Carnaval is niet meer wat het was …

Aswoensdag. Nog steeds het begin van de 40 dagen durende Vastentijd. Ooit stond ik voorin de kerk om een assenkruisje te gaan halen en maakten mijn ouders me wijs dat ik met Pasen een nieuw hemd zou krijgen indien het kruisje nog steeds op mijn voorhoofd zou staan. In die tijd geloofden we alleen wat ouders en mijnheer pastoor vertelden.

Ik haal geen assenkruisje meer maar ook carnaval is niet meer wat het was. Zelfs Guy Kindermans gaat niet meer uit de bol. Guy is niet alleen de éminence grise van de Belgische ICT journalistiek maar ook Aalstenaar en een zeer rustige persoonlijkheid die zich enkel tijdens het fameuze carnaval volledig laat gaan. Een paar jaar geleden interviewde hij me op Aswoensdag terwijl de confetti nog in zijn grijze haardos zat, verleden jaar verscheen hij met een roze onuitwisbare tint op de redactie maar vandaag niets van dit alles. Een bloedserieuze, onvermoeide en zelfs overfrisse Kindermans gedraagt zich vandaag als een volleerde gerechtsdeurwaarder bij het tellen van de stemmen tijdens de jurering van de Data News Awards for Excellence die op 26 april worden uitgereikt. In Aalst is het carnaval nog meegevallen want Kindermans is thuisgebleven maar in Binche is het carnaval uit de hand gelopen. Voor de eerste keer is daar een dode gevallen en is dit voorpaginanieuws in vele dagbladen en televisiejournaals. En de media doen weer wat ze al jaren doen; een vergrootglas zetten op alles wat naar sensatie ruikt want daar houden we allemaal van. Onbewust wordt voor velen de perceptie echter de realiteit en het is alsof er dagelijks doden vallen bij discussies over mp3-spelers en sigaretten. Volgend jaar iedereen thuisblijven met carnaval want daar lopen moordenaars rond. Vandaag geloven we immers wat kranten en televisiejournaals vertellen.

Intussen weten we dat we onze ouders en mijnheer pastoor niet altijd moeten geloven. Toch is voor velen het televisiejournaal de bijbel van vandaag geworden. Weekend Knack columnist Jean-Paul Mulders vatte het zeer gevat samen. “De mensen zijn niet slechter of beter dan vroeger. Honderd jaar geleden kon je een mes tussen je ribben krijgen als je verliefd werd op een meisje uit een ander dorp. Tuig van de richel is er altijd geweest. Afgunstige en beschadigde mensen, verblind door eigenbelang, met gelukkig soms een paar trekjes die aan de goden doen denken. De een is wat verder geëvolueerd dan de ander. Het beste wat we kunnen doen, is vanuit onze goot naar de sterren proberen te kijken in plaats van ons blind te staren op wat wordt herhaald in het televisiejournaal, telkens opnieuw, tot we het op den duur geloven”. Het wordt dringend tijd dat we niet de media gaan geloven maar wel de columnisten want alleen zij trappen mensen een echt geweten.

Bruno SegersBOA Constructor – Schoten – 21/02 – 17:30

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s