is voor één grote Antwerpse club. Maar waar zouden we de spelers halen voor deze grote Antwerpse club ? Vandaag gaat de jeugd liever supporteren voor de Manchester jongeren die bij Antwerp spelen of voor de buitenlanders die op het Kiel worden opgesteld dan zelf de beste op het veld te willen zijn. Het is immers makkelijker te roepen en te drinken naast de zijlijn dan zelf het spel te maken op het veld. Misschien stemmen de 3 doelpunten van Jurgen Cavens tot wat nadenken. Jurgen wou steeds de beste zijn, woont nog altijd samen met zijn zoontje bij de bomma onder de kerktoren van Broechem en bezorgde de ploeg van ’t stad de overwinning … 

Bruno SegersBOA Constructor – Schoten – 17/02 – 23:55

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s