Tweede bedrijf – City Live

Gisteren ging het over Leuven, Gent en Antwerpen maar vandaag waren we een volledige dag in Hasselt ter gelegenheid van het Mapping the Fundamentals event. Ooit kwam in Limburg het (zwarte) goud uit de grond, nu hangt het (digitale) goud in de lucht.

Het begon allemaal in 1995 op de Provinciale Hogeschool Limburg, de PHL, nog steeds de eerste en enige draadloze hogeschool van het land. Elke student en docent hebben er een laptop en op die manier wordt les gegeven en les gevolgd. Zonder de visie van voormalig directeur Robert Lavigne en zijn team was de PHL nooit draadloos geworden, hadden we nooit de i-City proeftuin in Hasselt gehad en was er vandaag geen groots event geweest in de Grenslandhallen. Daarom startten we de dag met een ‘underground’ event; een bloggersbreakfast met Bob Lavigne in zijn hogeschool. Zowel Bob als de bloggers gaven hun kritische kijk op i-City. Veel positiefs maar toch hier en daar wat kritiek. Kan het allemaal niet wat eenvoudiger ? Is het niet teveel marketing ? Geen proeftuin maar eerder een geleide wandeling ! Draadloze toepassingen ? Vergeet het, gebakken lucht ! Waarom is er geen rol voor de PHL in i-City ? Bloggers blijven mensen met een oprechte en eerlijke mening die ze als vrijbuiters blijven ventileren …

Op naar het event zelf in de Grenslandhallen waar een trotse minister Moerman niet alleen haar nieuwe haardos presenteerde maar ook vertelde dat we kennis rond mobiele toepassingen kunnen verankeren in Hasselt en Vlaanderen. De i-City proeftuin moet niet alleen naar Leuven uitgebreid worden maar via de i-Flanders visie gaan we in elke Vlaamse stad realiseren wat men vandaag in Hasselt al heeft; naast gratis bussen om mensen te vervoeren ook gratis lucht om bits te transporteren. Daarnaast moeten we deze kennis ook gaan commercialiseren buiten Vlaanderen, daarom het bedrijf City Live. i-City is een VZW maar City Live moet een NV of een VMW, een Vereniging Met Winst, worden. Daar hebben we ondernemers voor nodig, en ondernemen is risico’s nemen. En wie geen risico’s wil nemen moet maar aan de staat gaan werken stelde de minister prompt. i-City voorzitter Jean Vandeputte die naast de minister zat en tevens hoogste ambtenaar is van de stad Hasselt kreeg plots alle kleuren van de regenboog(coalitie). Gelukkig ben ik sinds vandaag ook een mobiele blogger en kon ik deze kleuromslag onmiddellijk vastleggen.

Daarna ondernemer Frank Bekkers aan het woord. Frank was de CEO van i-City, wordt de CEO van City Live en is de wonderboy die Tupperware niet alleen in België maar ook in andere Europese landen zoals Duitsland groot maakte. Jaren geleden verkocht Frank plastiek, nu verkoopt Frank lucht aan iedereen die het wil horen. Zonder Frank had Hasselt nooit een i-City proeftuin gehad en zonder Frank hadden global companies zoals Siemens, HP, Cisco en Microsoft nooit geweten dat Vlaanderen een unieke regio is om de volgende generatie mobiele toepassingen uit te testen. Frank is één van die kerels die ‘neen’ niet als antwoord aanvaardt, die door een deur kan lopen zonder ze te openen en die mensen die elkaar haten toch met elkaar kan laten samenwerken. Dankzij al dit Lekkers van Bekkers bezoeken 1000 mensen gedurende deze 2 dagen de Hoofdstad van de Smaak. Het is nu aan Frank om te bewijzen dat hij even makkelijk bestellingen uit alle delen van de wereld naar City Live kan brengen zoals hij subsidies van Brussel naar Hasselt kon versluizen voor de i-City proeftuin.

Oh ja, en wat ga ik doen in City Live ? Investeren, besturen en vooral … verkopen ! Valorisatie betekent immers dat we de kennis –lees software en diensten- die we in Vlaanderen hebben opgebouwd kunnen verkopen in het buitenland. Alleen als we via City Live de concepten uit de i-City proeftuin elders kunnen commercialiseren mogen we trots zijn. In alle andere scenario’s is City Live binnen een paar maanden failliet en kunnen we de i-City proeftuin beter onmiddellijk sluiten. Spaar me daarvan want bij die andere sluiting in Zwartberg vielen destijds doden.

Bruno SegersBOA Constructor – Hasselt, vertrekkensklaar voor het 3de bedrijf – 28/03 – 19:00

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s