To bundle or not to bundle, that’s not the question anymore

Meer dan 10 jaar geleden kreeg Microsoft niet alleen in US maar vooral in Europa de juridische wind vooraan toen bleek dat ze misbruik maakten van hun sterke, dominante, zeg maar monopolistische, positie in de markt van operating systemen. Windows stond immers al op elke PC terwijl Netscape met de Navigator browser en Real met de RealPlayer mediaspeler de markt aan het veroveren waren. Tot Microsoft plots ontdekte dat ze via hun Internet Explorer en hun Windows Media Player ook deze markten konden inpalmen. Netscape en Real beleven intussen moeilijke tijden en de Europese Commissie is er nog altijd niet uit hoe ze de problematiek van het bundlen moet aanpakken.

We zijn intussen zoveel jaren verder en er wordt in de ICT industrie meer ‘gebundled’ dan ooit. Gewoon omdat de consument het wil. Kijk maar wat ‘dominante’ spelers doen (of deden) naar aanleiding van de vraag van de klant. Palm was overal aanwezig met Palmtops en bouwde er een telefoon in. RIM is overal aanwezig met hun Blackberries en bouwt er een telefoon in. Apple is overal aanwezig met hun iPod muziekspeler en gaat er een iPhone van maken. Google is overal aanwezig met hun zoekmachine en gaat er ook een telefoon van maken. Ik ben benieuwd wanneer Nokia, de ooit zo trotse GSM marktleider, naar de Europese Commissie stapt om Palm, RIM, Apple en Google aan te klagen voor misbruik van hun dominante positie om zo Nokia uit de GSM markt te werken. Tja, naar de Commissie stappen is nog altijd eenvoudiger dan er zelf voor te zorgen dat een GSM verrijkt wordt met de beste agenda, mail, muziekspeler en zoekfunctie …

Microsoft lacht intussen in het vuistje. Sinds de commissie hen op de vingers tikte dat ze niet meer alles in Windows mogen stoppen hebben ze hun strategie gewijzigd. Ze stopten Windows gewoonweg in alles. Vandaag tref je Windows dus niet alleen aan in PC maar ook in TV, GSM, PDA, ijskast, wagen enz … Met 1 groot voordeel … Dit weekend schakelen we over op het zomeruur maar in al die toestellen gebeurt de omzetting automatisch, via Windows. Of heeft Microsoft nog een claim lopen van de Zwitserse uurwerkindustrie wegens het bundlen van een klok met Windows ?

Nokia had ook kunnen innoveren zoals Microsoft en GSM functionaliteit niet alleen in een GSM maar ook in een PC, een PDA, een wagen enz… inbouwen. Een optie waar ze in Finland nooit aan gedacht hebben. Gelukkig werd die optie door een andere Belgische bloggende CEO gelicht, in Leuven.

Bruno SegersBOA Constructor – Schoten – 20/03 – 23:45

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s