Over Jan Janssens en Constant Pompen

Leuke discussies deze middag tijdens de lunch. Over namen maar vooral over de combinatie van voornamen en achternamen. Voor onze achternaam moeten we doorgaans generaties van voorouders teruggaan terwijl onze ouders meer dan 100 % verantwoordelijk zijn voor onze voornaam. Een raar verschijnsel.

Ik denk dat noch Jan Janssens noch Peter Peeters problemen met hun voornaam hebben. Wanneer je naam echter Pompen, Celie of Uitdebroek is en je ouders hebben er resp. Constant, Peter of Piet als voornaam aan vastgekleefd dan zou je waarschijnlijk voor minder jouw ouders in de verdoemenis wensen. Voor de rest van je leven ben je immers gepromoveerd tot lachobject.

Het kan ook anders. Zo werd de Leuvense sexuoloog professor Piet Nijs razendsnel een legende in de Franstalige landen en verkochten zijn boeken daar als zoete broodjes. Boeken van le grand sexuologe belge, le professeur P. Nijs. Of hoe iemand van zijn voornaam én naam zijn beroep maakte.

Bruno SegersBOA Constructor – Schoten – 09/03 – 19:45

Een gedachte over “Over Jan Janssens en Constant Pompen

 1. Geachte Heer Segers,
  Een vriend van me heeft me op de hoogte gebracht van deze blog. Het is al wel vijf jaar geleden, vandaar een late reaktie.
  Mijn naam is Constant Pompen: zoals U aanhaalt, is de familienaam een ‘gegeven’. Mijn voornaam is de naam van mijn grootvader en dus geheel in lijn met de familietraditie. Ik heb mijn naam echter nooit als belastend ervaren, in tegendeel: weining nederlandstalige mensen zullen mijn naam vergeten en het is meestal aanleiding tot een leuk gesprek. Als uitlachen heb ik dit nooit aangevoeld. Dat ik mjin ouders naar de verdoemenis zou wensen is al te gek voor woorden: integendeel, ik ben mijn ouders dankbaar voor een unieke en originele naam.
  In het buitenland zijn andere namen trouwens nog grappiger: bv
  Ruud Kok – in een engelstalig gezelschap. En zo ken ik er nog wel een paar.
  In ieder geval fijn dat o.a. mijn naam een leuk gesprek heeft opgeleverd.
  mvg
  Constant Pompen

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s