Innoveren kan demotiveren

Velen hebben de mond vol over innovatie maar innoveren kan demotiveren én frustreren. Zo volg ik al een tijdje een IBBT project waarbij een aantal jonge en gedreven universitaire onderzoekers een uniek concept op het oog hebben waar Apple met hun ipod of Microsoft met hun Windows Mobile misschien al wel aan gedacht hebben maar zeker nog niets met gedaan hebben. Ons team is nu een klein jaar bezig en een paar maanden geleden zag ik in Vlaanderen prototypes waarvan ze op de Amerikaanse Westkust alleen kunnen dromen maar vandaag –bij de derde Innovation Board- was de stemming beneden alle peil. Iedereen blijft immers overtuigd van het innoverende karakter maar we leven blijkbaar niet alleen op deze wereld. We stootten op de wijze waarop mobiele protocols worden geïmplementeerd in chipsets die in het Verre Oosten en elders worden geproduceerd. En onze Vlaamse innovatie kan dus niet doorgaan omdat we deze globale spelers moeilijk de arm kunnen omdraaien. Het is alsof in de laatste rechte lijn de koers wordt afgevlagd. De meeting was voorzien van 14 tot 16 uur, toch liep ze al af om 15 uur en hebben we al onze frustraties weggelachen met de meest onzinnige grappen. Daarom nog een onzinnigere grap er bovenop.

Een kippenkweker zit in zijn stamcafé naast een vrouw en bestelt een glas champagne. De vrouw kijkt op en zegt: "Kijk nu, ik bestelde ook net een glas champagne."

"Wat een toeval", zegt de man, "want dit is een speciale dag voor mij. Ik heb iets te vieren." "Voor mij is het ook een speciale dag en ik ben ook aan het vieren, zegt de vrouw."

“Wat een toeval," zegt de man. Als ze klinken vraagt hij:"En wat ben jij aan het vieren?" "Wel, mijn echtgenoot en ik proberen al lang een kind te krijgen en vandaag vertelde mijn dokter dat ik zwanger ben."

"Wat een toeval", zegt de man. "Ik ben een kippenkweker. Jarenlang waren mijn kippen onvruchtbaar, maar vandaag zijn ze eindelijk bevruchte eieren beginnen leggen."

"Dat is groot nieuws", zegt de vrouw. "En hoe werden je kippen vruchtbaar?" "Ik veranderde van haan." antwoordt hij. Zij lacht eens en zegt: "Wat een toeval."

Verandering van haan gaat zeker geen oplossing beiden voor ons Vlaams doch internationaal innovatiedilemna. En toeval bestaat ook niet. Hopelijk kunnen we uit de domme bovenstaande grap toch iets leren en nemen we wat meer afstand van ons probleem. Misschien ligt de oplossing op een andere plaats dan we denken en zo wordt met een beetje geluk de volgende Innovation Board een Motivation en geen Demotivation Board. Anders hebben we weer aan de lijve ondervonden dat zelfs de beste Vlaamse innovatie onderhevig blijft aan de wetten van de global economy ….

Bruno SegersBOA Constructor – Schoten – 12/03 – 23:45

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s