Tussen Essen en Vorst zijn grote verschillen

Al bijna 20 jaar koop ik maatpakken en andere kledij op dezelfde plek, in Essen, in het noorden van de provincie Antwerpen, juist tegen de Nederlandse grens. In een fabriekswinkel zoals dat heet -rechtstreeks uit het atelier en zonder tussenstappen- betaal je immers voor hetzelfde maatpak veel minder. Oorspronkelijk was het daar in Essen een Van Gils Store, later ging het met sales manager Rick Moorman over in Strictly Business. Naast de eigenaar veranderde de mode regelmatig maar het houten winkelpand en verkoper François zorgden ervoor dat velen zich snel thuisvoelden in dit ‘high quality, low price point-of-sale

Mijn vader was destijds vaste klant bij het Amerikaans Stockhuis want hij versleet de ene overall na de andere maar de 80 kwartalen en het zittende beroep van zoonlief hebben ze daar in Essen niet arm gemaakt. 2 zaterdagen per jaar stonden we er voor resp. de winter- en zomercollectie. Steeds dezelfde ceremonie protocollaire; Ingeborg die me thuis steeds moest overtuigen de welverdiende zaterdagrust op te offeren voor een trip naar Essen en François die in Essen steeds klaarstond met een brede smile. François kende als geen betere de smaken van Ingeborg en de maten van Bruno zodanig dat ik nog steeds het wereldrecord ‘zo snel mogelijk maatpakken passen, kopen en betalen’ bezit. Gevestigd in Essen, onder de ogen van François en Ingeborg, maar spijtig genoeg nooit genoteerd in het Guinness Book of Records.

Een paar weken geleden kregen we echter een brief met als hoofding ‘Opheffings-Uitverkoop’ en als toelichting “De winkel, waaruit wij u jarenlang hebben mogen bedienen voldoet niet langer meer aan de eisen die wij stellen aan een representatief winkelpand. Gezien de oppervlakte en het veranderende winkelaanbod in de regio zijn wij niet in staat om een alternatief te vinden en hebben wij in goed overleg besloten om onze winkelactiviteit te sluiten. Wij stellen u als vaste en gewaardeerde klant van Strictly Business als eerste in de gelegenheid om te profiteren van de zo juist binnengekomen voorjaarscollectie tegen zeer sterk gereduceerde prijzen”.

Deze ochtend zijn we voor de laatste keer naar Essen gereden en hebben Ingeborg en ik –samen met François- een tweede wereldrecord gevestigd nl. ‘zo snel mogelijk maatpakken passen, kopen en bijna niets betalen’. Met lichte tranen in de ogen hebben we afscheid genomen van François en hem gevraagd ons zo snel mogelijk te contacteren wanneer hij een nieuwe job heeft. Want het was niet alleen de winkel maar vooral François die het verschil maakten. Ik hoop dat hij snel een nieuwe job vindt want die paar confectieverkopers in Essen maken ook een bloedbad mee maar lopen veel minder in het oog en zijn dus veel minder beschermd dan de werknemers bij VW in Vorst. Va bene François en bedankt voor de jarenlange service !

Bruno SegersBOA Constructor – Cadzand – 03/03 – 20:30

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s