Vlaamse regering verslaat Microsoft

Het gebeurt niet alle dagen dat een monopolist zoals Microsoft verslagen wordt. En als het verslagen wordt dan is het doorgaans door één of andere overheidsinstelling die gebruik maakt van haar monopoly om bedrijven de les te spellen. Vandaag werd Microsoft weer verslagen door een overheidsinstelling … de Vlaamse Regering die echter van geen enkel monopoly gebruik maakte. De Vlaamse Regering –onder leiding van Minister Bourgeois- was gewoonweg sneller dan Microsoft bij het vinden van een nieuwe algemeen directeur !

Uit Bruno’s BlogBoek weten jullie dat ondergetekende het bij Microsoft voor bekeken hield op 08/09 en dag-op-dag een week later werd Tony Mary de Reyerslaan uitgestuurd. Gehuil en tandengeknars bij velen maar gejuich binnen het kleine Belgische koppensnellers wereldje die op zoek konden gaan naar 2 kaderfuncties en de daarbij behorende premies konden opstrijken. De Vlaamse Gemeenschap heeft dus met voorsprong gewonnen. Natuurlijk heeft dit niets met de qualiteit van de betrokken headhunters te maken maar toch blijven –vooral bij mij- vele vragen onbeantwoord : 

 
  • Is het dan toch makkelijker Tony Mary te vervangen dan Bruno Segers ? Daar geloof ik niets van. Helemaal niet, zou ik zelfs zeggen. Tony is misschien kleiner maar is veel meer ervaren, completer en competenter dan ik.
  • Zijn topmanagers meer geïnteresseerd in een lokaal bedrijf dan in het filiaal van een multinational ? Dat zou wel eens kunnen. Liever baron in een bedrijf waar je toch nog iets te zeggen hebt dan hotelier in een gebouw waar je zelfs niet mag beslissen over de kleur van het tapijt.

Microsoft is dus verwittigd want na zovele maanden lijkt het alsof de ‘beste-van-de-beste’ reeds elders onderdak hebben gevonden of geen interesse hebben in het runnen van het lokale Microsoft hotel. En waarom moet het een buitenstaander zijn ? Microsoft in België blijft lopen als een trein en ik ben ervan overtuigd dat in het huidige management team een aantal capabele kandidaten voor handen zijn. Indien het dan toch een outsider moet zijn dan kan er eventueel een keuze gemaakt worden uit het lijstje van die personen die de VRT boot misten. Daarom –in primeur- de korte lijst van kandidaten voor de VRT job die niet weerhouden werden door de Vlaamse Regering en die angstvallig door headhunter Schelstraete geheim werd gehouden. Hier zijn ze, de bestuurders van IBBT, het Initiatief voor Beter Beeld op Televisie, die allemaal de strenge VRT selectieciteria doorstaan hebben. Buiten Dirk Wauters zijn ze allemaal beschikbaar voor de job van algemeen directeur Microsoft Belgium. En misschien is ook Dirk zelf geïnteresseerd na zijn eerste échte meeting met zijn voogdijminister of raad van bestuur.

Toch ben ik ervan overtuigd dat Dirk Wauters de ideale opvolger is van Tony Mary. Naast het feit dat deze man dagelijks naar de radio luistert, naar TV kijkt en op het Internet surft heeft Dirk geen politieke kleur en heeft hij noch het Warandemanifest noch het anti-Warandemanifest ondertekend. Dirk ken ik als een aimabele doelgerichte people manager met een zeer goede cijfer- en dossierkennis. Daarnaast heeft hij bij Alcatel en Siemens niet alleen een goede technologische background verworven maar via deze 2 grote historische Belgische ICT-werkgevers weet hij beter dan wie ook hoe met de overheid moet gewerkt worden. Na de Queen Mary verdient de VRT een vaste koers, met Dirk aan het roer wordt dat geen probleem.

Onderschat ook de buitenlandse vrienden van Dirk niet. Deze man heeft samen met de huidige Microsoft CEO Steve Ballmer zijn MBA studies gedaan in Stanford en we weten allemaal welke eeuwige banden we in onze studententijd gesmeed hebben. Zo onderhoudt Dirk regelmatige contacten met Steve die zijn mentor is in het monopoly game. Ze zijn bij VTM, de Vrienden van Tony Mary, alvast verwittigd. Voor minder dan een monopoly positie gaat Dirk met zijn VRT niet want anders wordt zijn naam geschrapt uit het vriendenboekje van Steve. Daarnaast kunnen ze in Vilvoorde de ‘pax media’ ook vergeten. Christian Van Thillo is al jaren GBA supporter en Dirk is sinds geboorte een fanatieke Antwerpsupporter, de ploeg waar Eddy Wauters nog steeds de plak zwaait. Antwerp noemt zichzelf al jaren de ploeg van ’t stad maar iedereen weet dat de echte ploeg van ’t stad in eerste afdeling speelt. Maar met VRT staat Dirk nu wel aan het hoofd van de omroep van ’t land. Bij deze wens ik Dirk al het beste en ook voor hem geldt –zoals voor Tony- mijn volledige ondersteuning. Misschien speelt Antwerp volgend jaar niet in eerste afdeling maar één ding is wel zeker; Dirk zal langer aan het hoofd van VRT staan dan zijn voogdijminister de media portefeuille zal beheren in de Vlaamse Regering. En dat is maar goed ook. Gedaan met de bla-bla, het is nu tijd voor de boem-boem bij de VRT.

Bruno SegersBOA Constructor – Gent – 02/03 – 12:45

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s