De string van een paar miljoen (Data News dd. 23/02)

Mijn derde maandelijkse column zoals vandaag verschenen in Data News en zoals aangekondigd na de Fedict nieuwjaarsreceptie.

Al jaren vertel ik aan vriend en vijand dat ons dierbaar België het best gewapend is om dé showcase te worden aangaande e-government. Elke burger is hier voorzien van een identiteitskaart en de staat heeft een uniek rijksregister waar alle informatie wordt opgeslagen. Indien we erin slagen beide componenten op een professionele manier te informatiseren dan kunnen we zeer snel een resem nieuwe toepassingen uitrollen waarvan de burger versteld zal staan.

In het verleden werd het rijksregister door vele criticasters onderuit gehaald als de bottleneck bij het uitrollen van diensten naar de burger maar in de nieuwe e-government wereld wordt het rijksregister het zenuwcentrum. Ambtenaren die jaren aan een stuk verguisd werden door federale, regionale en lokale besturen zullen binnenkort gelauwerd worden voor hun buitengewone bijdrage aan de nieuwe electronische maatschappij. Het rijksregister zal de eerste publieke instelling zijn waar het woord ambetantenaar definitief kan geschrapt worden.

En met de vervanging van onze identiteitskaart door de electronische identiteitskaart loopt alles op wieltjes sinds grote IT manitou Bill Gates zich er persoonlijk is mee komen bemoeien. Te pas en te onpas was er kritiek op de nieuwe electronische pas. Zo ontbrak bijvoorbeeld het adres en de naam van de echtgenote. Weinigen beseften echter dat de electronische identiteitskaart alleen de vaste gegevens zoals naam en geboortedatum moet bevatten en dat adres en ook de naam van de echtgenote (sic Ingeborg) variabele gegevens zijn die niet op de kaart maar in het rijksregister thuishoren. Alleen Bill had onmiddellijk begrepen hoe strategisch de Belgische overheid bezig was met het uitrollen van de eID. Ik zal me steeds zijn spontane reactie herinneren toen ik hem voor de eerste keer met het concept confronteerde tijdens een Microsoft country managers meeting. Wow, this is a unique vision, good for the public sector and good for Windows’. Bill zag natuurlijk al de dollars in zijn ogen wanneer met dit type kaart ook komaf zou kunnen gemaakt worden met de vele verschillende paswoorden die de ICT wereld teisteren. Hasta la Vista met die kaart en Bill kwam naar België om aan de pers en het land eindelijk eens duidelijk te maken dat het kleine België een wereldwijde voortrekker was geworden in e-government. Bill denkt niet meer aan taarten maar aan (eID) kaarten wanneer het woord België of Brussel valt.

Een paar jaren zijn intussen verstreken. Staatssecretaris Peter Vanvelthoven is intussen gepromoveerd tot Minister (een foto met Bill doet altijd wonderen) en naast het Schotense afvalcontainerpark hebben ook de banken en de notarissen het nut van eID ontdekt. Zo meldde ik mij onlangs aan bij de notaris voor een belangrijke erfenis. Mijn naam is Bruno Charlotte Hector Segers maar bij het inlezen van mijn eID bleek ik nu Bruno Charlotte te heten. De naam van mijn dooppeter was weggevallen. Mijn meter Charlotte hield jaren café aan de Antwerpse kade, is al lang overleden en heeft –buiten leeggoed- niet veel nagelaten maar mijn peter Hector dat was een ander verhaal. En juist dat verhaal waren we op dat moment bij de notaris aan het bespreken. Onmiddellijk werd de hele transactie stopgezet want je kan toch geen schenking doen wanneer jouw naam op het paspoort van het petekind verdwenen is ?

Op de Fedict nieuwjaarsreceptie ben ik op onderzoek uitgegaan. Sommige ambetantenaren stuurden me van het kastje naar de muur maar een paar ambtenaren wezen duidelijk naar het rijksregister, het zwarte schaap van toen, dat een te korte string voorzien had voor de namen van peter en meter. Sinds een maand circuleert daar nu een dossier over … de string van een paar miljoen … Ik wacht op compensaties !

Bruno Segers

Vrijbuiter en bloggende BOA (Bestuurder, Ondernemer, Adviseur)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s