The world is flat

Al een tijdje is Thomas Friedman’s boek The World Is Flat een hype binnen grote multinationals. Het scenario is steeds hetzelfde; een persoon schrijft een boek en vraagt een aantal bevriende CEO’s om een voorwoord te schrijven op de flap van een boek dat ze half of niet gelezen hebben. Collega’s CEO’s willen vervolgens niet onderdoen, schaffen zich het boek aan en nemen het volledig door tijdens een transatlantische vlucht of tijdens één van hun vele slapeloze nachten. Slimmere CEO’s lezen de samenvatting op www.amazon.com en doen alsof ze het boek volledig gelezen hebben. En dan begint het feestje helemaal; plots krijgen alle kaderleden het boek doorgestuurd met een persoonlijk briefje van de CEO en gaat iedereen aan het lezen en aan het vergaderen over wat ze gelezen hebben i.p.v. het bedrijf echt te leiden. Ooit werd de bijbel een succesverhaal omdat het door zoveel mensen werd uitgedragen maar vandaag denkt er bijna maandelijks één of ander goeroe in US dat hij zijn bijbel geschreven heeft. En vele bedrijfsleiders voelen zich geroepen om de ‘Bijbel van de Maand’ te gaan evangeliseren binnen het bedrijf. Binnen Microsoft riep ik ooit spontaan ‘speed reading, snellezen’ toen men mij vroeg welke cursus managers het meest nodig hadden. Ik verdronk niet alleen in de mails en memos maar ook in de boeken die me op regelmatige basis werden toegestuurd.

Uit vorige bijdragen kennen jullie reeds mijn visie op de vele Vice Presidents die niet goed genoeg zijn om globaal de strategie te bepalen of om lokaal de uitvoering te leiden maar toch een noodzakelijkheid zijn om een bedrijf feilloos te laten werken. De ene keer heb je een Vice President per functie, de andere keer heb je een Vice President per regio, of een combinatie van beide. Feit is dat geen enkele het langer dan 3 jaar uithoudt op de specifieke functie want het carrousel draait door. Niemand weet hoe het moet en daarom probeert men regelmatig de job uit van een andere collega Vice President om uit te vinden hoe men de vorige job beter had kunnen doen. Maar vandaag is er iets nieuws ! Dankzij het mooie boek ‘The World Is Flat’, denkt men bij Microsoft aan een Vice President per TimeZone … Dat ik daar nooit aan gedacht heb. Ikzelf heb zojuist mijn kandidatuur als Vice President GMT-10:00 ingediend bij Steve Ballmer. Hawaii ligt immers in de GMT-10:00 zone en daar kan nog aardig wat software verkocht worden.

Naast software verkopen heb ik dan tenminste tijd om mijn evangelie over de global business world te schrijven. Ik denk aan de titel ‘The Discount Is Flat’ of ‘No Discounts’ (in analogie met de No Logo bestseller van Naomi Klein). De grote multinationals zijn immers sterk onderhevig aan de kwartaaldruk van Wallstreet en een groot deel van het zakencijfer wordt in de laatste maand van het kwartaal en het fiscale jaar gerealiseerd. En dan is het koopjestijd ! Doorwinterde aankopers weten dat ze de beste discounts van IBM, Oracle en Microsoft krijgen in resp. de maanden december, mei en juni. Een aanzienlijk deel van de omzet wordt als discount weggegeven gewoon omdat de klant weet dat het de laatste maand van het fiscale jaar is. Maar ook dit fenomeen kan verdreven worden. Aangezien we nu een Vice President per TimeZone hebben kunnen we GMT/GMT+01:00 stiekem afsluiten in januari, GMT+02:00/GMT+03:00 in februari, GMT+04:00/GMT+05:00 in maart enz … Gedaan met de ‘hockeystick’ omzetten en grote discounts aan het einde van het jaar. Nog vlug een woordje van Steve Ballmer en Jack Welsh op de flap van mijn ‘The Discount Is Flat’ of ‘No Discounts’ en mijn ‘Bijbel van de Maand’ wordt verplichte literatuur voor alle time zone Vice Presidents.

Bruno SegersBOA Constructor – Schoten – 19/02 – 22:45

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s